e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Mετά την εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού σε μαθητή του 2ου Δημοτικού Σχολείου(Δρυοπίδος 9), αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας  του Τμήματος Γ1 της 3ης Δημοτικού, από 12/01/2021 -24/01/2021.

Συμφωνα με πληροφορίες , έγινε απολύμανση , ενώ μετά 2-3 ημέρες(εύλογο χρονικό διάστημα εκδήλωσης της θετικότητας)  ο Δήμος θα κάνει τεστ και στους μαθητές.

Με δεδομένο ,ότι είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους, τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και με δεδομένες τις  μεγάλες αδυναμίες-ελλείψεις  του Κράτους, ο Δήμος πρέπει να υπερβάλλει ευατόν, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ με τα υπό αναστολή σχολεία ή τμήματα

 

 

 

Κυκλοφόρησαν  τα δύο καινούργια βιβλία του Γαλατσιώτη  Βασίλη Αναστασόπουλου από τις εκδόσεις Τσιότρας.

1. Ο Φύλακας της αρχαίας Ηραίας & οι απόκρυφες πόλεις της

2.  Που είναι η Αρκαδία;

Λίγα λόγια για τα δυό βιβλία από τον συγγραφέα τους:  

 

 

 

Ο Φύλακας της αρχαίας Ηραίας & οι απόκρυφες πόλεις της,
είναι μία καθαρή μυθοπλασία, στηρίζεται όμως με ακρίβεια στα ιστορικά γεγονότα της αρχαίας ιστορίας της. Στο μέρος το μυθολογικό, πλάθονται αναλυτικά τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν τον Λόγο του Μύθου, και τούτο, διότι ο Φύλακας, ήταν και είναι πάντοτε παρών στον χρόνο. «Έζησε» κατ’ επέκταση από κοντά, «βίωσε», όλη αυτή την ανθρώπινη ανηφοριά από το αχρονολόγητο παρελθόν στο σήμερα. Κατά συνέπεια, μπορεί, ξέρει και τοποθετεί με ακρίβεια στον χώρο του σήμερα τις αόρατες, τις απόκρυφες πόλεις του χθές, αυτές δηλαδή που έκαναν την Ηραιάτιδα Χώρα ισχυρή.

Η Μυθοπλασία εκτυλίσσεται στον Χώρο της Ηραίας και ενώνεται αυτός με το παρελθόν και το παρόν με ένα νήμα. Ο ίδιος Χώρος είναι ο παλιός, ο αρχαίος, αλλά είναι κι ο φρέσκος, αυτός του σήμερα.

Ο Φύλακας, είναι ένα βιβλίο «σκληρό», γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, για σένα δηλαδή. Είναι ανατρεπτικό, διότι φεύγει από τα γνωστά και χιλιο-ειπωθέντα, αφήνει πίσω του τις διαμορφώσεις αιώνων, γκρεμίζει την «παράδοση», στέκεται με σεβασμό στους αρχαίους θεούς, αν και δεν παραλείπει να καταγράφει «τις αδυναμίες τους και τα λάθη τους». Είναι ανατρεπτικό διότι παράλληλα καταργεί και τους θεούς, ξέρει, ότι ο άνθρωπος, μπορεί να προχωρήσει στη ζωή τους και δίχως αυτούς, λεύτερος από φόβους του παράδεισου και της κόλασης, λεύτερος, επειδή λεύτερος γεννήθηκε, αδιαμόρφωτος, αγνός, αθώος, ένθεος.

Ο Φύλακας είναι ο συγγραφέας, αλλά μπορεί να είσαι και σύ, ο καθένας μπορεί να είναι ο Φύλακας αν πραγματικά το θέλει. Και στον καθένα από εμάς, επιτρέπεται να σκεφτεί ό,τι θέλει η καρδιά και η ψυχή του. Μέσα και έξω από τον χρόνο.

Ο Φύλακας, είναι ανατρεπτικός, διότι αδιαφορεί για τον υλικό πλούτο, εσύ όχι!  

 

==========

Που είναι η Αρκαδία;
Αρχίζω και την αναζητώ. Που αλήθεια είναι; Εισέρχομαι στα γεωγραφικά όρια της αλλά είμαι διστακτικός, δεν την βλέπω και είμαι έτοιμος να επιστρέψω πίσω, όμως, όχι, συνεχίζω παρά τους δισταγμούς μου.

Ένα πραγματικό ταξίδι στην Αρκαδία 40 συνεχόμενων χρόνων, συμπυκνωμένο σε μία εβδομάδα. Το περασμένο παντρεύεται με το σήμερα, διότι η εμπειρία ουσιαστικά είναι μία, είναι μοναδική, είναι αδιάσπαστη. Αναζητώ την Αρκαδία μέσα από τα μονοπάτια της, τα βουνά της, τα ποτάμια της, τις λίμνες της, τα φαράγγια της, τα χωριά της, τους ανθρώπους της.

Ένα άκρως βιωματικό ταξίδι μιάς ζωής, για έναν τόπο που αγάπησα -αν και δεν γεννήθηκα σε αυτόν- τον αγάπησα, αλλά δεν τον ξεχώρισα από άλλους τόπους της γλυκιάς και πικρής πατρίδας μας. Η Τύχη τα έφερε έτσι τα πράγματα, στάθηκε ευνοϊκή πολύ με μένα, και περπάτησα σε όλα σχεδόν τα βουνά της πατρίδας, κοιμήθηκα παντού, από τον Έβρο μέχρι την Γαύδο, ίδρωσα και πάγωσα στις θάλασσες και στα χιόνια της, ήπια καθαρό νερό από τις αμέτρητες πηγές της και τα κεφαλάρια της. Όταν γνωρίζεις την Ελλάδα, δεν μπορείς να είσαι τοπικιστής, ο τοπικισμός είναι καθαρός φασισμός, είναι άγνοια και κυρίως, δεν είναι αγάπη για τη Μάνα γη. Συνεπώς, που είναι η Αρκαδία; Σίγουρα δεν βρίσκεται στον ρομαντισμό, δεν είναι ουτοπική, δεν είναι πλαστή. Η Αρκαδία είναι πραγματική, αλλά που είναι; 

        Ένα διαρκές ταξίδι, ένας απέραντος δρόμος, μιά ακούραστη  αναζήτηση, δίχως αφετηρία, δίχως προορισμό. Τα ταξίδια της ζωής, είναι σαν την πραγματική επανάσταση -όπως αυτή δεν αρχίζει από πουθενά και δεν τελειώνει ποτέ-, έτσι και η Αρκαδία, δεν έχει αρχή και τέλος. Αλλά, Που είναι η Αρκαδία;

 

Υ.Γ .Όσοι/ες επιθυμούν να προμηθευτούν τα βιβλίο μπορούν να απευθύνονται στο παρακάτω ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. https://www.bookstation.gr

 

 

Ο Δήμος Γαλατσίου σας ενημερώνει ότι ο θεσμός των παράλληλων Λαϊκών αγορών παρατείνεται για έναν(1) ακόμα  μήνα, έως και τις 30  Απριλίου  2021, βάσει του σχετικού εγγράφου της Περιφέρειας Αττικής με Α.Π.: 988520/22-12-2020. Η Λαϊκή αγορά ημέρας Τρίτης του Δήμου θα λειτουργεί ως παράλληλη αγορά στις οδούς Καραϊσκάκη και Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ η λαϊκή της Πέμπτης θα λειτουργεί ως παράλληλη αγορά στις οδούς Κουντουριώτου και Πλάτωνος.

Η εν λόγω παράλληλη αγορά, γίνεται προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας, η επάρκεια των αγαθών, η ασφαλής πρόσβαση των καταναλωτών, η υγιεινή των χώρων και όσα ορίζονται στην υπ΄αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.:80189 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5456/Β/12-12-2020), για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον Covid-19.