e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Γαλατσίου της Ν.Δ. ,την Δευτέρα το πρωί ήρθε  στο Γαλάτσι αντιπροσωπεία της ΝΔ και επισκέφτηκε το Δημαρχείο,το Αστυνομικό τμήμα και το Ολυμπιακο Γυμναστήριο Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το Δήμο Γαλατσίου επισκέφτηκε την Δευτέρα ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, συνοδεύομενος  από το Γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κονταδάκη, την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τους βουλευτές του Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργο Κουμουτσάκο και Δημήτρη Καιρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γιώργο Δημόπουλο, τον Οργανωτικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ Σπύρο Σταθούλη και τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Γαλατσίου Αλέξανδρο Παπαχρήστο. 

Η επίσκεψη των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε από το Δημαρχείο όπου συνάντησαν τον Δήμαρχο Γαλατσίου και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)Γιώργο Μαρκόπουλο, με τον οποίο συνομίλησαν για ζητήματα του Δήμου και τη συνεργασία μεταξύ του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική επίλυσή τους.

 

 

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη δημιουργία έργων υποδομής που πρόκειται να πάρουν σάρκα και οστά μέσα στα επόμενα έτη και θα βελτιώσουν την εικόνα του Δήμου και την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως ο στόχος των επισκέψεων αυτών είναι να αναδειχθούν οι ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας και να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών μέσα από μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Κορρές και Κώστας Μπάστας αλλά και ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Κώστας Ζώμπος.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης, ήταν το Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου, όπου τα στελέχη του κόμματος υποδέχθηκαν η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Κωνσταντίνα Αναγνώστου και ο Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος, συζητώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την αποτελεσματική προσπάθεια που γίνεται από όλα τα μέλη του τμήματος για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών, τονίζοντας παράλληλα την αγαστή συνεργασία τους με τη δημοτική αρχή.

 

Κατόπιν, τα στελέχη της ΝΔ βρέθηκαν στα Ολυμπιακά ακίνητα, τα οποία παρέμεναν για πολλά χρόνια κλειστά και αναξιοποίητα και τώρα στεγάζουν πέντε ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων τη ΔΟΥ Γαλατσίου και πολλές υπηρεσίες του Δήμου,

Τα στελέχη του κόμματος συνομίλησαν με την έφορο Τατιάνα Λεβάκου και εκπροσώπους των τμημάτων, μιλώντας για την ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων υπηρεσιών και τη διευκόλυνση που αυτή παρέχει τόσο στο έργο τους, όσο και στην εξυπηρέτηση του κοινού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός το ότι σε αυτές τις εγκαταστάσεις λειτουργούν πολλές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, συγκεντρωμένες και με μειωμένο δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα, ο Γραμματέας της ΝΔ συναντήθηκε με μέλη του κόμματος και της τοπικής οργάνωσης συζητώντας μεταξύ άλλων και για την επαναλειτουργία των γραφείων του κόμματος στην περιοχή.

 

 

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης τόνισε σε δηλώσεις του: «Η επίσκεψή μας στο Δήμο Γαλατσίου μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, για μια ακόμα φορά, το πώς οι πολιτικές της Κυβέρνησης και η συνεργασία της με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης φέρνουν νέες προοπτικές σε κάθε Δήμο της χώρας. Οι φόροι μειώνονται, οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, οι μακέτες έδωσαν τη θέση τους σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι η νέα γραμμή του μετρό και η αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελος των πολιτών. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα που βρίσκονταν για χρόνια παροπλισμένα, στεγάζουν υπηρεσίες που καθημερινά εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έχει διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και εργαζομένων οι συνεχείς μειώσεις δεκάδων φόρων, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δίνουν το στίγμα της μετάβασης σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια και προοπτικές για το μέλλον και εμείς είμαστε εδώ για να καταγράψουμε τις ανάγκες τους. Θέλουμε να προβάλουμε τα μετρήσιμα αποτελέσματα του έργου της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι παρουσιάζοντας δείκτες, αλλά δείχνοντας παραδείγματα στην καθημερινότητα και την κοινωνία των πολιτών».

Ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης δήλωσε: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα κοντά στην κοινωνία, με την κοινωνία, για την κοινωνία. Είναι χαρά για εμάς να βρισκόμαστε σήμερα σε ένα Δήμο που αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής αλλά και της Ελλάδας».

Στην επίσκεψη στο Δήμο Γαλατσίου συμμετείχαν οι πολιτευτές του Βορείου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Φώτης Καρύδας, Μαριάνθη Μήκα και Φένια Χατζηαθανασιάδου (Πρόεδρος κοινότητας Ψυχικού), ο πρόεδρος της Β1 ΔΕΕΠ Βορείου Τομέα Αθηνών Σπύρος Αβραμάκος, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Βάσω Φιλιππάτου, Μάρθα Σαμαρά και Κωνσταντίνος Γιαννικόπουλος, ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Αττικής ΟΝΝΕΔ Απόστολος Γούτας, ο Πρόεδρος της Β4 Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Μηνάς Χαμπαρτσουμιάν , η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Μάρθα Πουλή, ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου Παναγιώτης Μακροποδαράς και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου Κωνσταντίνος Μπεθάνης .

 

 

 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Γαλάτσι.Ζούμε εδώ" Κώστας Ζώμπος, με ανακοίνωσή του ,καταγγέλλει τις δηλώσεις  στον Αντ1 του κου Μάνου Ελευθερίου,σχετικά με το περιστατικό βίας που συνέβη  στο Άλσος Βεΐκου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή

 «Ένα κλασικό περιστατικό που συμβαίνει σε όλους τους αθλητικούς χώρους, σε όλα τα προαύλια των σχολείων, σχεδόν παντού»

Αυτή είναι η δήλωση του Προέδρου του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου και εκπαιδευτικού κ. Μάνου Ελευθερίου, για το τελευταίο περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στο Άλσος Βεΐκου, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα του κ. Παπαδάκη (δείτε το βίντεο εδώ στο -38,10). 

Η δήλωση του αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση όχι μόνο του παρουσιαστή αλλά και του κόσμου που τον παρακολουθούσε και «έσπασε» τα τηλέφωνά μας.

Είναι δυνατόν ο κ. Ελευθερίου να υποβιβάζει μία τέτοια ενέργεια ως ένα κλασικό περιστατικό που συμβαίνει παντού;

Είναι δυνατόν να μην καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας, αλλά να την εμφανίζει ως κάτι σύνηθες και καθημερινό;

Και αν είναι κάτι σύνηθες και φυσιολογικό η επίθεση με βεγγαλικά στο κεφάλι παιδιών στα προαύλια των σχολείων στο Γαλάτσι και στους αθλητικούς χώρους, ποια είναι τα μέτρα και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή;

Τι φοβήθηκε ο κ. Ελευθερίου, μήπως δυσφημιστεί το Άλσος Βεΐκου;

Εδώ κατάφερε με 20 λέξεις να δυσφημίσει όλα τα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους της πόλης.

 

Για την παράταξη «Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!»


Με εκτίμηση, 


Κώστας Ζώμπος 
Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

 

 

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, εξηγεί γιατί τάσσεται υπέρ της  Κεντρικής Πλατείας και της έναρξης  των σχετικών διαδικασιών για την δημιουργία αυτής..  

Σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Κεντρικής Πλατείας

Σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Κεντρικής Πλατείας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου έχει τοποθετηθεί θετικά ως προς την ανάγκη δημιουργίας Κεντρικής Πλατείας, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε και καλεί τον λαό να βγάλει συμπεράσματα και να καταδικάσει πολιτικά όλους τους διαχρονικά υπεύθυνους για την απώλεια όλων των ικανών οικοδομικών τετραγώνων για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας, που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.  

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτυπώθηκε τόσο στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/6/2020 (βλ. πρακτικά 13ης συνεδρίασης, σελ. 20-25) και επαναβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της 31/1/2022. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της δημιουργίας Κεντρικής πλατείας είναι η απόκτηση των ιδιωτικών οικοπέδων του Ο.Τ. 19/τ97, με συνδυασμό αγοράς με δάνειο 4,25 εκατομμυρίων και απαλλοτριώσεων.

