e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Τα τελευταία 10 χρόνια Μετρό ακούγαμε στο Γαλάτσι ... και Μετρό δεν βλέπαμε.Τον  Οκτώβριο του 2020  όμως ,με την ανάδειξη του αναδόχου,  έγινε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα  και όπως είχε  ανακοινωθεί την Άνοιξη του 2021 θα ξεκινούσαν και οι εργασίες....
Και μπορεί να ακούγεται ως ψέμα,αλλά όπως  διαβάζουμε στην Καθημερινή ,έφτασε η ώρα που  το Γαλάτσι θα αρχίσει να βγαίνει από τον κυκλοφοριακό αποκλεισμό,
Σύμφωνα λοιπόν με την Καθημερινή, τον Μάιο θα στηθούν τα δύο πρώτα εργοτάξια στα δύο άκρα της γραμμής, στο Γαλάτσι και στην Κατεχάκη
Μέσα στον Μάρτιο, η «Αττικό Μετρό» θα υπογράψει την πρώτη από τις δύο βασικές συμβάσεις για την κατασκευή της νέας γραμμής, Αλσους Βεΐκου – Γουδί. Αφορά την «προετοιμασία» των θέσεων όπου θα κατασκευαστούν οι 15 σταθμοί και τα 9 φρέατα της γραμμής με ανάδοχο την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ.
Σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό» ο εργολάβος θα αναλάβει τρεις ομάδες εργασιών: τις απαραίτητες μελέτες (μεταξύ των οποίων και οι κυκλοφοριακές, για τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν λόγω εργοταξίων), τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τις κυρίως εργασίες.
«Τα πρώτα εργοτάξια θα στηθούν στα δύο φρέατα που βρίσκονται στα άκρα της γραμμής, τα οποία είναι και τα σημεία στα οποία θα συναρμολογηθούν και θα μπουν στη γη οι δύο μετροπόντικες. Γι’ αυτό και επείγει να τελειώσουν πρώτα».
- Η μία εργοταξιακή θέση θα δημιουργηθεί πίσω από τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη, στη θέση που σήμερα βρίσκεται ένα πάρκινγκ.
- Και η δεύτερη θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βεΐκου, στο ρεύμα από Γαλάτσι προς Κύμης, στο ύψος του κλειστού γυμναστηρίου που βρίσκεται μέσα στο Αλσος Βεΐκου.(
 ***)

Αυτά θα είναι και τα πρώτα σημεία που θα περιφραχθούν και θα «κλείσουν» για τη νέα γραμμή του μετρό.
Πριν όμως ξεκινήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες (πρώτα στα δύο άκρα τις γραμμής, μετά στους σταθμούς του κέντρου και μετά στα υπόλοιπα σημεία) προηγείται… το καθάρισμα: η απομάκρυνση όλων των υφισταμένων σήμερα στις θέσεις των εργοταξίων, δηλαδή περίπτερα, αγάλματα, παγκάκια, φωτισμός, παιδικές χαρές, γενικά όλος ο αστικός εξοπλισμός. Τα αντικείμενα αυτά, αφού καταγραφούν, αποσπώνται από τον ανάδοχο και παραδίδονται στους τρεις εμπλεκόμενους δήμους (Αθηναίων, Ζωγράφου, Γαλατσίου) που θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη συνέχεια – αν θα αποθηκευτούν ή θα τοποθετηθούν κάπου αλλού. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα δέντρα, σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό (εξαρτάται από το είδος του δέντρου, την ηλικία του, το ύψος του κ.λπ.). Οσα δέντρα γίνεται να μην κοπούν, θα μεταφυτευτούν σε σημεία που θα υποδείξουν οι δήμοι (λ.χ. στον Πειραιά μεταφυτεύτηκε ένας μεγάλος φοίνικας που βρισκόταν στη θέση ενός φρέατος).

Διαβάστε περισσότερα 

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

( ***)Προφανώς εννούν το ΠΑΛΑΙ και όχι το Κλειστό μέσα στο Άλσος

 

 

 

 

Η  Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου", σχολιάζει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής,(ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο με ανάρτησή του στο Facebbok), να "παγώσει" την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Λόφο Κόκκου

 

Σχετικά με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για «πάγωμα» της εγκατάστασης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Λόφο Κόκκου

 

Η δημοτική αρχή Γαλατσίου, με προσωπική ανακοίνωση του κ. δημάρχου, αποφάσισε να «παγώσει» την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Λόφο Κόκκου, μέχρις ότου βρει άλλο χώρο για τον σκοπό αυτό.

Καταρχάς είναι θετικό, ότι κάτω από την πίεση του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων και κατοίκων της πόλης, η δημοτική αρχή υποχρεώνεται ουσιαστικά σε αναδίπλωση.

Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται κάτι που μετά από τα επίμονα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης, είχε ήδη παραδεχθεί ο κ. δήμαρχος: ότι για την επιλογή του Λόφου Κόκκου, ως κατάλληλο μέρος για την εγκατάσταση του ΣΜΑ, δεν είχε ληφθεί υπόψη κανενός είδους επιστημονικό-τεχνικό κριτήριο, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων.

Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή αυτή, υπήρξε η προσπάθεια νομιμοποίησης του γκαράζ των απορριμματοφόρων, το οποίο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε χωματερή με ευθύνη της δημοτικής αρχής, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με παλιότερες διοικήσεις.

