Να συναντηθεί η πολιτική με την κοινωνία.

 

Ώρες ευθύνης και τολμηρών βημάτων.

 

Σε μια πόλη που η τύχη της έχει εκχωρηθεί όλο και περισσότερο σε πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ...

Σε μια πόλη αφιλόξενη για τους κατοίκους της, με το κυκλοφοριακό να μας δυναστεύει, με λιγοστό πράσινο και ελεύθερους χώρους, με το δάσος της να κινδυνεύει με οικοπεδοποίηση, με εγκαταλειμμένες τις γειτονιές και τις υποδομές της, με απροστάτευτα τα παιδιά και τους νέους της, χωρίς σχέδιο χωρίς όραμα για το μέλλον της…

Σε μια πόλη που κυριαρχούν πανάκριβα έργα βιτρίνας και ψηφοθηρικές μακέτες που υποτιμούν τις ανάγκες και τη νοημοσύνη μας…

Σε μια τέτοια πόλη, με αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και με μειωμένο το ενδιαφέρον των πολιτών της για τα κοινά, χρειάζεται να αναμετρηθούμε με το ερώτημα τι είναι ριζοσπαστικό σήμερα, δηλαδή πού και πώς μπορεί να αναζητηθεί διέξοδος

 

Ας αναλογιστούμε:

Είναι άραγε αρκετό να καθορίζονται οι επιλογές εκείνων που διεκδικούν τη ψήφο μας και αναφέρονται στις ανάγκες, τα προβλήματα και τις αγωνίες της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας από την προσπάθεια μιας εκλογικής καταγραφής της αποδοχής που απολαμβάνουν στην τοπική κοινωνία; Να μην τολμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, και να καλούν σε διαδικασίες και συσπειρώσεις ικανές να ανατρέψουν όσα περιγελούν τις προσδοκίες μας; Είναι ικανό το σημερινό κομματοκεντρικό σύστημα παρέμβασης στην αυτοδιοίκηση να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ανάγκες της πόλης και κυρίως να εμπνεύσει τους πολίτες σε μια  ενεργοποίηση και  συμμετοχή στα κοινά; Κατ’ επέκταση είναι αρκετό η πολιτική παρέμβαση να καθορίζεται απολύτως από την ιδεολογία, αντί οι ίδιες οι ιδέες να ωριμάζουν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πραγματικότητας;

 

Με τη σκέψη στις ανάγκες του σήμερα

Σήμερα, έχω τη γνώμη, υπάρχει ανάγκη οι πολιτικές επιλογές και οι πρακτικές προτάσεις όσων αναφέρονται στην ανάγκη βαθιών αλλαγών στην πολιτική και την κοινωνία να αποσκοπούν και να κρίνονται από την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Να πασχίζουν να καλλιεργούν το ενδιαφέρον, για μια ακηδεμόνευτη συμμετοχή των πολιτών στη διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα, τοπικά και γενικότερα. Έχουμε ανάγκη από πολιτικές ικανές να  αναδεικνύουν τόσο τις βαθύτερες αιτίες των επιλογών των σημερινών διοικούντων όσο και τα όρια και τους περιορισμούς του σημερινού πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Και δια αυτής της οδού να αναδεικνύεται  η επικαιρότητα αλλά και η σημασία των ιδεολογικών προσδιορισμών.

Η πολιτική μπορεί να συναντηθεί με την κοινωνία μόνο μέσα στην αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών της πόλης. Μέσα από την ανάδειξη των αιτιών που γεννούν τα προβλήματα, Και αντίστροφα η κοινωνία μπορεί να απεξαρτηθεί από τις πελατειακές σχέσεις και τους τοπικούς παράγοντες μέσα ακριβώς από τη συμμετοχή στα κοινά και την απόκτηση εμπιστοσύνης στη δύναμη της. Τελικά μέσα από την ανακίνηση αυτών των μεγάλων αναγκών. Μόνο έτσι οι ελλείψεις, τα προβλήματα αλλά και η γενικότερη κοινωνική διάλυση μπορεί να μην θεωρούνται δεδομένα. Ειδάλλως κυριαρχεί η συνηθισμένη πολιτική-εκλογική συμπεριφορά, δηλαδή η επιδίωξη της ασφάλειας. Ασφάλεια υλική (πελατειακή εξάρτηση από τους ισχυρούς του σήμερα) και ασφάλεια ιδεολογική (να διατηρηθεί, να μην κλονιστεί η ταυτότητά μας).


