e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

To απόγευμα του Σαββάτου ,με αφορμή την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Δημαρχείο, πλημμύρισε μέσα κι έξω από το "κόκκινο" του ΚΚΕ, ιδιαιτέρως εκείνο των νέων που είχαν πολύ μεγάλη παρουσία.

 

 

Αυτό ακριβώς πρέπει να παρατήρησε και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και  είπε ,ότι  τις προτεραιότητες του λαού και της νεολαίας για καλύτερη ζωή, αξιοπρεπή δουλειά, δωρεάν σπουδές, δικαιώματα και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, "δεν πρόκειται να τους τα εξασφαλίσει καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση,αφού η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζονται ,δεν είναι για όλους, έχει στις προτεραιότητές της  αποκλειστικά την κερδοφορία των ομίλων.

Αναφερόμενος στο δίλημμα των εκλογών που κάποιοι βάζουν, "Μητσοτάκης ή Τσίπρας, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ",το χαρακτήρισε πλαστό και είπε ότι οι κόσμος δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε τέτοια διλήμματα,αφου το πραγματικό δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι" αν θα είναι δυνατά τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το χάλι ή αν θα είναι δυνατός ο λαός και το ΚΚΕ για να κάνει τη ζωή δύσκολη στους όποιους κυβερνώντες και ευκολότερη τη ζωή του λαού" 

 Μιλώντας για τους πλειστηριασμούς ,κατηγόρησε την ΝΔ ,που με την στήριξη,μέσω της σιωπής, του Σύριζα και ΠΑΣΟΚ,απέρριψαν την τροπολογία που κατέθεσε ξανά αυτές τις μέρες το ΚΚΕ για άμεση παύση αυτών.Ξέρουμε είπε ,ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του  'Αρειου Πάγου.  τράπεζες, κράτος και  διάφορα κοράκια, ακονίζουν τα νύχια τους για να πέσουν πάνω στα σπίτια και την περιουσία των λαϊκών οικογενειών.Και έκλεισε την αναφορά του στους πλειστηριασμούς λέγοντας χαρακτηριστικά "Τους προειδοποιούμε: Μολών λαβέ! Καμία δεύτερη σκέψη, καμία αναστολή"

 

Δεν θα μπορούσε βέβαια να παραλείψει και κάποια τοπικά προβλήματα και εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ  στην δράση των σωματείων και των μαζικών φορέων του Γαλατσίου , για την εξασφάλιση των δασικών-αναδασωτέων εκτάσεων του κτήματος  Βεΐκου",  και την απόδοση του Παλαί (Ολυμπιακό Γυμναστήριο" , πραγματικά στον λαό!

 

Με αφορμή το μέγεθος της τραγωδίας στη γειτονική χώρα, και με δεδομένη τη σεισμικότητα της Ελλάδας, τόνισε την αναγκαιότητα αντισεισμικού ελέγχου των κτιρίων στην Ελλάδα, πρώτα-πρώτα σχολείων και νοσοκομείων και επισήμανε ότι  οι απαραίτητοι έλεγχοι δεν γίνονται, ακόμα και όταν διατίθενται κονδύλια για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, γιατί  "οι πράσινες μπίζνες είναι αυτές που κρίνονται πιο συμφέρουσες και κερδοφόρες σε αυτή τη φάση.

 

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην  "περιβαλλοντική ευαισθησία" των αστικών κομμάτων και  κυβερνήσεων(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας ότι "αυτή η ευαισθησία τους πιάνει μόνο όταν επωφελείται η κερδοφορία των πράσινων μονοπωλίων ή όταν πρόκειται να επιβάλουν κανένα καινούριο πράσινο χαράτσι στον λαό. Την ξεχνούν, όμως, όταν πρόκειται να παραδώσουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα ολόκληρες εκτάσεις που αποτελούν ή θα μπορούσαν να αποτελέσουν πνεύμονες πρασίνου, αναψυχής και άθλησης για τον λαό".