Εύλογα εδώ κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, από που προκύπτει ότι με τον νόμο 4759/2020, ο οποίος έδωσε άδεια να συνεχίζει να λειτουργεί υφιστάμενος (!) ΣΜΑ στον Λόφο Κόκκου, νομιμοποιείται το γκαράζ των απορριμματοφόρων, το οποίο με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα διοικήσεων τις τελευταίες 4 δεκαετίες, λειτουργεί παράνομα σε δασική και αναδασωτέα περιοχή;

Τα γεγονότα αυτά, δεν μπορούν παρά να μας κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους και να μας προϊδεάζουν, για το πως ακριβώς θα γίνει η επιλογή του νέου χώρου, τον οποίο εξήγγειλε ο κ. δήμαρχος.

Ρωτάμε ξεκάθαρα :

  •  Για τον νέο αυτό χώρο, θα εκπονηθούν και θα παρουσιαστούν οι απαραίτητες μελέτες;
  • Θα φέρει η δημοτική αρχή το θέμα αυτό για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ή θα προσπαθήσει και πάλι να το προωθήσει στα κρυφά, σε μια προσπάθεια «να πιάσει στον ύπνο» τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς;
  • Γιατί η δημοτική αρχή, σε συνέχεια και των προηγούμενων διοικήσεων, δεν προσπαθεί να δοθεί σωστή λύση και να δημιουργήσει αμαξοστάσιο για τα οχήματα του Δήμου, εκτός δασικής και αναδασωτέας περιοχής;

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι παρόλο που  ο κ. δήμαρχος ισχυρίζεται ότι «ακούει τους πολίτες» και «συμμερίζεται τους προβληματισμούς τους», η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν η πρώτη επίσημη ενημέρωση των δημοτών από την δημοτική αρχή, για την πρόθεσή της να εγκαταστήσει ΣΜΑ στον Λόφο Κόκκου. Μέχρι τώρα η πρόθεσή της αυτή είχε γίνει γνωστή από τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και των μαζικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά μας προειδοποιούμε, ότι αν με την ανακοίνωση αυτή προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να ξεγελάσουν το λαό και τους μαζικούς φορείς της πόλης, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση του ΣΜΑ στον Λόφο Κόκκου, ώστε να προχωρήσουν κρυφά την εγκατάσταση (έχουν δώσει εξάλλου δείγματα γραφής και με το παράνομη εγκατάσταση της μικρής εκκλησίας στο Άλσος Βεϊκου) θα μας βρουν απέναντί τους.

 

5/3/2021

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

Η σχετική με το ΣΜΑ ανάρτηση, του Δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου 

 

 

 

📌Ακούμε τους πολίτες.

📌Συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς τους.

📌Έχουμε τις ίδιες αγωνίες.

Η Δημοτική μας ομάδα όλα αυτά τα χρόνια σέβεται τις απόψεις των πολιτών και είναι ένα με την τοπική κοινωνία.

Η εκκρεμούσα κατάσταση που κληρονομήσαμε το μακρινό 1978 νομιμοποιήθηκε (Νόμος 4759/2020) με τις πρωτοβουλίες της διοίκησης ώστε να μην μπορούν πλέον να μας εκβιάζουν , όπως έγινε στο παρελθόν με καταγγελίες προς τις προηγούμενες διοικήσεις, οδηγώντας σε πρόστιμο ύψους 3 εκ. ευρώ, το οποίο μετά από επίμονες διαδικασίες καταφέραμε και τακτοποιήσαμε.

☑️Σήμερα ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ότι οι υπηρεσίες μας έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για την εύρεση νέου σημείου για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Γαλατσίου, ειδικά προοριζόμενου για τη χρήση αυτή. Οι διαδικασίες θα γίνουν είτε με τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου είτε με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) ή με έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ. Π.Σ.), καθώς αυτός ο χώρος πρέπει να έχει εξευρεθεί εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας παύει η προσωρινή λειτουργία του Σ.Μ.Α.

Καθ’ όλη την διάρκεια εξεύρεσης νέου χώρου τονίζουμε ότι ο υπάρχων χώρος θα λειτουργεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων καθαριότητας. Θα λάβουμε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης ηχητικής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιβαλλοντικής υποβάθμισης, καθώς και για τη μη πρόκληση δυσμενών επιδράσεων σε βάρος της υγείας, ησυχίας και ασφάλειας των περιοίκων και των εργαζομένων.

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι μαζί.

Ακόμα και στα πιο σύνθετα προβλήματα, έχουμε αποδείξει ότι μπορεί πάντα να βρεθεί λύση.

 

 

 

Η εμμονή σε λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις, φέρνει πάντα συγκρούσεις .Η δε κακή βουλή τω βουλεύσαντι κακίστη(η κακή απόφαση κάνει περισσότερο κακό σ' αυτόν που τη πήρε)....ενώ δεν έχει επιπτώσεις στους αυλικούς χειροκροτητές.
Το να μην παραδέχεσαι ένα λάθος είναι μεγαλύτερο λάθος. 
Η παραδοχή του λάθους και η επανεκτίμηση, δίνουν πάντα  χρόνο για την εξεύρεση καλύτερων λύσεων.
Μια ευχάριστη έκπληξη λοιπόν, η απόφαση αυτή του Δημάρχου!!!

  

 

 

 

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Γαλατσίου ,μετά την διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/02/2021 ,
καλεί  τη Παρασκευή 5 Μαρτίου , τους συλλόγους γονέων,τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου Γαλατσίου, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο