e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" , αν και τάσσεται  υπέρ της δημιουργίας κεντρικής πλατείας, απείχε από την ψηφοφορία για τους όρους της δανειακής σύμβασης, λόγω της ανάγκης να υπάρξει καθαρότερη εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου, μετά τις αποκαλύψεις για υπεξαίρεση σημαντικού χρηματικού ποσού στον Δήμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 21/7/2020

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 22/6/2020, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, υπερψήφισαν την ανάγκη δημιουργίας Κεντρικής Πλατείας στο Γαλάτσι, λαϊκό αίτημα και διεκδίκηση δεκαετιών.

Ταυτόχρονα :

Ανέδειξαν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών για την άναρχη πολεοδομική ανάπτυξη, στην Αττική και στο Γαλάτσι, προς όφελος του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Τόνισαν την ανάγκη να παίρνουν ανάσες οι λαϊκές οικογένειες, πιέζοντας για να γίνουν συγκεκριμένα έργα και απαλλοτριώσεις όπου χρειάζεται στο Δήμο Γαλατσίου.

Κατήγγειλαν το γεγονός ότι τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία των Δήμων, και από τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ και από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και από όλες τις προηγούμενες, οι ΚΑΠ έχουν οδηγηθεί σε σφαγή και οι δε ΣΑΤΑ σε μηδενισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι για να συνεχίσουν να λειτουργούν καταφεύγουν στο δανεισμό.

Τόνισαν, ότι το κατά πόσο είναι αξιόπιστη η σημερινή Δημοτική Αρχή να προχωρήσει την όλη διαδικασία θα φανεί στο μέλλον και πως αν αλλάξει ρότα σχετικά με τις σημερινές της δεσμεύσεις, θα έχει την ευθύνη της «κωλοτούμπας».

Τέλος, ανέδειξαν πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κάνει απλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, στη λογική του όλα ή τίποτα. Πως είναι άλλο πράγμα να ξεχωρίζεις ποια εξουσία και ποια κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα και άλλο να πιέζεις και να επιμένεις στην ανάγκη να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες, είτε καταθέτοντας τροπολογίες στη Βουλή είτε πιέζοντας για συγκεκριμένα ζητήματα στο Δήμο.

Στη συνεδρίαση της 21/7/2020 συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο οι όροι της δανειακής σύμβασης, στη βάση των προσφορών που δόθηκαν στον Δήμο. Προφανώς η πρόθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν ψηφίσει την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Παρόλα αυτά, υπό το φως των αποκαλύψεων για υπεξαίρεση σημαντικού χρηματικού πόσου, το μέγεθος του οποίου ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί, και την έναρξη έρευνας από την Αρχή Διαφάνειας για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, η Λαϊκή Συσπείρωση συντάχτηκε με πρόταση που έγινε και πρότεινε την αναβολή του θέματος για ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών, ώστε να υπάρξει μια σαφέστερη από την σημερινή, εικόνα των οικονομικών του Δήμου, μετά το ζήτημα που προέκυψε, προτού οριστικοποιηθεί το δάνειο.

Η πρόταση της αναβολής καταψηφίστηκε από την διοίκηση και άλλες παρατάξεις.

Ως εκ τούτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, αν και σταθερά τάσσονται υπέρ της δημιουργίας κεντρικής πλατείας, απείχαν από την συγκεκριμένη ψηφοφορία για τους όρους της δανειακής σύμβασης, λόγω ακριβώς της ανάγκης να υπάρξει καθαρότερη εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου, μετά τις εν λόγω αποκαλύψεις. Η δανειακή σύμβαση τελικά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

 

Τάσος Οικονόμου

 

Μάνθος Ιμπριάλο

Με αφορμή την ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο(22/07/2020) της δανειακής σύμβασης ,για την αγορά των 3 ακινήτων στο Παλιό Τέρμα .για τη δημιουργία κοινοχρήστου χώρου – κεντρικής πλατείας, η Δημοτική παράταξη Γαλάτσι ο Τόπος μου(καταψήφισε το Δάνειο),μιλά για την έναρξη της διαδικασίας υποθήκευσης των οικονομικών του Δήμου και την υποχρεωτική εγκατάλειψη όλων των άλλων έργων και κοινωνικών παρεμβάσεων που είναι αναγκαία στην πόλη; 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Είναι ιστορική η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

«Σήμερα γράφουμε ιστορία» δήλωσε ο κ. Δήμαρχος κλείνοντας τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου που κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 4.650.000 ευρώ για την αγορά 3 εκ των 5 οικοπέδων στο Παλαιό Τέρμα για την κατασκευή Πλατείας.