Κλεόνοντας την ομιλία του, είπε ότι "το ΚΚΕ δεν το έχει κανένας στο χέρι του",  "δεν παίρνει μέρος στα παζάρια που γίνονται πίσω από την πλάτη του λαού για τον σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης" και απηύθυνε  κάλεσμα αγωνιστικής  συμπόρευσης με το ΚΚΕ και  ενίσχυσής του στις εκλογές.

 

 

Σύντομο χαιρετισμό πριν την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ,απηύθυνε ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης , επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου"  και όπως ανακοινώθηκε χθες , υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ ,στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

 

Το ΔΣ του 16ου Δημοτικού σχολείου και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Γαλατσίου καταγγέλουν την πτώση σοβάδων σε 4 τάξεις του σχολείου  και καθιστούν  υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί την Δημοτική αρχή καθώς και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου

 ΔΣ του συλλόγου γονέων του 16 Δημοτικού

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από πέρυσι τόσο η διεύθυνση του σχολείου όσο και εμείς έχουμε εντοπίσει προβλήματα στην μόνωση του σχολείου μας καθώς και διάβρωση κάποιων τάξεων .

Παρά τις οχλήσεις μας στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου αλλά και στον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά έχει πάρει διαστάσεις.

Σε τέσσερις τάξεις του σχολείου μας έχουν πέσει σοβάδες και η κατάσταση είναι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που παραθέτουμε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των τεχνικών υπηρεσιών ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές του σχολείου μας, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Απαιτούμε την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ,τώρα και όχι το Πάσχα, και καθιστούμε υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί την Δημοτική αρχή καθώς και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου

Συνημμένα σας καταθέτουμε φωτογραφίες που αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος 

Αυτή η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη στα σχολεία της γειτονιάς μας.

Σχολεία γερασμένα αλλά και κακοσυντηρημένα.

Σχολεία που μπορούν σε μια " κακία" στιγμή να γίνουν επικίνδυνα για μαθητές και δασκάλους.

Στο συγκεκριμένο σχολείο ο διευθυντής και ο σύλλογος γονέων εδώ και καιρό βομβαρδίζουν με έγγραφα και αιτήματα τον Δήμο.

Η υποτίμηση του προβλήματος και η μετάθεση της λύσης στις ρωμαϊκές καλένδες μας έφτασε σε αυτή την κατάσταση.

Όταν η επωδός της Δημοτικής αρχής είναι ότι το σχολείο μας έχει τα λιγότερα προβλήματα φανταστείτε πως είναι αυτά με τα περισσότερα.

Η Ένωση γονέων ζητά άμεσο έλεγχο όλων των σχολείων του Δήμου ,άμεσο αντισεισμικό έλεγχο.

Ζητάμε από τα ΔΣ όλων των συλλόγων την άμεση καταγραφή όλων των υλικοτεχνικών προβλημάτων.

 

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" καταγγέλει την πτώση σοβάδων στο 16ο Δημοτικό σχολείο ,οφειλόμενη στην ελλειπή συντήρηση και ζητά την ανακατασκευή της μόνωσης , για ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων 

Για την «πτώση σοβάδων» στο 16ο Δημοτικό Σχολείο

Τη Δευτέρα 13/2/2023 διαπιστώσαμε με αυτοψία το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την «πτώση σοβάδων» από το ταβάνι σε τέσσερις αίθουσες του 1ου ορόφου. Έχει αποκολληθεί και το μπετόν και φαίνονται οι οπλισμοί. Είναι προφανές ότι από τύχη και μόνο δεν είχαμε τραυματισμό ή και κίνδυνο για τη ζωή μαθητών. Οι αίθουσες εξακολουθούσαν να λειτουργούν και να γίνεται μάθημα! Πότε η διοίκηση του κ. Μαρκόπουλου αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και τι έκανε;

Η σοβαρή βλάβη στο ταβάνι των αιθουσών είναι τυπική βλάβη που παθαίνουν τα δώματα όταν αστοχήσει με τα πολλά χρόνια η – όποια- υγρομόνωση της ταράτσας. Το διαπιστώσαμε και στην αυτοψία. Η μόνωση του δώματος, χρονολογείται από την περίοδο κατασκευής του (περί το 1995) και θα έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε άλλο γονείς, εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός εν έτει 2023 σχολικά κτίρια σε αυτή την κατάσταση. Πόσα άραγε δώματα σχολικών κτιρίων είναι σε ανάλογη κατάσταση; Τα κτίρια που είναι παλαιότερα του 16ου ας πούμε;

Η δημοτική αρχή αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Να που η σοβαρή αστοχία σε σχολικό κτίριο συνέβη αυτή τη φορά στο μέσον της χρονιάς και όχι το Σεπτέμβρη και σε εξωτερικό χώρο, ώστε να γίνει αποκατάσταση τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Εδώ η πρακτικά η αποκατάσταση εσωτερικά των αιθουσών πάει το νωρίτερο για το Πάσχα και η πλήρης ανακατασκευή της μόνωσης για το καλοκαίρι. Θα γίνει άραγε αυτό το καλοκαίρι η ολική ανακατασκευή της μόνωσης; Το κυριότερο, ποιος και με ποια τεχνική οδηγία πιστοποιεί ότι τώρα οι αίθουσες είναι ασφαλείς; Ποια η κατάσταση των δωμάτων των υπόλοιπων σχολείων;

Η καρδιά του προβλήματος είναι η χρόνια απουσία προγραμματισμένων και ολοκληρωμένων βαριών συντηρήσεων στα σχολικά κτίρια. Οι βλάβες λόγω αστοχίας μονώσεων προλαμβάνονται εάν υπάρχει η πολιτική θέληση ώστε να διατίθενται έγκαιρα οι σχετικοί πόροι για την υλοποίηση συντεταγμένων και επίκαιρων μελετών. Όμως από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι τέτοιος προγραμματισμός δεν υπάρχει.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με την μετακύλιση αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους. Η διοίκηση Μαρκόπουλου όπως και οι προηγούμενες δεν καταγγέλλουν αυτήν την πολιτική. Αντίθετα την υπερασπίζονται και την εφαρμόζουν.

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση διατίθεται μόνο στην λεγόμενη ελαφριά συντήρηση (βαψίματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά, κλπ.). Φυσικά για προληπτική αντισεισμική θωράκιση με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, για την οποία σαν Λαϊκή Συσπείρωση φωνάζουμε διαρκώς, ούτε λόγος να γίνεται.

Αντιθέτως εκεί που θέλουν οι μεγάλοι όμιλοι της «Πράσινης Οικονομίας», δίνει η Κυβέρνηση. Εσχάτως υπογράφτηκε με τυμπανοκρουσίες η Προγραμματική Συμφωνία Περιφέρειας - Δήμου Αθηναίων - Δήμου Γαλατσίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος της Γκράβας ηλικίας άνω του μισού αιώνα. Ούτε εδώ προβλέπεται προληπτική αντισεισμική θωράκιση, τουλάχιστον με τα δημοσιευμένα στοιχεία.  Μιλάμε για συγκρότημα χτισμένο με τον ξεπερασμένο αντισεισμικό κανονισμό του 1959!

Η κατάσταση αυτή για παιδιά, γονείς και διδάσκοντες δεν είναι μοιραία. Μπορεί να ανατραπεί με τη συλλογική πάλη και διεκδίκηση. Όμως δεν χωρούν αυταπάτες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Άμεσα ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων στο 16ο Δημ. Σχολείο.

·         Το γρηγορότερο πλήρη ανακατασκευή της μόνωσης του 16ου και έντεχνη σύμφωνα με τους κανονισμούς επισκευή των εσωτερικών ζημιών του.

·         Άμεσο πρόγραμμα με μελέτες και χρηματοδότηση των απαιτούμενων ανακατασκευών μονώσεων και βλαβών στο μπετόν σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ.

·         ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ σχολικού κτιρίου χωρίς προηγούμενα να έχουν γίνει μελέτες σεισμικής τρωτότητας με βάση το σύγχρονο κανονισμό και την διενέργεια όλων των απαιτούμενων από τις μελέτες ενισχύσεων του φέροντα οργανισμού.

 

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

                             Μάνθος Ιμπριάλος