Για τη θέση αυτή, λήφθηκε υπόψη το  γεγονός ότι το θέμα της ύπαρξης ή μη Κεντρικής Πλατείας εξακολουθεί να παραμένει στη μέγγενη της κρατικής πολεοδομικής πολιτικής που από την εποχή της αντιπαροχής μέχρι και σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου, του real estate, των τραπεζών και των funds και θυσιάζει το αστικό περιβάλλον των λαϊκών στρωμάτων. Μιας καθαρά ταξικής πολιτικής που από τη μία ευνόησε την πολεοδόμηση των Δήμων με κατοίκους υψηλού εισοδηματικού επιπέδου με πληθώρα ελεύθερων χώρων και πλατειών (βλέπε για παράδειγμα Π.Ψυχικό και Φιλοθέη στη γειτονιά μας) και από την άλλη οδήγησε το Γαλάτσι να είναι ο μοναδικός Δήμος χωρίς κεντρική πλατεία.  

Εξάλλου, αναδεικνύοντας τα αυτονόητα, η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου ανέφερε για το θέμα αυτό : «Η εικόνα του Γαλατσίου είναι αυτή ενός συμπαγούς όγκου πολυκατοικιών, κυρίως της εικοσαετίας 1970-90. Οπτικά παρουσιάζεται σαν ένα συμπαγές και αδιάσπαστο κτιριακό περιβάλλον που καταντά μονότονο και απωθητικό τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.»

Συνυπεύθυνοι για την πολιτική αυτή και τα αποτελέσματά της είναι όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν μετά το 1950 και όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ο κ. Μαρκόπουλος υπήρξε αντιδήμαρχος σε μία από αυτές ενώ κάποιοι αντιδήμαρχοί του και σημερινά στελέχη της παράταξής του υπήρξαν στελέχη και αντιδήμαρχοι σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις. Του εκλιπόντος Βασίλη Παπαδιονυσίου, του κ. Τούντα και του εκλιπόντος Κυριάκου Τσίρου, ενώ αντίστοιχα και ο κ.Ζώμπος υπήρξε αντιδήμαρχος για 2 τετραετίες προηγούμενων διοικήσεων.

Έτσι φτάσαμε ως εδώ. Το δικαίωμα των Γαλατσιωτών για κεντρική πλατεία να έχει προ πολλού απαλλοτριωθεί από το κεφάλαιο και η αστική εξουσία με το νομοθετικό της πλέγμα, να εξωθεί το λαό να ξαναπληρώσει για να άρει τα πολεοδομικά τετελεσμένα και να αποκτήσει ένα στοιχειώδες ενοποιητικό, αλλά απαραίτητο και από πλευράς πολιτικής προστασίας, πολεοδομικό στοιχείο όπως είναι η κεντρική πλατεία.

Από πλευράς μας έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή τόσο των αστικών κομμάτων όσο και των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων που στηρίζουν και στηρίζονται από αυτά.

-----------------------------------------------------------------------

Από εκεί και πέρα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της 31/1/2022, έλαβε χώρα εκτός των άλλων, η αλλαγή θέσης της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Κεντρικής Πλατείας, η οποία επικαλείται, προσχηματικά κατά τη γνώμη μας, την λανθασμένη εξάρτηση της δημιουργίας της πλατείας από τα έργα του ΜΕΤΡΟ, την μη ύπαρξη – από τώρα (!)- αρχιτεκτονικής μελέτης αλλά και τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα.

Αλήθεια, πόσο υποκριτικό είναι να επικαλούνται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που σαν κυβέρνηση 4,5 χρόνια συνέχισε σαν καλός διαχειριστής της αστικής εξουσίας την αντιλαϊκή πολιτική της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της μετακύλισης αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους; Είναι το ίδιο κόμμα που ως κυβέρνηση, ψήφισε την αρπαγή των αποθεματικών των δήμων, προς όφελος των δανειστών!

Η αλλαγή της θέσης αυτής περισσότερο φαίνεται να υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφοροποίησης, πάρα από τις επισημάνσεις που αναφέρθηκαν. Όλα αυτά δεν τα λέμε τυχαία.

Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της 13ης συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου 22/6/2020 στην τοποθέτηση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (σελ.26-28) θα διαβάσει χαρακτηριστικά ότι …«Αυτές μας οι επιφυλάξεις, σε αυτό το στάδιο της σημερινής μας συζήτησης, δε θα σταθούν εμπόδιο για να μην ψηφίσουμε αυτή την διαδικασία». Έχοντας λοιπόν τις ίδιες επιφυλάξεις τότε με σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τη θέση του – δικαίωμά του προφανώς – κουνώντας το δάχτυλο σε όσους κράτησαν την αρχική τους θέση.