Πράγματι γράφτηκε ιστορία! Το ερώτημα είναι αν η ιστορία θα αναφέρει την εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή Κεντρικής πλατείας ή την έναρξη της διαδικασίας υποθήκευσης των οικονομικών του Δήμου και την υποχρεωτική εγκατάλειψη όλων των άλλων έργων και κοινωνικών παρεμβάσεων που είναι αναγκαία στην πόλη; 

Υποστηρίζουμε ότι θα συμβεί το δεύτερο. 

Το δάνειο, με δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής, θα επιβαρυνθεί με τόκους ύψους 1.286.490 ευρώ. Η ετήσια εξυπηρέτηση του, για τα πρώτα χρόνια, θα υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα καλύπτονται υποχρεωτικά από τα έσοδα του Δήμου, ειδικά από τη δέσμευση των εσόδων του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας . Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του δανείου θα προκύψει νέα δαπάνη ύψους πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που θα αφορά την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των υπολοίπων οικοπέδων που επίσης θα δεσμεύσουν  τα έσοδα του Δήμου από τέλη και φόρους. Τα ποσά αυτά θα εκμηδενίσουν, αν δεν χρεωκοπήσουν ολοσχερώς το Δήμο, κάθε άλλη δαπάνη κρίσιμη για τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών.

Έρχεται νέος «κεφαλικός φόρος»

Ο κ. Δήμαρχος «διαβεβαίωσε»το Δημοτικό Συμβούλιο ότι «έχει μεριμνήσει» ώστε να μην οδηγηθεί ο Δήμος σε οικονομική αδυναμία. Η βεβαιότητα του αμφισβητείται αν υπολογίσει κανείς τη νέα περίοδο αβεβαιότητας που πυροδοτεί η επανεμφανιζόμενη υγειονομική κρίσης λόγω κορωνοϊού και τις προδιαγραφόμενες οικονομικές συνέπειες .

Η βεβαιότητα του κ. Δημάρχου  προδικάζει τις πραγματικές του προθέσεις. Η αποπληρωμή του δανείου θα φορτωθεί στις πλάτες των πολιτών με την επιβολή ειδικού «κεφαλικού φόρου» και όλα αυτά για ένα έργο που θα αρχίσει να υλοποιείται μετά την ολοκλήρωση των έργων για το Μετρό!

Η υποτιθέμενη ικανοποίηση ενός «ιστορικού αιτήματος» θα μεταστραφεί σε ένα επώδυνο βρόγχο για τους πολίτες. Σε αυτό συνέβαλε και η αντιπολίτευση  είτε στηρίζοντας την πρόταση του Δημάρχου για την αγορά των ακινήτων είτε με ανώδυνες <<αντιπολιτευτικές>> υπεκφυγές όσο αφορά τη δανειακή σύμβαση.

Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβούλιου πήρε μια δυσβάστακτη για την τοπική κοινωνία απόφαση που, για την επόμενη δεκαετία, το μόνο που θα προσφέρει είναι κάποια πανηγυρικά πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου και μια Πινακίδα Μακέτα στο Παλαιό Τέρμα που θα διαφημίζει την έλλειψη κάθε οράματος, δυνατότητα ιεραρχήσεων και σχεδιασμού επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της πόλης. 

 

Γαλάτσι 22 Ιουλίου 2020

 

Η Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι από κοινού" με ανακοίνωσή της, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε την αγορά των οικοπέδων για την δημιουργία Κεντρικής Πλατείας.,εκφράζοντας συγχρόνως και κάποιες επιφυλάξεις για την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

.