Ας τολμήσουμε!

Όσοι αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως ανιδιοτελή προσφορά, ως προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα, τόσο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές όσο και σε κάθε στιγμή της κοινωνικής δραστηριότητάς μας οφείλουμε να αναρωτηθούμε: Υπό τις παρούσες συνθήκες, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών της πόλης και της πλειοψηφίας των κατοίκων της;

Δεν είναι επιλογή η γενικόλογη καταγγελία που ουσιαστικά οδηγεί σε ανώδυνες αντιπολιτεύσεις. Επιλογή είναι η υποστήριξη ενός δημοτικού προγράμματος με στόχους, ιεραρχήσεις και προτεραιότητες που έχει ανακοινωθεί δημόσια και επιθυμεί να δοκιμαστεί με διάλογο και γνώμες, να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός κινήματος πόλης και να κριθεί   τελικά με εκλογική στήριξη.

Επιλογή μας είναι η συμπόρευση  με ανθρώπους ειλικρινείς, που αντικρύζουν με τόλμη και το παρελθόν και το αύριο της πόλης, που θέλουν να προσφέρουν και όχι να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Επιλογή είναι η εκλογική συστράτευση σήμερα και η συσπείρωση δυνάμεων καθημερινά για να γυρίσει σελίδα η πόλη μας.

Η επιλογή, για όλους μας είναι:  Να τολμήσουμε!

Θα ήταν παραγωγικό οι πολίτες του τόπου μας να αναρωτηθούν πάνω στα ανάλογα διλήμματα. Να πάρουν μέρος στην κοινή προσπάθεια, να κρίνουν στη βάση αυτών των ερωτημάτων και ταυτόχρονα αναγκών. 

 

Σπύρος Παναγιώτου

Δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος με την °ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ"

 

Το απόγευμα της Δευτέρας μαύρα σύννεφα κάλυψαν τον ουρανό πάνω από Άλσος Βεϊκου και το Θεατράκι ,όπου ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος θα παρουσίαζε τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους του Συνδυασμού "Γαλάτσι , Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο".

Τελικά προς ανακούφιση των διοργανωτών, ήταν ένα ψιλό φθινοπωρινό πρωτοβρόχι ....και σιγά σιγά κόσμος άρχιζε να ανηφορίζει στο Άλσος και να γεμίζει το Θεατράκι, όπου από νωρίς είχαν πάρει θέσεις οι υποψήφιοι.

 

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος, παρουσίασε τα πεπραγμένα της 4ετίας 2019-2023. Μίλησε για τα  μικρά και  μεγάλα έργα της Δημοτικής Αρχής , χωρίς να ξεχάσει να αναφερθεί  και να ευχαριστήσει , τους συνεργάτες του, τους υπαλλήλους του Δήμου και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις , για τον εποικοδομητικό τους ρόλο.

Μίλησε  για έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Όπως είπε, η αγορά του οικοπέδου και η  αναβίωση του θερινού σινεμά Ζαϊρα, η ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού, οι δύο νέοι  Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, η δημιουργία 3 Δημοτικών πάρκινγκ και η παραχώρηση χρήση της ΛΑΤΌ, είναι έργα που θα αλλάξουν την όψη της πόλης.

Μεγάλη έμφαση και σημασία έδωσε, στο όνειρο, όπως αποκάλεσε, πολλών δεκαετιών.Την δημιουργία Κεντρικής Πλατείας στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου, Ένα έργο που θα δώσει ανάσα και ταυτότητα στην πόλη και για το οποίο έγιναν τα πρώτα βήματα , με την αγορά και κατεδάφιση του   κτηρίου που φιλοξενούσε τα Goody's.

Αναφορά έγινε και στην αναπόφευκτη ταλαιπωρία που υφίστανται, λόγω εργασιών  του Μετρό, οι κάτοικοι της πόλης  και τις προσπάθειες της Διοίκησης να δώσει κάποιες λύσεις .

 

 

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Δείτε εδώ ή κλικ στην εικόνα

 

H δημοτική παράταξη  «Γαλάτσι από Κοινού» και η υποψήφια Δήμαρχος Αγγέλικα Σαπουνά, σας καλούν  την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο Καμίνι , για  να θυμηθείτε και να συζητήσετε  την εκτέλεση στα Τουρκοβούνια ανταρτών και αμάχων, από τους Ναζί στις 29/10/1944!!!

