e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

                                                                         ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 82 ,  210-2024963

Οι γείτονες οι Ιταλοί λένε "Δεν υπάρχει δύο , χωρίς τρία..." Αυτό συμβαίνει και στον φούρνο του Στέλιου.Δεν γίνεται, όταν έχεις γευτεί τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, να μην δοκιμάσεις την βασίλισσα της Πρωτοχρονιάς, που με μεγάλη ανυπομονησία ετοιμάζεται και αρωματίζεται ,για να σας κάνει ποδαρικό.
Στη  βασιλόπιτα του Στέλιου  συναντιούνται η υψηλή ζαχαροπλαστική, η ποιότητα των υλικών και  το πάθος για  την δημιουργία και τη παράδοση.

Το μοναδικό  δίλημμα που θα προκύψει από μια στάση στο φούρνο Μαρέτση είναι:
Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι ή βασιλόπιτα τύπου κέικ;
Εννοείται βέβαια,ότι επιλέγοντας τη μια από τις δυο, θα έχεις χάσεις την ευκαιρία να γευτείς την άλλη.Αν βέβαια , είστε τύποι που δεν  σας αρέσουν τα διλήμματα....φεύγετε έχοντας πάρει μαζί σας και τις δύο.
Είναι σαν να έχετε κερδίσει το φλουρί!!!

 

 

 

 

 

 

Ιστορία της βασιλόπιτας

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.

Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”.

– Το κόψιμο στις βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λουκάτο αποτελεί εξέλιξη του γνωστού και λαϊκού εθίμου στις πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στις θεούς.

– Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Χαρακτηριστικό στοιχείο στις βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα στις, προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα χρονιά. Σε όποιον πέσει το φλουρί, στις θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους! Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα.

Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση

Η θρησκευτική παράδοση συνδέει την Βασιλόπιτα με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομά της.

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.

Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά και νομίσματα. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες και δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια.

Τότε ο Άγιος Βασίλειος έδωσε εντολή από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος στις ανάγκες των ιδρυμάτων της ‘’Βασιλειάδας’’ και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν μικρά ψωμιά και σε κάθε ένα τοποθέτησε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια.

Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά έβρισκαν μέσα κάποιο από τα αφιερωθέντα τιμαλφή. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε Βασιλόπιτα, στην οποία βάζουμε ένα φλουρί. Αυτός στο κομμάτι του οποίου θα ‘’πέσει’’ το φλουρί, θεωρείται ότι είναι τυχερός και θα έχει μια καλή χρονιά.

Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου .Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Μεγάλου Αγίου.

 

 

 

 

Η εποχή  που το Γαλάτσι από Κοινότητα γινόταν Δήμος....πριν η άσφαλτος αντικαταστήσει το χώμα στους δρόμους της γειτονιάς και οι φωνές των ανθρώπων αντικατασταθούν από τα κλάξον  και το βουητό των αυτοκινήτων. 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ...ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-2024963
Λεωφόρος Γαλατσίου 82 - ΣΤΑΣΗ ΛΙΝΑΡΑ

Επιτέλους... μετά 2 χρόνια περιορισμών ετοιμαζόσαστε   για την Πασχαλινή έξοδο στο χωριό ή οι ανάγκες θα σας κρατήσουν κι εφέτος στο Γαλάτσι;

Όπως και να ‘ναι όμως …μια πασχαλινή επίσκεψη στο φούρνο Μαρέτση είναι must.

Σίγουρα στο πορτ μπαγκάζ ή μέσα στο αυτοκίνητο θα υπάρχει  λίγο χώρος για τις λιχουδιές του Στέλιου, το αισθησιακό άρωμα των οποίων θα σας συνοδεύσει σε όλη την διαδρομή του ταξιδιού σας.

 

 

Γιατί στο Φούρνο  της γειτονιάς μας, τα κουλουράκια ,τα  τσουρέκια (και vegan εφέτος) κι ένα σωρό άλλες λιχουδιές   για το Πασχα, δημιουργούνται με το πάθος και την αγάπη του Στέλιου, για την παράδοση και τα αγνά υλικά.

Και για εσάς όμως που δεν θα φύγετε …έχει ο Θεός(ο Στέλιος)

Το  Πάσχα στο Γαλάτσι…μπορεί να μην συνοδεύεται από το όμορφο φυσικό περιβάλλον του χωριού ,σίγουρα όμως η μυρωδιά και η  γεύση από το Φούρνο Μαρέτση  μας φέρνουν πιο κοντά  σε ένα παραδοσιακό Πάσχα.

Μια παράδοση που έρχεται από το  1984, τότε που κάποιες γειτονιές στο Γαλάτσι …μύριζαν ακόμα χωριό.

Σίγουρα ,αρκεί μια τυχαία επίσκεψη ,μια ματιά στη βιτρίνα και το άρωμα από τις λιχουδιές …για να σας κάνουν  fans του Στέλιου.

Και αφού και φέτος  το Πάσχα  θα μείνουμε στο Γαλάτσι, μια καλή ιδέα για το τραπέζι της Κυριακής θα ήταν να στείλουμε ,όπως κάναμε παλιά , το ταψάκι  με το αρνί στον φούρνο της γειτονιάς μας …O Στέλιος, από νωρίς το πρωί έως τις 1:30 το μεσημέρι , θα αναλάβει να  μας το ψήσει με τρόπο, που θα μας κάνει να γλείφουμε τα δάχτυλά μας.


 

Το Πάσχα όμως δεν τελειώνει στο αρνάκι.Προφανώς αργά το απόγευμα ,θα θέλαμε ν’ αλλάξουμε γεύση και να δοκιμάσουμε κάτι το γλυκό και σιροπιαστό. Και γι αυτό έχει προβλέψει ο Στέλιος...Μια ματιά  μονάχα φτάνει  , στο κανταϊφι-γαλακτομπούρεκο ή το γαλακτομπούρεκογια να γεμίσει χαρά και γλύκα η ψυχή μας και να κάνει πάρτυ ο ουρανίσκος μας.,