Δελτίο Τύπου

Προχωρώντας προς την απόκτηση ελεύθερου χώρου για κεντρική πλατεία στην πόλη μας: Με ποιες προϋποθέσεις

Η απόκτηση δημόσιου κοινόχρηστου χώρου για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας υπήρξε πόθος και όνειρο των Γαλατσιωτών εδώ και δεκαετίες. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/6/2020 να προχωρήσει στην αγορά 3 ακινήτων, με κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος σε ένα από αυτά, στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Γαλατσίου, Αγίας Γλυκερίας, Ιπποκράτους και Λυσίου, υπηρετεί αυτό ακριβώς το όνειρο ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και υπερψηφίσαμε την πρόταση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη δυο βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας που εμπεριέχονται στην απόφαση:

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι σε κάθε περίπτωση, μετά την εξαγορά και τις απαλλοτριώσεις και έως ότου γίνει εφικτή η διαμόρφωση της πλατείας, που επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν, ο ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αναψυχής που θα προκύψει, θα αποτελεί τελεσίδικα περιουσία του Δήμου βελτιώνοντας έτι περαιτέρω το ασφυκτικό πολεοδομικό πλαίσιο της πόλης μας, που δημιούργησαν οι αμαρτίες του παρελθόντος.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η σημερινή δυσμενής συγκυρία της επιδεινούμενης ύφεσης, όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι η πλέον κατάλληλη για εξάντληση των αποθεματικών του Δήμου και επιβάρυνσή του με επιπλέον δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν «στο κακό σενάριο» να θέσουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα μελλοντικής ανταπόκρισης του Δήμου στις πάγιες υποχρεώσεις του, στην ολοκλήρωση του τεχνικού του προγράμματος, σε άλλες, σήμερα ανεκπλήρωτες, σοβαρές ελλείψεις (π.χ. σχολική στέγη), καθώς και σε μελλοντικές ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν (π.χ. ενίσχυση / προστασία ευάλωτων συμπολιτών μας).

Για τους λόγους αυτούς η εξουσιοδότηση, από πλευράς της παράταξής μας, προς το δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, να διερευνήσει την δυνατότητα σύναψης δανείου για την παραπάνω αγορά, εμπεριέχει επίσης και τις ακόλουθες απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις, τις οποίες δηλώσαμε στην προφορική μας παρέμβαση και καταθέσαμε και γραπτώς στο δημοτικό συμβούλιο:

1. Να διερευνηθούν εξαντλητικά όλες οι άλλες πιθανές πηγές εξεύρεσης πόρων για χρηματοδότηση της αγοράς, όπως χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής, από τα υπάρχοντα ΕΣΠΑ και ότι άλλο συναφές. Ο Δήμος να απευθυνθεί με αίτημά του στους αρμόδιους φορείς και να κοινοποιηθούν οι απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 2. Να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες σύναψης δανείου με όλες τις μεγάλες Τράπεζες, καθώς και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

3. Ιδιαίτερα να διερευνηθεί η περίπτωση μεγαλύτερου της δεκαετίας χρόνου αποπληρωμής του δανείου έτσι ώστε, σε συνδυασμό βέβαια και με το επιτόκιο, να είναι μικρότερο το ποσό της ετήσιας επιβάρυνσης του Δήμου, προκειμένου να μην τεθεί μεσομακροπρόθεσμα σε επισφάλεια η οικονομική ευρωστία του Δήμου. 

4. Να κατατεθούν γραπτές προσφορές και να ενημερωθούν γι’ αυτές όπως και για άλλα τυχόν ζητήματα της διαδικασίας εκ των προτέρων (πριν δηλαδή τη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής επί του θέματος αυτού) οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέραν των παραπάνω, να ζητήσει ο Δήμος από την Αττικό Μετρό γραπτή δέσμευση ότι θα τηρήσει την υφιστάμενη, κατά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου, συμφωνία περί ανάληψης εκ μέρους της εταιρείας του συνολικού κόστους διαμόρφωσης της πλατείας, ως ανταποδοτικό όφελος στην παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου του χώρου για την εγκατάσταση του σταθμού του μετρό.

.

Γαλάτσι, 23/6/2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγγέλικα Σαπουνά

Νίκος Χωριανόπουλος