e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Κλειστoί θα παραμείνουν οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί ΣΤ' (Χρ. Τζαβέλα) και Ζ' (Αχιλλέως 3 και Ζήνωνος 4α) έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021,  λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Επίσης, το τμήμα του Ζ Βρεφονηπιακού Σταθμού το οποίο έκλεισε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου θα παραμείνει κλειστό έως και την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.

Ο Δήμος Γαλατσίου, σύμφωνα και με το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και εφαρμόζοντας με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των εν λόγω Παιδικών Σταθμών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλους τους χώρους.

Επίσης έχει προγραμματιστεί να γίνουν δωρεάν προληπτικά τεστ για COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς και τα παιδιά, ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια στον παιδικό σταθμό.

 

 

 

 

 

Το σοβαρό περιστατικό καρδιακής ανακοπής ,που συνέβη στον ποδοσφαιριστή της Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν στο EURO 2021, ανέδειξε για μια ακόμα φορά την τεράστια χρησιμότητα εγκατάστασης απινιδωτών σε  αθλητικές εγκαταστάσεις και δημόσιους χώρους.

Να θυμίσουμε λοιπόν,ότι ο  Δήμος Γαλατσίου , στην προσπάθεια να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής σε δημόσιους χώρους, έχει τοποθετήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020,πέντε συνολικά αυτόματους  απινιδωτές, τελευταίας τεχνολογίας, σε καίρια σημεία του Δήμου Γαλατσίου. Ανά πάσα στιγμή, ακόμη και απλοί πολίτες θα μπορούν, σε περίπτωση ανάγκης, να τους χρησιμοποιήσουν.

Ειδικότερα οι αυτόματοι απιδινωτές βρίσκονται τοποθετημένοι στα εξής σημεία:

 

- Ένας στην πύλη – κολυμβητήριο του Άλσους Βεϊκου

 

- Ένας στο ανοιχτό γήπεδο – κλειστό του Άλσους Βεϊκου

 

- Ένας στο θυρωρείο του Δημαρχείου

 

- Ένας στο φουαγιέ του Καμινιού

 

- Ένας στο Γυμναστήριο – Χώρους Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΛΑΙ

 

Στον Δήμο Γαλατσίου ήδη εκπαιδεύτηκε ομάδα Δημοτικών Υπαλλήλων, η οποία έχει και τα κλειδιά για τα κουτιά των απινιδωτών, με απώτερο σκοπό σταδιακά να ενημερώσουν κι άλλους υπαλλήλους για τη σωστή χρήση τους.

Ελπίζουμε βέβαια οι παραπάνω απινιδωτές να  συντηρούνται σωστά  και να έχει γίνει πράγματι  η κατάλληλη εκπαίδευση,ώστε να υπάρχει η δυνατότητα  άμεσης χρήσης και να σώσουν κάποια ζωή...αν τυχόν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν τις πρώτες βοήθειες και ειδικότερα τις περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (Automated External Defibrillator – AED).

 

 

Ο Αυτόματος Απινιδωτής

είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητά του.  Συγκεκριμένα, οι απινιδωτές δημιουργούν ηλεκτρική ανάταξη με την εφαρμογή μεταλλικών συστημάτων στην περιοχή του στήθους, εξωτερικά, ώστε με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα περάσει να επανέλθει η καρδιακή λειτουργία σε φυσιολογικό ρυθμό.

 

Είναι βασικό η απινίδωση να χορηγείται άμεσα μετά την καρδιακή ανακοπή

. Εάν η καρδιά δεν αναταχθεί σε φυσιολογικό ρυθμό εντός 5-7 λεπτών, η κοιλιακή μαρμαρυγή θα αποβεί μοιραία. Εάν απινιδωθεί εντός του πρώτου λεπτού από την καρδιακή ανακοπή οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%. Για κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση, η επιβίωση μειώνεται κατά 7-10%. Εάν καθυστερήσει πάνω από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης στους ενήλικες είναι κάτω του 5%.  Με τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή εξασφαλίζεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή, μέχρι να έρθει το νοσοκομειακό όχημα να τον παραλάβει.

 

Η χρήση τους στο βίντεο που ακολουθεί

 

 

 

Kατά την σημερινή (17 Ιουνίου )  διενέργεια rapid tests που πραγματοποίησε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ   στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασηςσε συνεργασία με  τον Δήμο Γαλατσίου  βρέθηκαν  4  θετικά στο σύνολο των 150 tests που πραγματοποιήθηκαν(θετικότητα 2,67%).
Θετικοί 1 άνδρας και 3 γυναίκες ,με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη.

Στη προηγούμενη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου  είχαν  βρεθεί 12  θετικά  σε  σύνολο 579 tests(2,07%) ,

Η προσέλευση μικρή, αφού  αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπολιτών μας  και γίνονται πολλά self tests ,ενώ όπως φαίνεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει και μια αισθητή μείωση των κρουσμάτων.

 

13px;">