Άλλωστε τις περισσότερες παρατηρήσεις που έκανε τότε στην ομιλία της η κα Σαπουνά ο κ. Μαρκόπουλος τις έκανε δεκτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρότασή της να πάρει ο Δήμαρχος προσφορά εκτός από τις τράπεζες και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως και να επιδιώξει μια δανειακή σύμβαση μεγαλύτερης διάρκειας (τα 10 χρόνια έγιναν 15…).

Τέλος, σε σχέση  με τη χρονική στιγμή έναρξης των ενεργειών για την δημιουργία της Κεντρικής Πλατείας, που τόσο ενόχλησε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι ότι στην πορεία, ενδεχόμενη νέα άνοδος των αντικειμενικών αξιών και της εμπορικότητας της θέσης, λόγω του Μετρό, αυξάνει τον κίνδυνο στον συγκεκριμένο χώρο να κατασκευαστεί κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο. Έτσι θα κινδύνευε σοβαρά να ματαιωθεί οριστικά ένα παλλαϊκό αίτημα 10ετιών για την κατασκευή επιτέλους Κεντρικής Πλατείας στο Γαλάτσι.

-----------------------------------------------------------------------

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, επιμένουμε στην ανάγκη να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες, πιέζοντας για να γίνουν συγκεκριμένα έργα και απαλλοτριώσεις όπου χρειάζεται στο Δήμο Γαλατσίου.

Επιμένουμε ταυτόχρονα να αναδεικνύουμε το γεγονός ότι τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία των Δήμων, και από τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ και από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και από όλες τις προηγούμενες, οι ΚΑΠ έχουν οδηγηθεί σε σφαγή και οι δε ΣΑΤΑ σε μηδενισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι για να συνεχίσουν να λειτουργούν καταφεύγουν στο δανεισμό.

Τα παραπάνω, όχι μόνο δεν αθωώνουν τη δημοτική αρχή Μαρκόπουλου και όλους όσους έχουν υπερασπιστεί και υλοποιήσει αυτή την πολιτική, αντίθετα γιγαντώνουν τις ευθύνες τους για την μετατροπή των ελεύθερων χώρων από δικαίωμα σε εμπόρευμα.

Μάλιστα, όπως γλαφυρά αναδείχθηκε και στον δήμο μας, το αστικό κράτος από τη μία δημιουργεί τεράστια εμπόδια που συχνά επί της ουσίας κάνουν αδύνατη την χρηματοδότηση των Δήμων για απαλλοτριώσεις και από την άλλη σκορπάει πόρους για ποδηλατοδρόμους που τελικά γίνονται …απλά πεζοδρόμια και για άλλα πεζοδρόμια που.. τελικά καταλαμβάνονται από τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/6/2020 σταθήκαμε στα εξής :

1.     «..είναι αξιόπιστη η σημερινή Δημοτική Αρχή να προχωρήσει την όλη διαδικασία, η οποία αφορά είτε τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, είτε τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη δανειακή σύμβαση, είτε τις διαπραγματεύσεις με την Αττικό Μετρό για συμβολή στο έργο της διαμόρφωσης της πλατείας; Εμείς δεν μπορούμε να δικάσουμε προθέσεις. Αν η σημερινή δημοτική αρχή αλλάξει ρότα σχετικά με τις σημερινές δεσμεύσεις, έχει την ευθύνη της κωλοτούμπας.».

 

2.     «…ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν τοποθετούμαστε σήμερα στην ουσία των χρήσεων και του αρχιτεκτονικού σχεδίου της πλατείας, καθώς δεν τίθεται στη σημερινή συνεδρίαση ως ζήτημα. Παρόλα αυτά, από τη μία, διακηρύσσουμε προκαταβολικά την κάθετη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης και από την άλλη, σε αρχιτεκτονικές λύσεις οι οποίες θα υποβαθμίζουν το πράσινο και θα τσιμεντοποιούν την πλατεία».

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε κάθε περίπτωση τους Γαλατσιώτες και τις Γαλατσιώτισσες σε επαγρύπνηση για το θέμα της Κεντρικής Πλατείας.  

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος