e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

H συνδικαλιστική παράταξη  ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Γαλατσίου ,με αφορμή δυό ακόμα υπαλλήλους  που εργάζονται  στο Δημαρχείο και  βρέθηκαν θετικοί  στον COVID 19, ζητάει πλήρη  τήρηση  των  υγειονομικών  πρωτοκόλλων  και πραγματοποίηση  τεστ  σε  όλους  τους  εργαζόμενους  του Δήμου

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΎ  ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 

Από  τις  αρχές  Οκτώβρη  μέχρι  σήμερα  έχουν  βρεθεί  τουλάχιστον  τέσσερα  θετικά  κρούσματα  COVID‐19  σε  εργαζόμενους  του  Δημαρχείου  Γαλατσίου.  Ευχόμαστε περαστικά στους συναδέλφους.

Αν και η Διοίκηση έκλεισε το Δημαρχείο δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα για  απολύμανση, δεν έχει προβεί ακόμα στην απολύτως αναγκαία κίνηση να γίνουν  άμεσα  τεστ  σε  όλους  τους  εργαζόμενους  του  Δήμου προκειμένου  να  προληφθεί  περαιτέρω διάδοση του ιού, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα διανομή Μέτρων Ατομικής Προστασίας,  όπως  μάσκες,  γαντιών,  κλπ  στους  εργαζόμενους  και  αναπλήρωση αναλώσιμων όπως αντισηπτικά και χλωρίνες στους χώρους δουλειάς.  

Βρισκόμαστε στη μέση  του δεύτερου κύματος  της Πανδημίας με εκθετική αύξηση  κρουσμάτων, νοσηλευόμενων σε κανονικές κλίνες και κλίνες Μ.Ε.Θ. με τη χώρα να μπαίνει  σε  «lockdown»  για  δεύτερη  φορά.  Οι  ευθύνες  της  κυβέρνησης  είναι τεράστιες μια και δεν έχει πάρει ουσιαστικά ούτε ένα μέτρο για να θωρακίσει το δημόσιο  σύστημα  υγείας,  τις  δημόσιες  συγκοινωνίες,  τα  δημόσια  σχολεία,  κλπ, αλλά θυσίασε τη θετική εικόνα που είχε η χώρα στην πρώτη φάση του ιού για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον Τουρισμό και τις  Μεταφορές,  κάνοντας  «εκπτώσεις»  στα  υγειονομικά  πρωτόκολλα  και τα  μέτρα προστασίας.  Ακόμα  και  σήμερα  οι  όποιες  ανακοινώσεις  της  Κυβέρνησης  γίνονται με  γνώμονα  τα  κέρδη  των  ομίλων  και  όχι  την  προστασία  της  υγείας  και  τη διασφάλιση  της  επιβίωσης  του  λαού.  Χαρακτηριστικό  είναι  ότι  ενώ  δεν εξασφαλίζονται  δωρεάν  μαζικά  τεστ  στους  εργαζόμενους,  δε  γίνονται  οι απαραίτητες προσλήψεις γιατρών, δεν επιτάσσονται οι ιδιωτικές μονάδες υγείας, δε  διασφαλίζεται  η  επιβίωση  των  χιλιάδων  ανθρώπων  που  μένουν  χωρίς δουλειά  (εφόσον  τα  επιδόματα  δεν  είναι  για  όλους  και  ειδικά  για  τους  πιο ευάλωτους  εργαζόμενους  με  ελαστικές  σχέσεις  εργασίας), δεν  προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί,  η  Κυβέρνηση  «ξεχνά»  την  τεράστια  κρατική  ευθύνη  και καθημερινά κατηγορεί τον λαό και τη νεολαία για «μη συμμόρφωση στα μέτρα». 
Από  κοντά  στην  κοροϊδία  και  η  αξιωματική  αντιπολίτευση  που  μας  καλεί  να «λογαριαστούμε μετά». 

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω λοιπόν δεν μένουμε σιωπηλοί, αντίθετα οι φωνές  κάτω από  τις  μάσκες  μπορούν και πρέπει να  δυναμώσουν ακόμα περισσότερο. 

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια πια για καμιά αναμονή, απαιτούμε: 

 Άμεσα να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου και να δοθούν  Μέτρα Ατομικής Προστασίας. 

 Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας με ένταξή του στον κρατικό  σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών. 

 Μαζικές  προσλήψεις  μόνιμων  ιατρών  και  νοσηλευτών  στην  Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγείας  και  τα  Νοσοκομεία,  καμία  απόλυση,  μονιμοποίηση  όλων  των συμβασιούχων και των επικουρικών 

 Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων. 

 Ουσιαστικά  μέτρα  προστασίας  στους  χώρους  δουλειάς  και  στα  σχολεία,  με 15  παιδιά  ανά  τάξη,  προσλήψεις  εκπαιδευτικών  και  εξασφάλιση  τουεξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

 Κανένας  εργαζόμενος,  άνεργος,  επαγγελματίας  δεν  πρέπει  να  μείνει  χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. 

 Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις. 

 Εδώ  και  τώρα  να  αποσυρθεί  το  νέο  αντεργατικό  έκτρωμα  που  έδωσε  στη  δημοσιότητα η κυβέρνηση. 

Γαλάτσι, 6/11/2020

Ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωση Γαλατσίου"  για ένα Δημοτικό "χαράτσι" πλήγμα για τους επαγγελματίες της πόλης εν μέσω πανδημίας  και μια απαράδεκτη σύμβαση παραχώρησης(εκμίσθωσης) του ΠΑΛΑΙ 

 

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 2021 ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Τη στιγμή που το 2ο κύμα πανδημίας καλπάζει και στη χώρα μας, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του. (Αθωράκιστο δημόσιο σύστημα υγείας, κανένα μέτρο για μη συνωστισμό στα ΜΜΜ, κανένα μέτρο και έλεγχο για μέτρα προστασίας στου χώρους δουλειάς, κανένα μέτρο πέραν της μάσκας για τα σχολεία κλπ).

Τη στιγμή που πλήττονται οικονομικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τη νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση, από την οποία ΕΕ και κυβερνήσεις προσπαθούν να βγάλουν αλώβητους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας για άλλη μια φορά τα βάρη στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, άλλοι μπαίνουν σε αναστολή περιμένοντας τις 20 Δεκεμβρίου για να λάβουν ένα επίδομα με ανώτατο ποσό τα 800 ευρώ και αντίστοιχα δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες κλείνουν τα καταστήματα τους, χωρίς να ξέρουν αν θα καταφέρουν τα ξανανοίξουν ποτέ.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή, επιλέγει η Δημοτική Αρχή Γαλατσίου να καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Δήμου μας, επιβάλλοντας νέο χαράτσι που θα αθροίζεται με το τέλος καθαριότητας και φωτισμού. 

Χαράτσι το οποίο θα «φορτώσει» τον λογαριασμό των λαϊκών νοικοκυριών και των επαγγελματιών με επιπλέον 1,4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία προστίθενται στα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2021 για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το Τέλος Καθαριότητας & Φωτισμού.

Πρόκειται για μία αύξηση στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της τάξης του 33%!

 

Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για τον λαό της περιοχής μας.

Η δημοτική αρχή, φαίνεται ότι «ζήλεψε» τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία αντί να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, βιάζεται να ψηφίσει αντιλαϊκά μέτρα όπως η επίσημη κατάργηση του 8ωρου και των υπερωριών, η ένταξη στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και άλλων κλάδων, ο νέος πτωχευτικός κώδικας για την ευκολότερη αρπαγή από τις τράπεζες του μόχθου του λαού.

Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει, όσο και αν προσπαθεί η διοίκηση να επιχειρηματολογήσει, ότι επιβάλλει το νέο χαράτσι ώστε να αγοράσει ελεύθερους χώρους, καθώς η διεκδίκηση συνολικά των απαραίτητων πόρων και υποδομών (λοιποί ελεύθεροι χώροι, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις) είναι θέμα ευρύτερο. Είναι αντικείμενο πάλης και διεκδίκησης κονδυλίων και ρυθμίσεων από την κεντρική εξουσία. Διαφορετικά ο Δήμος γίνεται ατζέντης του real estate, τοπικός ρυθμιστής των αξιών γης και φοροεισπράκτορας. 

 Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζει από το επικοινωνιακό τρικ, να μειώσει κατά 2% τον συντελεστή του τέλους καθαριότητας και φωτισμού, την ίδια στιγμή που τον αυξάνει κατά 35% με το νέο χαράτσι.

 Να μην επιβληθεί το νέο χαράτσι – Ελάφρυνση τώρα σε ανέργους, εργαζόμενους σε αναστολή, επαγγελματίες που πλήττονται

 Η Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή της πανδημίας πρότεινε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ΕΒΕ που δέχτηκαν πλήγμα από την πανδημίας. Δεν εισακουστήκαμε, ούτε από την διοίκηση ούτε από την αντιπολίτευση.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο που υπερψήφισε αιτήματα Επαγγελματιών και Συλλόγων της πόλης μας, που ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο για μείωση ή απαλλαγή των δημοτικών τελών λόγω της κατάστασης και τα οποία τα καταψήφισε σύσσωμη η διοίκηση και η αντιπολίτευση.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση, από θέσεις αρχής καταψήφισε την πρόταση της Διοίκησης για τα δημοτικά τέλη και το νέο χαράτσι, διεκδικώντας εκ νέου μέτρα ελάφρυνσης.

 Καλούμε λοιπόν τον λαό της πόλης μας, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, να καταδικάσουν τη στάση της δημοτικής αρχής και να διεκδικήσουν τώρα :

 

- Απόσυρση – κατάργηση του νέου χαρατσιού.

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής  είσπραξης -κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις   λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή   έχουν δρομολογηθεί για   χρέη   προς τους δήμους για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες.

- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, όλων των ανέργων. 

- Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων, με προτεραιότητα τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.   

- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους για τους επαγγελματίες που έκλεισαν τα καταστήματα – γραφεία τους, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης μέχρι 30/6/2021.

- Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το 2021 για όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του Δήμου.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

 

 

Σχετικά με τη σύμβαση ΕΤΑΔ – Δήμου Γαλατσίου

 

Όσο και να προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να παρουσιάζει τη σύμβαση μεταξύ Δήμου Γαλατσίου και ΕΤΑΔ, ως παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ στον Δήμο για 10 χρόνια, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Στην πραγματικότητα, είναι σύμβαση μιας πολύ ακριβής εκμίσθωσης του ΠΑΛΑΙ από τον Δήμο Γαλατσίου, ο οποίος θα αναλάβει όλα τα έξοδα λειτουργίας (φύλαξη, καθαριότητα κλπ) και συντήρησης, χωρίς καμία χρηματοδότηση από το κράτος! Παράλληλα, θα αποδίδει το 30% των εσόδων από την εκμετάλλευση του χώρου στην ΕΤΑΔ, ενώ η ΕΤΑΔ διατηρεί το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να «κάνει στην άκρη» τον Δήμο.

Επιβεβαιώνεται και με την νέα σύμβαση ότι η δημοτική αρχή ενισχύει περαιτέρω το μοντέλο Δήμου – Manager,  ο οποίος θα έρθει να συνεχίσει το απαράδεκτο καθεστώς ενοικίασης των πολύτιμων χώρων του Ολυμπιακού Ακινήτου σε μεγαλοεπιχειρηματίες, στο όνομα της εξασφάλισης των απαραίτητων εσόδων, προχωρώντας έτσι ακόμα πιο αποφασιστικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε την απαράδεκτη σύμβαση και παραμείναμε σταθεροί και αμετακίνητοι σε όσα όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δηλώσει και διεκδικήσει. 

Επιμένουμε, σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το ζήτημα δεν είναι απλά «να παραχωρηθεί το ΠΑΛΑΙ στο δήμο Γαλατσίου». Το κύριο δεν είναι η τυπική μορφή ιδιοκτησίας ή ο διαχειριστής, αλλά να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, για τη λειτουργία και την συντήρησή του, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε μπορεί να λειτουργεί χωρίς επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των δημοτών και χωρίς να παραχωρούνται οι χώροι στις επιχειρήσεις, στο όνομα των εσόδων.

Μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει το ΠΑΛΑΙ ως δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, κάτι που σαν αποκομμένη πρόταση και φράση, όλες οι παρούσες παρατάξεις στο ΔΣ έχουν υιοθετήσει στο παρελθόν. Και ας στηρίζουν και στηρίζονται, οι περισσότερες από τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έχουν προωθήσει όλα τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που πληρώνουν ξανά και ξανά οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Καλούμε τον λαό, τη νεολαία, τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης μας, να καταδικάσουν τη στάση της Δημοτικής Αρχής που ξεδιάντροπα προχωράει στην ολοκλήρωση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ΠΑΛΑΙ και να διεκδικήσουν τώρα ΠΑΛΑΙ ανοικτό στον λαό και τη νεολαία και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

Η Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι ο τόπος μου" , με αφορμή το ειδικό τέλος των  0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο ,καταγγέλλει  τον Δήμο για κακοδιαχείριση και μιλά  για ένα ακόμα βάρος στους πολίτες .

Εν μέσω πανδημίας αύξηση δημοτικών τελών και φόρων

Τρεις μέρες πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει το νέο  lockdawn επέλεξε η διοίκηση του Δήμου να επιβάλλει ειδικό τέλος σε κάθε νοικοκυριό της πόλης. Με πρόσχημα ένα αμφιλεγόμενο ως προς τη σοβαρότητα της σχεδίασης του πρόγραμμα απαλλοτριώσεων η διοίκηση αποφάσισε κάθε σπίτι της πόλης να επιβαρύνεται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο για τα επόμενα οκτώ, τουλάχιστον, χρόνια. Και αν το ποσό  μοιάζει μικρό σημειώστε ότι αθροιστικά αφορά 1.496.282 ευρώ ανά έτος (στα 8 χρόνια 11.970.256 ευρώ).

Και αν πάλι σας φαίνεται μικρό σημειώστε ότι το ποσό αυτό θα προστεθεί σε άλλα 5.918.490 ευρώ  που αφορά τις δαπάνες αποπληρωμής του δανείου και των τόκων για την αγορά των 3 μόνο εκ των 5 οικοπέδων, του χώρου για την κεντρική πλατεία. 

Αθροιστικά η δημοτική αρχή φορτώνει στις πλάτες των πολιτών ένα ποσό 

17, 8 εκατομμυρίων εν μέσω πανδημίας, οικονομικής κρίσης και οικονομικών δυσκολιών για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης.

Και όλα αυτά όταν λίγους μήνες πριν τις πρόσφατες εκλογές, το φθινόπωρο του 2018 ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωνε θριαμβευτικά ότι κατάφερε να δημιουργήσει πλεόνασμα της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Δύο χρόνια μετά αυτό το πλεόνασμα όχι μόνο εξανεμίστηκε, αν υπήρξε ποτέ, αλλά ο δήμος οδηγείται στην οικονομική δυσπραγία.

Είχε προηγηθεί ο σχεδιασμός αγοράς και η αγορά πανάκριβων οικοπέδων τη στιγμή που χάθηκαν άλλες σημαντικές ευκαιρίες. Τη στιγμή που για 6 χρόνια τώρα έλλειψε κάθε συζήτηση για τις χρήσεις γης στην πόλη μας και κάθε ιεραρχημένος σχεδιασμός για απαλλοτριώσεις, σήμερα εμφανίζεται μια αδικαιολόγητη βιασύνη με το πρόσχημα της «τελευταίας ευκαιρίας». Είναι μάλιστα τέτοια η «φούρια» της διοίκησης ώστε συντάχθηκε άρον άρον μια «ενδεικτική λίστα» οικοπέδων για απαλλοτρίωση στην οποία πιθανό εμπεριέχονται και δασικές εκτάσεις. 

Αντέχει η πόλη και άλλα βάρη; 

Αντέχει η πόλη και άλλη κακοδιαχείριση;

 

Σπύρος Παναγιώτου 

 

 Γαλάτσι ο Τόπος μου