 

Δελτίο τύπου - Πρόσκληση

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 6μιση το απόγευμα, Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι»

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944 οι Ναζί κατακτητές, μόλις 13 ημέρες πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα εκτελούν σ’ ένα νταμάρι στον αυχένα των Τουρκοβουνίων, ανταρτόπουλα και αμάχους.

Η Δημοτική Παράταξη «Γαλάτσι από Κοινού» σας καλεί να θυμηθούμε και να συζητήσουμε:

·         Το ιστορικό της ομαδικής εκτέλεσης στο νταμάρι του Γαλατσίου το 1944: η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) παρουσιάζει την έρευνά της που έφερε στο φως και το οποίο παρέμενε άγνωστο για 73 χρόνια.

·         Γιατί είναι άραγε τόσο ασθενική η συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας; Η λήθη επουλώνει τις πληγές ή τις κακοφορμίζει; Μπορεί η ιστορική μνήμη να συμβάλει στη θεραπεία τους, στην κατανόηση του Άλλου, στην πρόληψη επόμενων συμφορών;

·         Στις σημερινές συνθήκες πώς μπορούμε σαν κοινωνία των πολιτών να συμβάλουμε στην ενίσχυσή της;

·         Το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί ξανά. Μετράμε ήδη θύματα, πρόσφυγες, μετανάστες, αντιφασίστες, κάθε είδους «διαφορετικούς»: Από τον Παύλο Φύσσα στον Ζακ/Zakie, στον Άλκη Καμπανό, τον Μιχάλη Κουτσουρή, τον Σιράζ Αφτάρ…  και τα φίδια έχουν μπει ακόμα και στη Βουλή.

·         Μήπως έχει έρθει η ώρα για ένα πανδημοκρατικό μέτωπο-ανάχωμα στη φασιστική απειλή;

Στο πάνελ ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς και τα μέλη της ΟΠΙΑ Κατερίνα Αρβανιτάκη και Έφη Παυλογεωργάτου

Συντονίζει η Αγγέλικα Σαπουνά, εκπαιδευτικός, υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου.

 

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου , με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, ζητά από τους Γαλατσιώτες - Γαλατσιώτιισες να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της Λ.Σ., της  Δημοτικής Παράταξης , που μπορεί να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των πολιτών.

Στο 4σέλιδο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε παρουσιάζουν τις προτάσεις και διεκδικήσεις τους 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ(ΑΡΧΕΙΟ PDF)(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

 

 

 

Η Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Γαλατσίου με υποψήφιο δήμαρχο, τον εργαζόμενο στις τηλεπικοινωνίες και συνδικαλιστή Σταύρο Σκεύο. Για να καταγγείλει και να αγωνιστεί εναντία στη μετατροπή των Δήμων σε όργανα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και να προτάξει μια ριζικά διαφορετική λογική στη διαχείριση των οικονομικών του πόρων προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την αλληλεγγύη και ψυχαγωγία, τις ανθρώπινες ηθικές και πνευματικές αξίες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Για να συνδέσει τα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα με τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία. Για να προτάξει άλλες δομές διοίκησης του Δήμου μας, που θα στηρίζονται σε μορφές αυτοοργάνωσης, σε επιτροπές και συνελεύσεις στις γειτονιές. Για να υπάρχει μια φωνή αντιπολίτευσης υπέρ των εργατικών συμφερόντων, που θα ενημερώνει και θα κινητοποιεί τους δημότες. Μόνο έτσι μπορεί ο Δήμος μας να γίνει πραγματικό όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασπίδα προστασίας και κέντρο αγώνα.

ΕΝΑΝΤΙΑ σε:

 

  • ακρίβεια και φτώχεια
  • πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών
  • μαύρες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών, της παιδείας και της υγείας
  • κάθε καταστροφή του Περιβάλλοντος
  • κάθε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο
  • καταστολή, περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, εθνικισμό και ρατσισμό

 

Η Δημοτική Κίνηση «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» στο δήμο Γαλατσίου πραγματοποιεί ΕΚΔΗΛΩΣΗ παρουσίασης των θέσεων και του ψηφοδελτίου μας

θέσεων και του ψηφοδελτίου μας

 

Σάββατο 30/9 στις 6:30μμ.στην πλατεία Πηγής- Αγίας Γλυκερίας