e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" στη πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιανουαρίου με αποκλειστικό θέμα τις εκλογές για Προεδρείο, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, απείχε από την ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου ,ενώ χαρακτήρισε αντιδραστικές τις διατάξεις για την λειτουργία των επιτροπών αυτών.

 

Δελτίο τύπου 

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, με αποκλειστικό θέμα τις εκλογές για Προεδρείο, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής , που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/1/2022 ο Τάσος Οικονόμου, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση :

«Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία.

Σύντομα θα θέλαμε να τοποθετηθούμε συνολικά για τη σημερινή διαδικασία.

Οι Δημαιρεσίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων πραγματοποιούνται στη βάση του τελευταίου νομικού πλαισίου της ΝΔ, συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1.

Με αυτές τις ρυθμίσεις εισάγονται ακόμη πιο αντιδραστικές διατάξεις στη λειτουργία περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων και των κύριων επιτροπών όπως η Οικονομική επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής , με το επιχείρημα δήθεν της ακυβερνησίας και της παραλυσίας, με το κολοβό – έτσι κι αλλιώς - εκλογικό σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ων ρυθμίσεων αυτών είναι :

  • Η θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης του δήμου (π.χ. Οικονομική Επιτροπή, κ.ά.) στην παράταξη του δημάρχου και την μεταφορά σε αυτά τα όργανα σειρά από σοβαρές αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου!
  • Ο εξοβελισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης με την απαγόρευση – επί της ουσίας -οποιεσδήποτε πρότασης κατατίθενται από άλλες παρατάξεις ή την έκφρασή τους και με την αρνητική ψήφο, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δήμο.

Όλα αυτές, οι άκρως αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, συνιστούν, Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Άλλωστε, το αστικό «κράτος έχει συνέχεια», κάτι που εξασφάλιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θα εξασφαλίζουν και οι επόμενες, είτε ήταν του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που έχουν διακηρυγμένο στόχο την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο καλείται να υπηρετήσουν οι  Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, η πλειοψηφία των Π.Σ. και των ΔΣ και οι επιτροπές τους .Και εδώ υπάρχει πλήρη συναίνεση στην πλειοψηφία των τοπικών και περιφερειακών οργάνων των παρατάξεων που εκφράζονται πολιτικά από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Μόνο φραστικές ήταν οι αντιδράσεις  των  δυνάμεων για παράδειγμα του Σύριζα  που υποτίθεται ότι εναντιώνονται στα παραπάνω, αλλά στην πράξη  όπως αποτυπώθηκε  στις πρώτες μετά τις εκλογές δημαιρεσίες ήταν  αρκετές οι περιπτώσεις σε Δήμους και Περιφέρειες που οι αντιδραστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης αξιοποιήθηκαν για την σύμπραξή του με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, το νομοθετικό πλαίσιο παλιό και νέο κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας . Θωρακίζει ακόμη περισσότερο το αστικό κράτος.

Οι τοπικοί θεσμοί του (δήμοι – περιφέρειες), καλούνται να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κύριο στόχο την εξειδίκευση αυτής ανά Περιφέρεια και Δήμο , μέσω ΠΥ , Τεχνικού Προγράμματος.  Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, υποδομές, κ.ά.

Τα ποσά - που καλούνται να διαχειριστούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι , θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Δηλαδή, νέα προνόμια και ζεστό κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με απαραίτητη προϋπόθεση την απόσπαση της συναίνεσης του λαού, με κάλπικα συνθήματα, όπως «όλοι μαζί», «ανάπτυξη για όλους» ή «ανάπτυξη για τους πολλούς».

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα θα συνεχίσει να δίνει την μάχη πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αφορούν τη ζωή, την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας, των νέων ανθρώπων και μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως εξάλλου έχουμε κάνει και αυτή τη διετία.

Όπως και την προηγούμενη διετία, έτσι και τώρα δεν θα συμμετέχουμε στο προεδρείο, το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, πόσο μάλλον οι θέσεις του γραμματέα και του αντιπροέδρου, απ’ όσα ορίζονται από το νόμο, είναι διακοσμητικές. Απέχουμε από την ψηφοφορία για το Προεδρείο.

Τονίζουμε επίσης ξανά, ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το ΔΣ στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ είμαστε κάθετα αντίθετοι με το επίσης αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Ο.Ε.  και  Ε.Π.Ζ, ο οποίος φέρνει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα, για την θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης περιφέρειας και δήμου, στην παράταξη του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου αντίστοιχα,  αλλοιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την λαϊκή ψήφο, ενισχύοντας τον προσωποπαγή χαρακτήρα αυτών των οργάνων και απογυμνώνοντας Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια από ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Σε κάθε περίπτωση, η Λαϊκή Συσπείρωση, τις θέσεις που τις αναλογούν σε ΟΕ και ΕΠΖ, θα τις θέσει στην υπηρεσία της πάλης και της διεκδίκησης για την λύση των λαϊκών προβλημάτων, της ανάδειξης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συμφωνούμε με την πρόταση που υπήρξε, να αποστέλλονται τα εισηγητικά των θεμάτων των συνεδριάσεων των επιτροπών, σε όλες τις παρατάξεις. Άλλωστε το είχαμε προτείνει κι εμείς αντίστοιχα προ διετίας. Και φυσικά συμφωνούμε να υπάρχει ενημέρωση για τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες της Μονομετοχικής και του Αναπτυξιακού Οργανισμού.»

Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέχτηκαν ως τακτικό μέλος ο Μάνθος Ιμπριάλος και ως αναπληρωματικό μέλος ο Τάσος Οικονόμου.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέχτηκαν ως τακτικό μέλος  ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και ως αναπληρωματικό μέλος ο Μάνθος Ιμπριάλος.

09.01.2022

 

 

 ΥΓ..η φωτό από το Δημ. Συμβούλιο είναι ...αρχείου

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Γαλατσίου ανταποκρινόμενη στο ενδιαφέρον των πολιτών μας, γονέων, για ζητήματα που αφορούν στους εφήβους, δημιουργεί ομάδα γονέων που έχουν παιδιά στην εφηβεία (Γυμνασίου – Λυκείου), με στόχο τη διαχείριση και διαπραγμάτευση θεμάτων που απασχολούν τους γονείς σε καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας.

Το πρόγραμμα θα λειτουργεί κάθε Τρίτη απόγευμα και ώρες 17:00-19:00 στην Κοινωνική Υπηρεσία Αρχιμήδους 2 κ Ιπποκράτους στο Δημαρχείο Γαλατσίου, στον Α΄ όροφο. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την 01 Φεβρουαρίου 2022 και θα ολοκληρωθούν στις 29 Μαρτίου 2022. Την ομάδα γονέων (σύνολο ατόμων 7)  θα συντονίσει η εθελόντρια κ. Παπακίτσου Βασιλική – Ψυχολόγος.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 στα τηλέφωνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας: 210 2222011 & 210 2933956, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

 Για τη συμμετοχή θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση εμβολιασμού ή rapid–test (48ωρου για κάθε συνεδρίαση) ή πιστοποιητικό νόσησης.Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" απαντά σε δημοσίευση σχετική με τα έργα ανάπλασης της
Λ.Βεϊκου, που αναρτήθηκε στο www.e-galatsi.gr με τον τίτλο "Εν Γαλατσίω..".Συντάκτες της δημοσίευσης
ήταν οι εμφανιζόμενοι εδώ και λίγο καιρό στη πόλη μας "Ριζοσπάστες Γαλατσίου"

 

Αγαπητό e-galatsi,

Χωρίς να υπάρχει κάποια διάθεση από μέρους μας, να αντιπαρατεθούμε με τους συντάκτες, οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση, σε δημοσίευση που πραγματοποιήθηκε, με τον τίτλο «Εν Γαλατσίω..». 

Στη δημοσίευση αυτή, οι συντάκτες της, είτε ηθελημένα είτε άθελα, προβαίνουν σε μια εξίσωσή – «τσουβάλιασμα», των δημοτικών συμβούλων και κατ’ επέκταση των πολιτικών δυνάμενων που παρεμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Οφείλουμε λοιπόν να υπενθυμίσουμε, ότι το θέμα της εργολαβίας της ανάπλασης της Λ.Βεϊκου, που τόσο ταλαιπώρησε το λαό της περιοχής μας, με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, τα ελλιπή μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσής της, τις κακοτεχνίες κλπ, η Λαϊκή Συσπείρωση το ανέδειξε πολλάκις αυτά τα 2 χρόνια, (βλ. ενδεικτικά ανακοίνωση της 15/9/20 «Για την εξέλιξη της εργολαβίας στη Λεωφόρο Βεϊκου») καταγγέλλοντας τη στάση της δημοτικής αρχής, αναδεικνύοντας ότι η εξέλιξη της εργολαβίας αυτής είναι ένα ακόμα παράδειγμα της πολιτικής που αποθεώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, που βάζει πάνω απ’ όλα το κέρδος και παραδίδει τα Τεχνικά Έργα στους εργολάβους, αφού αποψιλώθηκαν εδώ και χρόνια οι Υπηρεσίες των Δήμων.

Επίσης, όχι απλά προειδοποιήσαμε έγκαιρα, για το γεγονός ότι ένα τμήμα της εργολαβίας αυτής επικαλύπτεται από την επερχόμενη εργολαβία του Μετρό, αλλά πολύ περισσότερο καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια την πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων-τοπικών αρχών η οποία προωθεί έργα «βιτρίνας», τη στιγμή που οι ανάγκες για αντιπυρικά, αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά έργα, για συντήρηση και ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων κλπ δεν ικανοποιούνται, αφού αυτά τα απαραίτητα για τον λαό έργα δεν προκρίνονται καθώς μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους -οφέλους για το κεφάλαιο.  

Τέλος, με αφορμή τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επερχόμενη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων ενός πολύ μεγάλου τμήματος των δρόμων του δήμου μας, όπως επίσης και με την επερχόμενη διάνοιξη της Λ.Κύμης, αναδείξαμε ότι σε αντίθεσή με τις σημερινές συνθήκες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με κινητήριο δύναμή της την προσπάθεια ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τη μεγιστοποίηση των κερδών των κεφαλαιοκρατών, τέτοια προβλήματα συντονισμού και σπατάλης πόρων, δεν θα υφίστανται.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ατυχές το 7ο σημείο της εν λόγω δημοσίευσης, τουλάχιστον ως προς την Λαϊκή Συσπείρωση και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει για το θέμα αυτό.

 

Με ευχές για καλές γιορτές,

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος