Προπαραμονή Χριστουγέννων, μαζεύτηκε η μικρή συμμορία να δει τι θα κάνει με τα κάλαντα, να οργανωθεί.
Τρίγωνα έχουμε όλοι μας; Ρώτησε ένας από εμάς.
Ναι, έχουμε, μονάχα ο Μ. δεν έχει.
Πού ‘ναι ρε το τρίγωνό σου; Ακόμα να το φτιάξεις; Ρώτησε ένας άλλος τον Μ.
Μελαγχολικός ο Μ., απάντησε: δε βρίσκω το περσινό κι ο σιδεράς ο κυρ Τ. δυό φορές που πήγα να κλέψω λίγο ψιλό σίδερο με πήρε χαμπάρι και με κυνήγησε.
Πόσα τρίγωνα έχουμε; Ρώτησε ένας άλλος.
Τέσσερα, απάντησε κάποιος άλλος, μας φτάνουν όμως, ο Μ. απλώς θα τραγουδά.
Έτσι, την παραμονή πολύ πρωί, η 5μελής συμμορία βγήκε παγανιά για τα κάλαντα. Κρυώναμε μα δεν μας έκοφτε, το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν πόσες δραχμές θα μαζέψουμε σε δυό-τρείς ώρες. Εμείς βγαίναμε πολύ πρωί ώστε να φτάνουμε πρώτοι στα σπίτια για τα κάλαντα.
Αρχίσαμε και μαζεύαμε δεκάρες και πενηνταράκια, σπάνια καμιά δραχμή, γρήγορα φύγαμε από τα όρια της γειτονιάς και όπου βλέπαμε αυλή ορμάγαμε μέσα. Έξω, οι χωμάτινοι δρόμοι ήταν γεμάτοι λάσπη, μουριές κι ελιές. Ποιος ηλίθιος Δήμαρχος αποφάσισε όμως χρόνια αργότερα να κόψει από τους δρόμους τις ελιές και τις μουριές, για να φυτέψει νεραντζιές, δεν θυμάμαι, αλλά ηλίθιος ήταν σίγουρα.
Για τελευταίο αφήναμε πάντα τον κυρ Εισαγγελέα, σ’ αυτόν πηγαίναμε με φόβο διότι ακούγαμε από τους μεγάλους, όταν μιλούσαν γι’ αυτόν να ψιθυρίζουν τ’ όνομά του. Ο κυρ Εισαγγελέας, ένα γειά το είχε με όλους στη γειτονιά αλλά μέχρι εκεί, δεν έκανε φίλους και δεν είχε παρέες, τουλάχιστον απ’ όσα γνωρίζαμε. Το σπίτι του ήταν πολύ όμορφο και περιποιημένο, επικλινές, στον κάτω όροφο υπήρχε ένα μεγάλο δωμάτιο αλλά ήταν καλυμμένο από εκατοντάδες τόμους, αυτό ήταν το γραφείο του και σε αυτό πηγαίναμε καθώς μπαίναμε στην αυλή του σπιτιού.
Όταν μας άνοιγε την πόρτα, μας έλουζε κρύος ιδρώτας και σχεδόν ξέψυχα τον ρωτούσαμε: να τα πούμε; Καθώς ήταν μάλιστα πολύ ψηλός, μας φόβιζε περισσότερο. Αυτός, στεκόταν σοβαρός και μας έκανε ναι, να τα πούμε, αλλά με το κεφάλι του, δεν μας μιλούσε. Το μεγαλύτερο μαρτύριο μετά τον φόβο μας ήταν που ήθελε να ακούσει όλα τα κάλαντα. Εμείς, συνηθίζαμε για να κερδίζουμε χρόνο, λέγοντας τα μισά κάλαντα. Με τον κυρ Εισαγγελέα όμως τα πράγματα ζόριζαν πολύ και αναγκαστικά, τα λέγαμε μέχρι τον τελευταίο στίχο. Στο τέλος, αφού λέγαμε: και του χρόνου, μας έκανε παρατηρήσεις: εσύ δεν τα είπες καλά, εσύ δεν έβγαζες καθόλου φωνή κτλ. Στο τέλος όμως, μας έδινε τα περισσότερα χρήματα, μία ή και δύο δραχμές για τον καθένα μας. Όταν φεύγαμε, έβλεπα με την άκρη του φοβισμένου μου ματιού πως χαμογελούσε. Άχ κυρ Εισαγγελέα μου, ας είναι αναπαυμένη η ψυχούλα σου.
Πριν επιστρέψουμε στη βάση μας για την καταμέτρηση και τη μοιρασιά, εγώ επέμενα και περνούσαμε έξω από το σπίτι της αγαπημένης μου Ιφιγένειας. Της πρώτης μου πλατωνικής αγάπης.
Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους σας. Ας ευχηθούμε ότι θα έρθει η στιγμή που στον κόσμο δεν θα υπάρχουν δυστυχισμένα παιδιά.
ΤΟΥ «ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ»
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι
- Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...
Κ.Μητσοτάκης ( αγορεύοντας στην βουλή ) :
<<,....διότι την μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας >>.
Το ιστορικό :
Ο φάκελος από τον καθηγητή έγραφε :
<< ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ . Να επιδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου >>. Ο ταχυδρόμος ( security) γνώριζε κατατόπια και διαδικασίες για να φθάσει στο αρμόδιο γραφείο και να τον παραδώσει. Τους ήξερε και τον ήξεραν. Εκεί τον πληροφόρησαν ότι οι αρμόδιοι λείπουν και ότι, εν απουσία όλων, παραλαβή κάνει ο << σύνδεσμος >>, που τον ονομάζουν και << ατάϊγο σκυλί>>,δηλαδή το μάτι του κόμματος στο Μαξίμου, ο περιώνυμος<< Σταύρακας >> .
Όπως όλα τα εμποτισμένα με κομματικό πατριωτισμό << σκυλιά>> που έχουν μάθει να διαβάζουν ανάποδα ,δηλαδή από δεξιά προς αριστερά, διάβασε στο κάτω δεξιό μέρος του φακέλου την αινιγματική ένδειξη << να κρατηθεί απέξω ο ΣΥΡΙΖΑ>>. Στέκεται στην τελευταία λέξη ,διαβάζει << ΣΥΡΙΖΑ>>, ανάβουν τα αίματά του , αγριοκοιτάζει τον ταχυδρόμο και τον ξαποστέλει με οργή πετώντας του τον φάκελο.
<< Τσακίσου πήγαινε στους εθνοπροδότες>>
<< Μα εδώ με στείλανε >> αντέτεινε ο δυστυχής σεκιουριτάς
<< Αμόλα. Μην σου αστράψω καμία και διαλύσεις >>
Είναι και θηριώδης ο << Σταύρακας >>!
Παίρνει τα πόδια του ο ταχυδρόμος και φθάνει στην Κουμουνδούρου .Εδώ, τέτοια ώρα, το κτίριο άδειο. Ο κλητήρας στην είσοδο ( αυτός διαβαζει από αριστερά προς δεξιά >> παραλαμβάνει τον φάκελο (ο ταχυδρόμος έχει φύγει) και διαβάζει τον παραλήπτη<< ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ . Να επιδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου >>.
Αναπολεί τα περασμένα μεγαλεία, ξεχνά ότι στο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι << άλλοι >> και επειδή απουσίαζε ο πρόεδρος και οι αντ αυτού, παίρνει τον φάκελο στο σπίτι του στο Γαλάτσι. Στο δρόμο συνειδητοποίησε το άτοπο της ενέργειάς του ,αναλογίστηκε τις συνέπειες και περνάει από το υπόγειο της Λέσβου( Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ .) και τον πέταξε μέσα στα κλειστά γραφεία.
Το βράδυ από τα γραφεία πέρασε συντρόφισσα με θητεία στην βουλή συνοδευόμενη από συνονόματη, βρήκε τον φάκελο και ...πολύπειρη ούσα ( εδώ κοτζάμ ΠΑΛΑΙ έσωσε ) κατάλαβε το πολύτιμο περιεχόμενο του φακέλου ,τηλεφώνησε στον πρόεδρο του κόμματος και κατόπιν συνεννόησης ,τον παρέδωσε η ίδια στον ίδιο τον πρόεδρο. Έτσι βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση ο πρόεδρος , έναντι του πρωθυπουργού που σύμφωνα και με γραφίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ , ο τελευταίος << δεν αριστεύει στις εκτός κειμένου στιγμές του >> .
Η Ο.Μ. Γαλατσίου είναι γνωστό, ότι... ομονοεί, όμως η θεσμική πλευρά που δεν γνωρίζει τι ποιεί η περιπεσούσα της βουλής, βρίσκεται ενώπιον δύο ερωτημάτων :
... Που βρήκε τα κλειδιά των γραφείων η << συντρόφισσα>> μιας και << τα κλειδιά δεν είναι για όλους >> ;
... Πράγματι , ο πρόεδρος αναγνωρίζοντας την προσφορά τη ς<< συντρόφισσας,>> της υποσχέθηκε θέση στην επόμενη βουλή και ότι προς ευόδωση της υπόσχεσής του θα εκδοθεί ντιρεκτίβα που θα υποχρεώνει την Ο.Μ. Γαλατσίου να ταχθεί στο πλευρό της συντρόφισσας ;
Ρεπορτάζ και κείμενο συνταχθέν επί τη βάσει << διαρροών >> από το γραφείο του Δήμαρχου Γαλατσίου και όχι των διεμβολισμένων απ’ αυτόν κομμάτων της Ν.Δ ( φιλικής ) και του ΣΥΡΙΖΑ( κυρίως ).
Toύ Ίκαρου Πετρόπουλου
.Περισσότερα του ιδίου
Το να ακούς καλά είναι προσόν,το να κακολογείς είναι αδυναμία !
Πορεία λύτρωσης του ανθρώπου ή συντριβή της γης?
We4all : Παλαιότερα "αγγλικούρες", τώρα Δενδροφύτευση στο ΠΑΛΑΙ!
Ακόμα και το "4" ,είναι πολύ μεγάλος αριθμός κε Δήμαρχε!
Μίκης Θεοδωράκης
Διακρίθηκαν για το ήθος και την σεμνότητά τους
Πόσα χρόνια απέχει η Ιπποκράτειος Πολιτεία από το Άλσος Βεϊκου?
Είναι η ώρα : Καμία έκπτωση σε βάρος της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος!.Πόσο απέχει η ΓΚΡΑΒΑ από το ΆΛΣΟΣ?
Aνοιχτή επιστολή προς Δήμαρχο και Πρόεδρο ΠΕΔΑ
Το Survivor,o Eρντογάν, ο Ilitzali και το Γαλάτσι!!!
Ακατανόητες αποφάσεις στον Δήμο Γαλατσίου
Το χρέος των Δημοτικών Κινήσεων(για το εκκλησάκι στο Άλσος)
Γιατί όχι το Γαλάτσι?
Να πολεμήσουμε τον φόβο
Δήμαρχος στο Σαντιάγο
Aνακρίβειες και αλήθειες-διόρθωση....ημαρτημένων
Τα είπα στον ΔήμαρχοΟ κόσμος στα "υιοθετημένα" της ΔΡΑΣΗΣ.Γιατί έκλεισε το Άλσος?
Ερωτηματικά και αγωνίες
Η πανδημία & χιονόπτωση διδάσκουν ότι: Οι Ιδιωτικοποιήσεις είναι πηγή δεινών για τον άνθρωπο!
Έστω κι έτσι,ακούστηκε το Γαλάτσι
Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;
Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη
Καταμεσήμερο. Μόλις σηκώθηκα από το τραπέζι όπου γεύθηκα ένα καταπληκτικό έδεσμα (σούπα βελουτέ με καβουρντισμένο φάσηλο, μπέιμπι καροτάκια και εσάνς φρεσκοκομμένου σέλινου, άλλως και φασολάδα), είπα να βγώ να περπατήσω να δουλέψει το έντερο των μυρωδάτο ζωμό. Πράγματι, φόρεσα την καμπαρτίνα μου, το καπέλο μου, τα γάντια μου, πήρα ανά χείρας την ομπρέλα μου -βροχερός γάρ ο καιρός- και βρέθηκα στην Ιπποκράτους.
Φτάνοντας στην Βέϊκου, πήρα το αριστερό μη εμπορικό πεζοδρόμιο με κατεύθυνση βόρεια, στόχος μου ήταν να πάω μέχρι το Άλσος. Η ψιλή βροχούλα μου άρεσε καθώς νότιζε απαλά την ομπρέλα μου, ο ελαφρύς νοτιάς γλύκαινε τρόπον τινά την πεζοπορία μου και δίχως καν να το καταλάβω, πέρασα τη βίλλα του Βιαρόπουλου -καλυμμένη με τους τσίγκους του ΜΕΤΡΟ αλλά εκεί στο μέσον της πεζογέφυρας σταμάτησα. Από κάπου ερχόταν οχλαγωγή, φωνές, συνθήματα. Ταράχθηκα. Δισταχτικά, πήρα πάλι τον δρόμο και όσο πλησίαζα προς το Άλσος τόσο η οχλαγωγή αποκτούσε δύναμη. Δεν άργησε και η στιγμή που άκουγα ρυθμικά συνθήματα:
Εδώ θα γίνει ο τάφος σααααςς
Δήμαρχε γερά, με τσάμπουκααααα
Εκεί, εκεί, στη Β’ εθνικήηηη
Εάμ, Ελάς, και κώτσος βασιλιάαααςς
Είμαστε δυό, είμαστε τρείς, θα γίνουμε Σύριζα κι εμείςςςςςς
Πασόκ, κινάλε, ελάτε να σας φάμεεεεε
Λαέ μπροστά, ο Στάλιν σε κοιτάαααα
Ψωμί, ελιά και κόκκινη Παναγιάαααα
Η ταραχή μου φούντωσε για τα καλά, εισήλθα εντός του Άλσους με ιδιαίτερη προσοχή κι εκεί, στο ανοιχτό θέατρο αντίκρυσα πολλές σημαίες, όλων των κομμάτων που τις πουλούσαν με το κιλό. Με 50 λ. έπαιρνες όλες τις κομματικές σημαίες και άφηνες και γερό πουρμπουάρ στον πωλητή, που έτριβε τα χέρια του από τη χαρά του μιάς και είχε σχεδόν ξεπουλήσει. Για να μην στοχοποιηθώ, αγόρασα κι εγώ όλες τις σημαίες και κατευθύνθηκα όπου και ο υπόλοιπος κόσμος, στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Αφού πήρα έναν γαλλικό καφέ από το μπάρ του γηπέδου, ανέβηκα στην εξέδρα και με δυσκολία βρήκα ελεύθερη θέση στην τελευταία σειρά. Η βροχούλα είχε σταματήσει αλλά η υγρασία είχε δύναμη, δεν με έκοβε όμως διότι ο πωλητής με κάθε αγορά που έκανες σου χάριζε κι ένα πάκο εφημερίδων. Έτσι όπως έφερε η τύχη τα πράγματα, βρέθηκα να κάθομαι πάνω στο πάκο από την εφημερίδα «Χάος».
Ρωτώντας έναν φανατικό οπαδό δίπλα μου που όλο φωνή ήταν, για το τι ακριβώς συμβαίνει, με κοίταξε με λύπη μπορώ να ειπώ που δεν γνώριζα. Με δυσκολία όμως και με παρακάλια πολλά, με πληροφόρησε ότι θα ξεκινούσε σε λίγο ο ποδοσφαιρικός αγώνας Δήμαρχος εναντίον όλων! Απόρησα, καλά, πως θα γίνει τέτοιος αγώνας ένας εναντίον πέντε; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Από την μπροστινή θέση, πετάγεται ένας φίλαθλος και μου λέει σχεδόν άγρια: υπάρχει πουθενά ο νόμος του «δεν γίνεται;». Παρατήρησα ότι αυτός δεν κρατούσε σημαίες στα χέρια του αλλά ένα βιβλίο ενός Werner Heisenberg για την Αρχή της Απροσδιοριστίας. Αστραπιαία σκέφτηκα: που έπεσα, αλλά ευτυχώς τη δύσκολη σκέψη, μου έδιωξε το μεγάφωνο του γηπέδου που ανακοίνωνε τις συνθέσεις των ομάδων, τους προπονητές, τον διαιτητή και τον παρατηρητή του αγώνα. Κάθισα ήσυχος ν’ ακούσω
Ομάδα Δημάρχου:
Μπακότερμα ο Μαρσώ με το Νο 613 (Μαρκόπουλος)
Ομάδα Αντιπολίτευσης:
Τερματοφύλακας ο Χαράλ με το Νο 799 (Χαραλαμπίδης)
Λίμπερο ο Ζωμπέ με το Νο 193 (Ζώμπος)
Αριστερό εξτρέμ η Σαπέ με το Νο 438 (Σαπουνά)
Δεξί εξτρέμ η Ελέ με το Νο 378 (Ζέρβα- Γκιουρτζιάν)
Κέντρο ο Πανέ με το Νο 255 (Παναγιώτου)
Διαιτητής του αγώνα ο Larry King (Τσουπάκης)
Παρατηρητής του αγώνα ο Πικέ (Πίκουλας)
Προπονητής του Δημάρχου ο Μαρσώ (Μαρκόπουλος)
Προπονητής της Αντιπολίτευσης ο Ικά (Ίκαρος)
Το παιδί για τις μπάλες ο Πασέ (Πασπαλάς)
Με το που σιώπησε το μεγάφωνο, βγήκαν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο για την προθέρμανση. Η ομάδα του Δημάρχου φορούσε άσπρο σορτς και μπλέ φανέλα. Η ομάδα της Αντιπολίτευσης, μη συμφωνώντας στο τι χρώματα θα φορέσουν, ο κάθε παίκτης φόραγε την δική του εμφάνιση. Έτσι, ο Χαράλ ήταν ντυμένος στα κόκκινα -πάνω και κάτω-, ο Ζωμπέ φόραγε μπλέ σορτς και κίτρινη φανέλα, η Σαπέ φόραγε άσπρο σορτς και ροζ φανέλα, η Ελέ φόραγε πράσινο σορτς και άσπρη φανέλα που πάνω της υπήρχαν δυό φωτογραφίες, μία του Ανδρουλάκ και μία του Alexis, και ο Πανέ φόραγε πάνω και κάτω πορτοκαλί χρώματα. Ο Larry φορούσε ένα σχέδιο του Ralph Lauren, σορτς μπλέ βελούδο και φανέλα ντρίλινη χρώματος κυπαρισσί. Ο Πασέ φόραγε πάνω και κάτω φόρμα μπλέ σκούρα. Ο Πικέ, φορούσε κοστούμι Giorgio Armani ο δε Ικά φόραγε ένα jean Calvin Klein κι ένα πανωφόρι Camel Montgomery.
Αρχίζει ο αγώνας
Στη σέντρα ο Larry και οι δυό αρχηγοί, ο Μαρσώ και ο Ζωμπέ, κερδίζει με την κορώνα ο Μαρσώ τη σέντρα, παίρνει τη μπάλα και από δεξιά, προσπερνά εύκολα την Σαπέ και από μακριά σουτάρει αλλά ο κέρβερος Χαράλ πιάνει την μπάλα και την πετάει γρήγορα στον Πανέ, αυτός αμέσως πλασάρει με ακρίβεια στον Ζωμπέ. Αυτός, κοιτάζει αστραπιαία τη θέση της Ελέ και σεντράρει προς τα δεξιά, αλλά ο δαιμόνιος Μαρσώ, κόβει τη σέντρα, κοντρολάρει τη μπάλα και ξεχύνεται μπροστά. Τριμπλάρει θεαματικά τον Ζωμπέ που τον ανατρέπει μέσα στην περιοχή. Ο Larry δείχνει το σημείο του πέναλτι και σηκώνεται η εξέδρα όρθια από την οργή. Ρυθμικά αρχίζει και φωνάζει: Είσαι πουλημένος! Δεν πτοείται ο Larry από τη γιούχα και ο Μαρσώ ετοιμάζεται να εκτελέσει το πέναλτι. Παίρνει φόρα ο Μαρσώ αλλά σαν άλλος Γιασίν ο Χαράλ, πετάγεται στο γάμα της εστίας του και μπλοκάρει τη μπάλα. Αποθέωση στην εξέδρα.
Ο Μαρσώ παίζει όσο μπορεί καθυστερήσεις αλλά αίφνης, πετάγεται από τ’ αριστερά, αφήνει πίσω του την ανήμπορη να κάνει κάτι Ελέ, πλησιάζει στην περιοχή από τα πλάγια και εύκολα στέλνει τη μπάλα στα δίκτυα. Στην εξέδρα νεκρική σιγή, κάτι πήγε ν’ ακουστεί από τις θέσεις των επισήμων μα η βουβή οργή των θεατών δεν δέχεται πανηγυρισμούς. Ο Χαράλ, αρχίζει και φωνάζει στους συμπαίκτες τους: είστε τόσο άχρηστοι; Δεν μπορείτε να κρατήσετε τις θέσεις σας;
Ο αγώνας συνεχίζεται
Έχει τη μπάλα ο Πανέ, πλασάρει στον Ζωμπέ που έχει προωθηθεί, αυτός κοντρολάρει καλά τη μπάλα και σεντράρει αριστερά προς την Σαπέ, αυτή, κοντρολάρει άτσαλα τη μπάλα που την κλέβει ο Μαρσώ, την περνάει, μπαίνει μπροστά του σαν τοίχος ο Ζωμπέ αλλά με μπαλιά ψηλοκρεμαστή τον προσπερνά και βρίσκεται πάλι μόνος του απέναντι στον έμπειρο Χαράλ που αδυνατεί όμως να πιάσει το δυνατό βολέ του Μαρσώ. Ο πίνακας του γηπέδου δείχνει 2-0 υπέρ του Δημάρχου και στο γήπεδο γίνεται το έλα να δεις. Ο Ικά, φανερά εκνευρισμένος από τον πάγκο, φωνάζει στον Ζωμπέ να κρατήσει τη θέση του, φωνάζει στους πάντες, οι οπαδοί απειλούν να μπούνε στο γήπεδο αλλά ο Πικέ, με τα χέρια του παρακαλεί το αλαλάζον πλήθος να ηρεμήσει.
Τη μπάλα τώρα έχει η Σαπέ, κάνει μία ωραία μπαλιά στην άλλη πλευρά του γηπέδου, στην Ελέ, αυτή βλέπει τον Πανέ μόνο του στο ύψος της μεγάλης περιοχής του Μαρσώ, του πλασάρει ιδανικά τη μπάλα, αυτός κοντρολάρει με το αριστερό, προσπερνά τον Μαρσώ που πάει να πέσει αλλά αντί για τη μπάλα μαζεύει τα πόδια του Πανέ. Αμέσως δείχνει το σημείο του πέναλτι ο Larry και παράλληλα κόκκινη κάρτα στον Μαρσώ. Αρχίζει τη διαμαρτυρία ο Μαρσώ ενώ το γήπεδο αποθεώνει τον Πανέ. Ξαφνικά, εισέρχεται τρέχοντας στον αγωνιστικό χώρο ο Πικέ με το τριζάτο κουστούμι του, πιάνει τον Larry από τον γιακά λέγοντάς του: πάς καλά ρε; Αν τον αποβάλεις πως θα γίνει ο αγώνας; Δεν σκέφτηκε πράγματι ο Larry την εξέλιξη αυτή και ακυρώνει την κόκκινη κάρτα. Κάποιοι οργισμένοι οπαδοί πήγαν να πηδήξουν εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά ο Πασέ τους απώθησε έγκαιρα προς τα πίσω.
Παίρνει θέση κάτω από τα γκολπόστ ο Μαρσώ, η μπάλα είναι στημένη στο σημείο του πέναλτι, αλλά οι συμπαίκτες της Αντιπολίτευσης τσακώνονται για το ποιος θα κάνει την εκτέλεση. Πίσω ο Χαράλ τραβάει τα μαλλιά του με όσα ζει στον αγωνιστικό χώρο, όσο οι άλλοι τσακώνονται, τρέχει αυτός στο σημείο του πέναλτι, σουτάρει και ο Μαρσώ πέφτει στη σωστή γωνία και μπλοκάρει τη μπάλα. Στο γήπεδο γίνεται της πουτάνας. Ο Ικά πάει να λιποθυμήσει αλλά τρέχει και του προσφέρει νερό ο Πασέ, ο Larry απορεί με όσα λαμβάνουν χώρα στον αγώνα του, ο Χαράλ περίλυπος τρέχει στην εστία του και οι συμπαίκτες του τσακώνονται ακόμα για το ποιός θα βαρέσει το πέναλτι.
Ο Μαρσώ, απ’ ώρα είναι στη σέντρα για ν’ αρχίσει πάλι το παιχνίδι. Οι οπαδοί φωνάζουν ρυθμικά στην εξέδρα: εδώ, θα γίνει, ο τάφος σαςςςςςςςςςς. Τότε, από το πουθενά, εμφανίζεται ο εφημέριος της Κόκκινης Παναγιάς για να κάνει έναν αγιασμό να φύγουν τα δαιμόνια και να συνεχισθεί ο αγώνας. Πράγματι, με την εμφάνιση του ιερέα με το πετραχήλι του, απόλυτη σιωπή επικρατεί στο γήπεδο. Τελείωσε γρήγορα ο αγιασμός και παίρνει τη μπάλα από τη σέντρα η Σαπέ, τη δίνει πίσω στον Ζωμπέ, αυτός πλασάρει με τέχνη στον Πανέ που σεντράρει στην περιοχή του Μαρσώ που βρίσκεται η Ελέ. Κοντρολάρει αυτή άψογα με αριστερό και δεξί πόδι, και πετάει τη μπάλα προς τα πίσω. Τρελαίνεται από τη ύπουλη ενέργεια ο Ικά, αρχίζει και βρίζει από το τέρμα του ο Χαράλ, απορούν οι συμπαίκτες της και πάνω στην αναμπουμπούλα, κλέβει τη μπάλα ο Μαρσώ και μόνος του, χωρίς αντίπαλο ξεχύνεται προς την εστία του Χαράλ. Αυτός βγαίνει γρήγορα από την περιοχή του για να κόψει τους διαδρόμους του αντιπάλου του μα δεν τα καταφέρνει, με ένα μελέ ο Μαρσώ σκοράρει για τρίτη φορά, 3-0 δείχνει ο πίνακας και υπολείπονται ακόμα δυό λ. για να λήξει το μεγάλο ντέρμπι.
Ο Χαράλ, έχει πέσει στα γόνατα και κλαίει με λυγμούς, μόνο αυτός, σκέφτεται, έπαιξε καλή μπάλα σήμερα. Οι συμπαίκτες του, μαζεύονται αργά προς τη σέντρα, περίλυποι κι αυτοί σκεφτόμενοι πως ο Χαράλ πούλησε τον αγώνα. Στην εξέδρα επικρατεί νεκρική σιγή και ο Πικέ είναι σε επιφυλακή, ο Πασέ μαζεύει σιγά-σιγά τις μπάλες του αγώνα, ο Ικά, έχει πετάξει απ’ ώρα το Montgomery πάνω στο βρεγμένο χορτάρι και ξαφνικά ο Larry σφυρίζει τη λήξη του αγώνα!
Με το που σφυρίζει ο Larry τη λήξη του αγώνα δυό λ. νωρίτερα, αναλογίζομαι τι θα γίνει στο γήπεδο από τους φανατικούς οπαδούς της Αντιπολίτευσης. Και ξαφνικά, ολόκληρη η εξέδρα, όρθια, αρχίζει και αποθεώνει τον Μαρσώ. Δεν πιστεύω αυτά που ζω, δεν μπορώ να καταλάβω το πλήθος, πως άλλαξε έτσι εύκολα στρατόπεδο και πήγε με τον νικητή. Ο Μαρσώ, ανεβασμένος ψυχολογικά αρχίζει και τρέχει κυκλικά στο γήπεδο και αποθεώνεται σαν άλλος Καίσαρας. Και την ώρα του θριάμβου, η κόκκινη Παναγιά κάνει το θαύμα της και ακολουθούν τον Μαρσώ στον γύρο του θριάμβου σαν να είναι μία ομάδα, ο Χαράλ, ο Ζωμπέ, η Σαπέ, η Ελέ, ο Πανέ και ο Πασέ. Ο Larry χαμογελά πονηρά, ο Ικά και ο Πικέ μένουν μακριά ψύχραιμοι και η εξέδρα υψώνει στους ουρανούς τον Μαρσώ και τα δεκανίκια του.
Σαν άδειασε η εξέδρα κι έμεινα μονάχος μου, ήπια δυό-τρείς γουλιές από τον καφέ μου, άναψα ένα τσιγάρο και ο νούς μου έτρεξε στην Απροσδιοριστία του Werner Heisenberg. Πολλά πράγματα, σκέφτηκα, δεν κατέχω, και με τη σκέψη αυτή σηκώθηκα, άνοιξα την ομπρέλα μου γιατί άρχισε πάλι το ψιλόβροχο και πήρα τον δρόμο της επιστροφής.
ΤΟΥ «ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ»
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι
- Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...
Καθώς ξυριζόμουν πρωί-πρωί με την ατσαλένια λεπίδα, ρίχνω μια ματιά απέναντί μου, στα σκληρά χαρακτηριστικά του ειδώλου μου κι αναρωτήθηκα: ποιος είσαι; Δεν απάντησα στο δύσκολο ερώτημα που με ρώτησα κι έτσι συνέχισα ήρεμος, με σταθερό χέρι το κόντρα ξύρισμα.
Αν είχαμε θεσμικό ρόλο ( π.χ. Δημοτικού Συμβούλου):
I. Θα είχαμε διαβάσει ή ακούσει ότι στο << ΒΗΜΑ>> της Κυριακής 28/11/21 ,στην στήλη << ΑΙΧΜΕΣ .. ο γνωστός στο Γαλάτσι δημοσιογράφος Ζ. Τσώλης έχει ανεβάσει επικριτικό άρθρο «Εν Γαλατσίω... »
II. Αλλά κι αν μας είχε διαφύγει αυτό το δημοσίευμα ,δεν θα μας ξέφευγε η ολοσέλιδη απάντηση του Δήμαρχου κ. Γ. Μαρκόπουλου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 12/12/21 , κάτω από τον δηλωτικό τίτλο «ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ » όπου αντί αντίκρουσης του άρθρου , επί της ουσίας, κατατρίβεται με την διαφήμιση φανταστικού έργου και ιδιαίτερα με την δικαιολόγηση της πολύπαθης εργολαβίας της Λ . Βέικου.
III. Επισημαίνουμε ότι οι απαντήσεις αναγνωστών, ακόμη και Δημάρχων, δεν τυχαίνουν τέτοιας δαπανηρής περιποίησης από μία εφημερίδα ,όπως το ΒΗΜΑ.
VI. Προφανώς πρόκειται για πληρωμένη σελίδα, γιατί επί της επιστολής του κ .Δήμαρχου απουσιάζει η συνήθης απάντηση – σχολιασμός από τον συντάκτη δημοσιογράφο . Είναι προφανές ότι ο κ. Δήμαρχος, με νοικιασμένη σελίδα, προβαίνει σε προβολή του έργου του και σε δικαιολόγηση μίας αχρείαστης κακής εργολαβίας.
V. Όλοι οι δήμαρχοι με.. μέλλον, έχουν και προσλαμβάνουν συμβούλους επικοινωνίας αποβλέποντας στον επηρεασμό της κοινής γνώμης ( βλέπε ψηφοφόροι ) ή δίνουν εξετάσεις για .. << .ανώτερα>> . Ποιός σύμβουλος συμβούλευσε τον δήμαρχο Γαλατσίου στην ενέργεια αυτή; Μήπως ο καινούργιος σύμβουλός του, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που η πρόσληψή του προκάλεσε αναστάτωση στον χώρο ;
VI. Πρόσφατα η συλλογικότητά μας << ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ – ΓΑΛΑΤΣΙ >> αποστείλαμε σε εφημερίδες, σε σάϊτ και σε ,Δημοτικούς συμβούλους εμπεριστατωμένο κείμενο, σχετικό με την εργολαβία, με εμπράγματες παρατηρήσεις, επισήμανση κακοτεχνιών που έπρεπε αλλά δεν διορθώθηκαν και σχόλια επάνω στα ορατά διά << γυμνού οφθαλμού>> λάθη – παραλείψεις της Εργολαβίας που στόχευε στην εικόνα κι όχι στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής .
VII. Που είναι οι δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν ως καθήκον, όχι μόνον τις ανώδυνες κουβέντες << εν δημοτικώ συμβουλίω >> ή κάποιες σποραδικές ανακοινώσεις, αλλά την δυσάρεστη αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας που κρύβεται στα επικοινωνιακά φτιασιδώματα κάθε εξουσίας;‘ Έχουν να πουν κάτι;
Είναι η πραγματικότητα στην ταλαίπωρη πόλη μας, όπως την παρουσιάζει η ολοσέλιδη διαφήμιση του κ. Δήμαρχου στο ΒΗΜΑ;
VIII. Μιλάμε για το καθήκον της καλόπιστης κριτικής ,δηλαδή για τεκμηριωμένη αποκατάσταση της παραποιημένης πραγματικότητας στην πόλη, μακριά από εμπαθή ή εμφύλια σπαράγματα, όπως πρόσφατα επιδόθηκε τέως βουλεύτρια κατά νυν επικεφαλής δημοτικής κίνησης. Από τέτοιες ενέργειες η πόλη δεν κερδίζει ,απλά χάνει.
"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ"
Διαβάζοντας την ανακοίνωση κόλαφο της κυρίας Αυλωνίτου στα μέσα επικοινωνίας της πόλης μας, σοκαρίστηκα! Ό,τι διάβασα μου θύμισε περισσότερο Μακιαβέλλι και λιγότερο πολιτική απάντηση πρώην μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου. Αν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσφάζονται με τον τρόπο αυτό μεταξύ τους, εμείς, οι απλοί πολίτες και μη δουλοπρεπείς εφόσον δεν συμμετέχουμε σε παρά-ομάδες της πολιτικής, τι να πούμε στ’ αλήθεια;
Έβγαλε τα βέλη από την φαρέτρα της η πρώην βουλευτής μας και σάρωσε κυριολεκτικά τον στόχο, τον έκανε κόσκινο, και όπου στόχος η κυρία Σαπουνά σύμφωνα με την μακροσκελή ανακοίνωση. Οποία θλίψη ψευδό-συντρόφια της δήθεν αριστεράς και της προόδου, όταν συμβαίνουν αίσχη του χειρίστου είδους στο κλειστό κύκλωμα σας;
Δυστυχώς, οι ίντριγκες σε αυτό το επίπεδο, το δημοτικό, φανερώνουν τη σαπίλα της πολιτικής ζωής της ωραίας πατρίδας μας. Διότι στο πιο πάνω επίπεδο, στο κοινοβουλευτικό, γίνεται το μεγάλο πανηγύρι. Μέσα όμως απ’ όλο αυτό το θλιβερό σκηνικό διακρίνεται πεντακάθαρα η ανεπάρκεια της κυρίας Σαπουνά με το χαμηλότατο ποσοστό που έλαβε στις δημοτικές εκλογές, το 4,38% όπως ισχυρίζεται η κυρία Αυλωνίτου.
Κι εκεί που τρώγονται στον ΣΥΡΙΖΑ, νάσου πετάγεται αίφνης και το όνομα του καταχτητή του Νομισματοκοπείο Αθηνών, του κυρίου Λαφαζάνη, νάσου και εμφανίζεται από τον χώρο των νεκρών πολιτικά η κυρία Ζέρβα και γενικώς, όλο αυτό το παιχνίδι που δυστυχώς οι εμπλεκόμενοι το ονομάζουν πολιτικό, βγάζει μπόχα, δυσοσμία, παρακμή.
Το ωραίο με όλα αυτά που γίνονται πίσω από τις κομματικές κουρτίνες, είναι το ότι γίνονται για το δικό μας καλό, του λαού δηλαδή, ενώ η ιδιοτέλεια και η υποκρισία όλων αυτών των μετριοτήτων που μας εκπροσωπούν είναι τόσο φανερή που, για τον λόγο αυτό ακριβώς και δεν είναι εύκολα ορατή. Η διάκριση στα πράγματα, απαιτεί καθαρό νου, απαιτεί προσοχή και μη κομματική ή συναισθηματική εμπλοκή. Το παραμύθι, που ισχυρίζονται όλα τα κόμματα εντός κι εκτός βουλής, είναι ένα και το αυτό, ιδιοτελές στο έπακρο, άτσαλο, κακό-ειπωμένο.
Μέσα στη μακροσκελή ανακοίνωση της κυρίας Αυλωνίτου, κρύβεται ακόμα ένας θησαυρός όμως, ας τον καταθέσω όπως ακριβώς γράφτηκε: «Όταν λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύντροφος Τσίπρας έλεγε προεκλογικά κάντε συμμαχίες στις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να κτίσουμε σχέσεις με τον κόσμο που θα ισχυροποιήσουν το εκλογικό μας αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, μερίδα της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ περί άλλων τύρβαζε. Ο πρόεδρος Τσίπρας έκτιζε και αυτοί γκρεμίζανε». Και στην αμέσως επόμενη παράγραφο γράφει: «Τέλος επειδή καθένας από μας έχει μια ιστορία πίσω του ας δούμε την ιστορία της κυρίας Σαπουνά για την έν γένει απρεπή συμπεριφορά της. Η κυρία Σαπουνά εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή του, όταν ο κ Λαφαζάνης αποχώρησε με 25 βουλευτές, δηλώνοντας στις 28 Αυγούστου 2015 - δεν επιθυμώ να συμμετάσχω στο εγχείρημα του εναπομείναντος κόμματος υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα».
Πράγματι, ο σύντροφος Τσίπρας έγινε κτίστης και συνεργάστηκε με την ακροδεξιά στην κυβέρνησή του σκίζοντας όλα τα μνημόνια με ένα νόμο (το γράφω και ανατριχιάζω), και μπράβο στην κυρία Αυλωνίτου που στήριξε τέτοιον χαρισματικό και ειλικρινή ηγέτη. Μπράβο όμως και στην κυρία Σαπουνά που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επανήλθε αργότερα στο κομματικό μαγαζί, μπράβο και σε μένα που είχα το κουράγιο να διαβάσω τέτοιου επιπέδου πολιτική επιστολή και μπράβο μου που χαράμισα δέκα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο μου για να καταθέσω μέσα από τις γραμμές αυτές τον θαυμασμό μου σε όλες και όλους της κολασμένης επιστολής.
Συμπέρασμα: η μόνη σταθερά είναι το ΚΚΕ που παρόλο τον αναχρονισμό του φυλάει Θερμοπύλες, δεκανίκι γάρ του πολιτικού συστήματος. Και φυσικά η χαρά της δεξιάς (στην δεξιά εντάσσεται και το πασοκινάλε) που κυβερνά εσαεί διαθέτοντας τα χαμηλότερα ποσοστά. Το γιατί κυβερνά πάντοτε αυτό τον τόπο η δεξιά, είναι ένα μυστήριο που θα λύσουν οι αναλυτές του μέλλοντος.
Μπράβο και στον Δήμαρχο, που χωρίς καμία προσπάθεια, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τον φέρνουν πάντα στο προσκήνιο και του δίνουν ψήφους.
ΤΟΥ «ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ»
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι
- Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...
Κοίτα τα ζώα και δες πως χρησιμοποιούμε την έννοια της ελευθερίας όταν μιλάμε γι’ αυτά. Κάποιοι εκτρέφουνε λιοντάρια, τα αιχμαλωτίζουν και τα εξημερώνουν, τα ταΐζουν και μερικοί τα βγάζουν και βόλτα. Ποιος όμως θα πει για ένα τέτοιο λιοντάρι πως είναι ελεύθερο; Και μήπως δεν ισχύει πως όσο πιο ήσυχο είναι το λιοντάρι τόσο δουλικότερο είναι; Και υπάρχει μήπως κάποιο λιοντάρι που, αν αποκτούσε συναίσθηση και λογισμό, να ήθελε να είναι ένα από τούτα τα λιοντάρια;
Δες και τα πουλιά που αιχμαλωτίζονται και τα εκτρέφουν σε κλουβιά. Δες τι τραβάνε στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν. Μερικά απ’ αυτά προτιμάνε να πεθάνουν από πείνα παρά να υπομείνουν μια τέτοια μοίρα. Ενώ όσα επιβιώνουν, μετά βίας μένουν ζωντανά και μαραζώνουν, κι έτσι και βρούνε κάποιο ανοιγματάκι, ξεπηδάνε να φύγουνε. Τόσο πολύ αγαπούν τη φυσική ελευθερία και το να ζουν ανεξάρτητα κι αδούλωτα.
- Και τι πρόβλημα έχεις να ζεις μέσα στο κλουβί σου;
- Σοβαρά μιλάς; Γεννήθηκα για να πετώ όπου θέλω, να ζω στην εξοχή, να τραγουδώ όταν θέλω. Εσύ όλα αυτά μου τ’ αφαιρείς και μετά ρωτάς τι πρόβλημα έχω;
Γι’ αυτό και τα μόνα που τα αποκαλούμε ελεύθερα είναι εκείνα που δεν αντέχουν την αιχμαλωσία, αλλά που με που αιχμαλωτιστούν δραπετεύουν πεθαίνοντας. Δεν έχεις διαβάσει τον Διογένη που λέει πως υπάρχει ένας τρόπος να εξασφαλίσεις την ελευθερία σου: να ‘σαι έτοιμος να πεθάνεις. Και γράφει ο Κυνικός φιλόσοφος στον Πέρση βασιλιά: «Των Αθηναίων την πόλη δεν μπορείς να την υποδουλώσεις. Όχι περισσότερο απ’ όσο μπορείς να υποδουλώσεις τα ψάρια». «Γιατί; Δεν μπορώ άραγε να τους αιχμαλωτίσω;». «Άμα αιχμαλωτίσεις έναν Αθηναίο, αμέσως θα σου ξεφύγει, σαν τα ψάρια. Γιατί άμα πιάσεις ένα ψάρι, αυτό πεθαίνει. Κι αν οι Αθηναίοι πεθαίνουν αμέσως μόλις τους αιχμαλωτίσεις, τότε τι έχεις να κερδίσεις απ’ την προσπάθειά σου;». Αυτά είναι τα λόγια ενός άνδρα ελεύθερου, που εξέτασε σοβαρά το ζήτημα και που προφανώς βρήκε τη λύση του. Τι το περίεργο, όμως, αν εσύ κοιτάς αλλού και δεν βρίσκεις ποτέ λύση;
Ο δούλος προσεύχεται ν’ αφεθεί αμέσως ελεύθερος. Για ποιο λόγο; Νομίζετε πως θέλει να καταβάλει τον φόρο που πληρώνεις όταν απελευθερώνεσαι; Όχι, θέλει να ελευθερωθεί επειδή φαντάζεται πως ο λόγος που ως τώρα τα πράγματα του πάνε στραβά κι η ζωή του δεν ρέει καλά, είναι ότι δεν έχει αφεθεί ελεύθερος. «Αν απελευθερωθώ», λέει, «αμέσως τα πράγματα θα μου πάνε υπέροχα, δεν θα λογοδοτώ σε κανέναν, θα μιλάω στους πάντες σαν ίσος κι όμοιος, θα πηγαίνω όπου θέλω, θα γυρνάω όπου θέλω κι απ’ όπου θέλω.
Κι έπειτα ελευθερώνεται κι αμέσως, μην έχοντας που να φάει, ψάχνει να βρει κάποιον να κολακέψει και να κάτσει δίπλα του να γεμίσει το στομάχι του. Έπειτα θα εκπορνευτεί και θα υπομείνει τους χειρότερους εξευτελισμούς, ή αν βρει κάπου να του δίνουν ένα πιάτο φαΐ, θα πέσει σε δουλεία πολύ χειρότερη απ’ την προηγούμενη. Μπορεί πάλι να βγάλει λεφτά. Αλλά επειδή θα μείνει στην ψυχή του άξεστος, θα ερωτευτεί κάνα κοριτσάκι και θα μυξοκλαίει θρηνώντας για την τύχη του και θα λαχταρά την δουλεία.
Θα λέει: «Τι τά ‘θελα; Πριν άλλος μ’ έντυνε, άλλος μού ‘δινε παπούτσια, άλλος με τάιζε, άλλος με φρόντιζε, αρκεί εγώ να τον υπηρετούσα σε λίγα πραγματάκια. Κοίτα τι τραβάω τώρα ο κακομοίρης, κι έγινα δούλος πολλών αφεντάδων αντί ενός…. Αν όμως βάλω στα χέρια μου δακτυλίδια[1] , τότε η ζωή μου θα κυλήσει φίνα και θα ‘μια ευτυχισμένος απόλυτα».
Και τότε, για ν’ αποκτήσει τα δακτυλίδια, υφίσταται τα όσα του αξίζουν. Αποκτά τα δακτυλίδια κι αρχίζει πάλι τα ίδια. Λέει τώρα: «Αν συμμετάσχω στην επόμενη εκστρατεία, θα ξεφύγω απ’ όλα τα δεινά μου». Συμμετέχει στην εκστρατεία, υφίσταται τα πάνδεινα, κι όμως ζητάει να πάει και σε δεύτερη, κι έπειτα και σε τρίτη[2] . Και φτάνει στο αποκορύφωμά του και γίνεται συγκλητικός. Και μπαίνοντας στη συνέλευση γίνεται πάλι δούλος, πέφτει στη δουλεία την πλέον φινετσάτη και την πιο αστραφτερή. Την πιο ψεύτικη και την πιο επικίνδυνη.
Τώρα αυτά αλήθεια γιατί τα γράφω; Για να τα διαβάσει το Κονκλάβιο και μήπως αντιληφθεί πόσο βαθιά νυχτωμένο είναι; Πόσο βαθιά μέσα στον βούρκο της δουλείας χώνεται, όταν αερολογεί, γοητευμένο μάλιστα από τη νοητική στέρηση που το χαρακτηρίζει; Το ξέρω, και αύριο το πρωί θα τσακωθείτε σαν τα κοκόρια για το αν θα βγεί πρώτος ο γάπ ή ο ανδρουλάκ. Και την κοκορομαχία σας την βαπτίζεται μικρή βουλή για να δώσετε μιά σταλιά αίγλης στον κατήφορο του πολιτικού σας βίου μιάς και είστε άπαντες βολεμένοι. Ναι, και έκ του ασφαλούς φλυαρείτε. Πόσο όμως καλύτερη θα ήταν η ζωή σας, πιο αρμονική και πιο ξεκάθαρη, αν, αντί να σπαταλάτε τον χρόνο σας με πράγματα παρακμιακά, ν’ ανοίγατε την αρχαία ελληνική γραμματεία και να διαβάζατε τι στην ευχή είπαν όλοι εκείνοι οι πανεπιστήμονες της ανθρωπότητας. Γιατί αν το κάνετε, θα πάψετε και τις επιεικώς γελοίες αναλύσεις σας διότι ό,τι υπάρχει σήμερα στον κόσμο, η ελληνική αρχαία γραμματεία το έχει πει.
[1] Να προβιβαστεί δηλαδή σε ιππέα.
[2] Η συμμετοχή σε τρείς εκστρατείες ήταν προϋπόθεση για να γίνει κανείς συγκλητικός
TOY "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι
- Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...
Ήταν λίγο μετά το απομεσήμερο. Οι ακτίνες του ήλιου είχαν γείρει και γλύκαιναν την φύση όπως την κοιτούσαν. Τα μεγάλα βουνά, σχημάτιζαν έναν εξαιρετικό πίνακα και μέσα σε αυτόν βάδιζα το μοναχικό μονοπάτι του πρωταγωνιστή. Χωρίς βιάση. Παρατηρώντας το γεωγραφικό ανάγλυφο, σταματώντας στις πηγές για να δροσιστώ, πατώντας απαλά την σκληρή πέτρα, φούσκωναν τα πλεμόνια μου από καθαρό αέρα. Ένα αεράκι χάιδευε ψυχή και σώμα, και οδοιπορούσα για το θέατρο.
Το μονοπάτι με οδήγησε σε μια πλαγιά. Από μακριά διέκρινα την όγκο της και την αψάδα της. Σαν έφτασα σε αυτήν, μπροστά μου, στα ριζά της, σηκώθηκε το αρχαίο θέατρο. Δεν ήταν μεγαλοπρεπές, σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Λιθοξόοι ζηλευτοί είχαν δουλέψει τον βράχο και είχαν σκαλίσει τις θέσεις των θεατών. Μερικές σειρές όλες κι όλες, μα αρμονικά τοποθετημένες με τον υπόλοιπο χώρο. Μπροστά από την πρώτη σειρά των θεατών, στέκονταν δυό μοναχικές θέσεις, δυό πέτρινοι θρόνοι. Και οριοθετούσαν κατά κάποιο τρόπο τις σχέσεις πρωταγωνιστών και θεατών. Η σκηνή, ένα πλακόστρωτο αριστούργημα, σχημάτιζε ημικύκλιο. Και πίσω από αυτήν, ένα πέτρινο οίκημα, που χρησίμευε για τα καμαρίνια των ηθοποιών.
Βρίσκομαι τώρα στα παρασκήνια του θεάτρου και περιμένω να αρχίσει η πρεμιέρα της παράστασης που έχω τον βασικό ρόλο, με μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών και έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη. Η επιτυχία της παράστασης εξαρτάται από το πόσο «ζωντανά» θα ερμηνεύσω τον ρόλο μου ώστε ο θεατής να μπορέσει να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί μου. Απ’ έξω, ακούγεται οχλαγωγή. Καταφθάνουν οι θεατές για την παράσταση.
Περιμένοντας το κουδούνι της παράστασης σκέφτομαι τη σημασία που παίζουν οι ρόλοι στη ζωή μου. Όλη η νουθεσία μου, από την παιδική ηλικία έως και σήμερα, γίνεται μέσω παραδοσιακών διδασκαλιών και βασίζεται στα πρέπει και στις προκαταλήψεις της κοινωνίας που ζω. Και εγώ καλούμαι να παίζω όλους αυτούς τους ρόλους με συνέπεια, διότι μπροστά μου χάσκει ο φόβος της απόρριψης. Από τους πολλούς ρόλους που έχω παίξει, κατάντησα ρολό που κυλά σε διάφορες κατευθύνσεις χωρίς νόημα.
Η υποσυνείδητη επιβολή των ρόλων που μου επιβλήθηκαν σε όλη μου τη ζωή και τους αποδέχτηκα, με έστρεψαν στο επάγγελμά του ηθοποιού. Και ως γνωστόν ο ηθοποιός είναι αυτός που ποιεί το ήθος. Αλλά τι είναι το ήθος; Αδαείς φιλόλογοι και δήθεν φιλόσοφοι προσπαθούν να δώσουν διάφορους ορισμούς. Αλλά πώς μπορεί να ορισθεί (άρα και να περιοριστεί) μια κατάσταση που είναι έξω από την εμπειρία αυτού που την περιγράφει; Αυτό είναι αδύνατον, σκέτη ματαιοπονία.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης προσπαθώ να ταυτιστώ με τον ήρωα του έργου (άρα και με την ιδανική προβολή μου) και παίζοντας το ρόλο κάποιου που θεωρώ σημαντικό, ξεχνάω το πόσο ασήμαντος είμαι. Έτσι καταφεύγω σε όλων των ειδών τις φυγές που υποδεικνύουν οι διάφοροι ρόλοι.
Ο αγαπημένος μου ρόλος βρίσκεται μέσα στην κωμωδία γιατί μέσα από αυτήν ξεφεύγεις στιγμιαία από τα προβλήματα σου. Όταν βγαίνεις από την αίθουσα αυτά σε περιμένουν εκεί. Τον δικό μου ρόλο δεν τον αντέχω, γι’ αυτό οι συζητήσεις μου είναι για τον επόμενο ρόλο που προβάλει έναν άλλο ήρωα που θα προσπαθήσω να μιμηθώ. Στο τέλος της παράστασης το χειροκρότημα του κοινού επιβεβαιώνει την ύπαρξή μου. Όταν σκέφτομαι τη πλατεία του θεάτρου άδεια από θεατές με πιάνει πανικός. Ο θεατής που είναι πάντα ο αποδέκτης πρέπει να συμφωνεί με τις επιταγές του σκηνοθέτη για να έχει επιτυχία το έργο, γι’ αυτό η προσπάθεια του σκηνοθέτη είναι, αφού μελετήσει την ανεπάρκεια του κοινού, να την συμπληρώσει με την δική του φαντασίωση έτσι ώστε να καλυφθεί η ανεπάρκεια και των δύο.
Μετά το τέλος της παράστασης βρέθηκα μόνος στο σπίτι μου. Χαμένος μέσα στο δίπολο των συναισθημάτων, που με παρασύρουν και με εγκλωβίζουν σε ρευστές ψυχολογικές διακυμάνσεις και μεταπτώσεις, και των σκέψεων που συντίθενται από περιορισμένη γνώση και προκατάληψη, αναρωτιέμαι για το νόημα της ζωής. Αναρωτιέμαι αν η ζωή είναι ρόλος ή κατάσταση έξω από αυτόν.
Έξω από το θέατρο είμαι και ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός και ο θεατής.
Σαν σκηνοθέτης όση φαντασία και αν έβαζα για να βγω έξω από το πεδίο του ελέγχου των συναισθημάτων και των σκέψεων πάντα αποτύχαινα. Παρατηρώ ότι όλο το σύστημα που ζω είναι παράλογο και η αδυναμία της οποιασδήποτε ερμηνείας που θα με έβγαζε έξω από αυτό με οδηγούσε σε παρερμηνείες, φαντασιώσεις, φυγές και όνειρα. Θέλω να ερμηνεύσω αυτό το σύστημα που βρίσκομαι, γιατί βλέποντας την κυριαρχία που ασκεί πάνω μου, περιορίζει τους βαθμούς ελευθερίας μου. Και βαθμός ελευθερίας είναι ο βαθμός κυριαρχίας ενός πεδίου. Παρατηρώ ότι στο βαθμό που κυριαρχεί το πεδίο πάνω μου, με ελέγχει και με κατευθύνει. Αλλά πραγματικά κυριαρχώ πάνω σε ένα πεδίο όταν δεν κάνω καμία προσπάθεια για να το ερμηνεύσω, ειδάλλως προβάλω την ερμηνεία μου, δηλαδή τον εαυτό μου (άρα και τον εγκλωβισμό μου). Ως σκηνοθέτης αποφασίζω για το πώς πρέπει να ανακλάται η εικόνα μου ως ηθοποιού στον θεατή. Και έτσι σαν θεατής προβάλω τον εαυτό μου και παγιδεύομαι στην προβολή μου (δηλαδή στην ανεπάρκεια της ερμηνείας μου).
Σαν ηθοποιός παίρνω το ρόλο που μου επιβάλει η περιορισμένη οπτική γωνία του σκηνοθέτη για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, και δια μέσου αυτής της εντολής, ο θεατής αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Ταυτίζομαι με την ερμηνεία που δίνω σ’ αυτό που παρατηρώ. Ανατροφοδοτώντας τον σκηνοθέτη με την ανάκλαση μου ως θεατή, δημιουργείται ένα νέο σενάριο μέσα στο ίδιο πεδίο, και ο φαύλος κύκλος της εναλλαγής του θύματος σε θύτη συνεχίζεται. Έτσι η προβολή του σκηνοθέτη στον ηθοποιό και στον θεατή και αντίστροφα αφορά το ίδιο πρόσωπο. Θύτης και θύμα το ίδιο.
Όταν κάποια φορά είμαι σε σιγή έχω την αίσθηση ότι η επίγνωση που παρατηρεί όλο τον εγκλωβισμό, είναι έξω από το σύστημα Σ’ αυτή την κατάσταση δεν κυριαρχεί καμία σκέψη σε καμία άλλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα.
Εσύ τι ρόλο παίζεις Ίκαρε; Όχι μόνο πέταξες με δανεικά φτερά (μιάς και δεν ήσουν εσύ ο δημιουργός τους μα ο Δαίδαλος), αλλά κυνήγησες το αδύνατο, όχι με νόηση αλλά με συναισθήματα, αυτά που κυριαρχούν πάνω σου και σε οδηγούν στα κονκλάβια πέλαγα για να θυμάται ο κόσμος την απερισκεψία σου, την ανωριμότητα σου. Διότι δεν άκουσες τις συμβουλές του Δαίδαλου, πέταξες σε μεγάλο ύψος στο ουράνιο διάστημα και οι κέρινες φτερούγες σου ανελύθησαν από την ηλιακή θερμότητα.
=================
Υγ: στη φωτογραφία διακρίνεται καθιστός ο Δαίδαλος να κατασκευάζει το δεύτερο φτερό του όρθιου και αδημονούντα Ίκαρου. Από τον Β’ τόμο της Ελληνικής Μυθολογίας του P. Decharme, Εκδόσεις Ιστορικών Βιβλίων, επιμέλεια Νικηφόρου Βρεττάκου & επιτελείου καθηγητών της φιλολογίας.
ΤΟΥ «ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ»
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι
- Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...
Με αφορμή μία ωραιότατη ασπρόμαυρη φωτογραφία που βλέπετε πιο κάτω, σκέφτηκα να γράψω δυό πράγματα σαν γέννημα-θρέμμα της πόλης πού ‘μαι κι εγώ. Ασφαλώς και δεν είμαι σοφός όπως αρκετοί έν Γαλατσίω συμπολίτες μας αλλά έχω νομίζω το δικαίωμα να πω ένα-δυό πράγματα για την αδικημένη περιοχή μας, όπως τουλάχιστον την έζησα
Πριν αρχίσω, ας κάνω μία ανάλυση (αν και δεν μου αρέσουν οι αναλύσεις, οι πολιτικές τουλάχιστον) για το τι ακριβώς διακρίνουμε στην φωτογραφία. Αρχίζοντας από τ’ αριστερά, διακρίνουμε ένα μηχανάκι, που πρέπει να ήταν Zundapp ή Sachs, δίχρονα και τα δύο αν θυμάμαι καλά και γερμανικά. Μπροστά από τον μοτοσικλετιστή, δεν διακρίνεται στην φωτογραφία, όμως εκεί υπήρχε όλο σχεδόν το 24ωρο πιάτσα με TAXI, αλλά κυρίως πειρατικά. Πίσω ακριβώς από την κυρία που διασχίζει κάθετα την τότε Λεωφόρο Βέϊκου, διακρίνεται ένα μικρό δρομάκι, αυτό ήταν το τελείωμα της οδού Σύρου που σήμερα καταλήγει στην οδό Σωκράτους. Δεξιά από το δρομάκι, φαίνεται πεντακάθαρα το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της εποχής, το θρυλικό Νάταλι. Ειδικότερα τις Κυριακές, σαν επέτρεπε ο πανοσιολογιότατος Χρυσόστομος να φύγουν οι πιστοί από την Αγία Γλυκερία, πολλοί από αυτούς οικογενειακώς κατέληγαν για γλυκό ή πορτοκαλάδα και λεμονάδα στο Νάταλι. Και για καφέ φυσικά. Έχω την εντύπωση ότι τα γκαρσόνια φορούσαν παπιγιόν, δεν είμαι όμως απόλυτα σίγουρος.
Δεξιά από το Νάταλι, ο δρόμος που διακρίνεται, είναι η οδός Πρωτοπαπαδάκη που δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλο μήκος. Δεξιά της, διακρίνονται τα κτίρια που σώζονται και σήμερα, στο πρώτο υπήρχε πριν λίγα χρόνια η Εθνική Τράπεζα, στο μεσαίο κτίριο υπάρχει και σήμερα το κατάστημα Κωνσταντίνου με υδραυλικά είδη και στο τρίτο κτίριο λειτουργεί σήμερα στο ισόγειό του η καφετέρια Mom. Μάλλον την γράφω σωστά. Αν όχι, διορθώστε με.
Όλος αυτός ο μεγάλος χώρος που περιελάμβανε το Νάταλι αλλά και τα κτίσματα πίσω από αυτό, απαλλοτριώθηκε αργότερα, κι έτσι έχουμε σήμερα την διπλής κατεύθυνσης οδό Πρωτοπαπαδάκη που αρχίζει από το σημείο αυτό και πηγαίνει προς Παλαιό Ψυχικό κτλ. Η δε φωτογραφία, πρέπει να είναι τραβηγμένη από τη ταράτσα του εμπορικού καταστήματος του Καρόζη. Του καλύτερου έμπορα τότε της πόλης. Το λεωφορείο που στρίβει, μάλλον είναι Scania Vabis. Scania η μηχανή και τα μηχανικά μέρη και Vabis το αμάξωμα, δηλαδή ελληνικής κατασκευής. Την εποχή εκείνη υπήρχαν βαρβάτες εταιρείες όπως η Vabis, η Βιαμάξ κ.ά. που έφτιαχναν και αμαξώματα μεγάλων οχημάτων και έκαναν παράλληλα και εξαγωγές. Το λεωφορείο είχε τότε αφετηρία το Παλαιό Τέρμα, τον χώρο που διακρίνεται δηλαδή και στον οποίο έπαιρνε στροφή – και ο προορισμός του ήταν η οδός Στουρνάρη. Πολύ αργότερα δημιουργήθηκε το Νέο Τέρμα, αυτό που ξέρετε, λίγο μετά την Τράλλεων.
Πολύ ανάλυση έκανα όμως και βαρέθηκα, κουράστηκα, αυτοί οι θεομπαίχτες οι αριστερίζοντες, ήθελα να ‘ξερα, δεν κουράζονται, δεν βαριούνται σε ολάκερη τη ζωή τους να είναι χαμένοι στην ανάλυση, αδυνατώντας με την περιορισμένη αντίληψή τους να κατανοήσουν τον θείο Μάρξ; Τέλος πάντων, την εντελώς διαφορετική τότε πόλη μας από το σήμερα, άλλαξε κατά πολύ ο επί σειρά δεκαετιών δήμαρχός της, ο αείμνηστος Β. Παπαδιονυσίου, που με δυό λόγια ας το πω, την κατέστρεψε. Αναφέρομαι στον ιστό της πόλης και όχι στο Άλσος Βέϊκου που από μόνο του είναι μία πικρή ιστορία. Πως έλεγε κάποτε το κρατικό ραδιόφωνο σε εκπομπή του: πικρή μικρή μου αγάπη! Έτσι και το Άλσος.
Για να σωθεί η πόλη μας, μόνο ένας δρόμος υπάρχει, ν’ αρχίσουμε να γκρεμίζουμε, τουλάχιστον το 50% αυτής. Και, μέσα από το εμφανιζόμενο ΧΑΟΣ, να αρχίσουμε να οικοδομούμε την ΤΑΞΗ. Για να γίνει εφικτό όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μας δώσετε τα κλειδιά της πόλης στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αλλά δεν θα το κάνετε, φοβάστε, σας αρέσουν φωτογραφίες όπως αυτή εδώ, συγκινείστε, αλλά ως εκεί. Η συγκίνηση, τα συναισθήματα έν γένει καλοί μου συμπολίτες, δεν δίνουν λύσεις. Η λύση είναι το ΧΑΟΣ …
ΤΟΥ "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι
- Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...
Αγαπητέ κρυπτόμενε Πεζοπόρε ,
Είναι προσόν σημαντικό να ακούς. Εσύ, όμως, ή δεν ακούς καλά, ή δεν οσφραίνεσαι καλά τι συντελείται κάθε Σάββατο στο Ιντερνέτ. Καταγίνεσαι με την πληγή του σύγχρονου ανθρώπου ,την φλυαρία και την επανάληψη. Παρότι τιμήθηκες με δύο απαντήσεις ( μία μακροσκελή πεζή και ποιητική ,και μία λιτή) από δύο μέλη του ΤΟ.ΠΟ.Σ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, συνεχίζεις να φλυαρείς γράφοντας ακατάπαυστα και να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια. Μέχρι εκεί ,πρόβλημά σου.
Όμως, δεν φείδεσαι απαξιωτικών χαρακτηρισμών για το περιεχόμενο των συζητήσεων και τα πρόσωπα της << μικρής βουλής >> , λες και σου αναθέσανε ρόλο κριτή.Λες και εκτελείς διατεταγμένη υπηρεσία !
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί( προσβλητικοί ) ουδεμία σχέση έχουν με ευθυμογραφήματα , όπως ταιριάζει στο πνεύμα και στο κλίμα που προσδίδει η σύναξή μας στο ιντερνέτ. Θα μπορούσε κάποιος να σου προσάψει τα χαρακτηριστικά του αλαζόνα, του εγωϊστή, του επαρμένου. Γιατί , ως γνωστόν, η φλυαρία και η επανάληψη δεν συμβαδίζει με το χιούμορ, ούτε την σάτιρα ,ούτε τον σαρκασμό και τον αυτοσαρκασμό που επιδιδόμαστε.
Αποφάσισα το λιτό αυτό σημείωμα επειδή διακρίνω ότι το γράψιμό σου θα μπορούσε να συμβάλλει σε λίγο γέλιο, να προκαλέσει θετικές αντιδράσεις , να θέσει, τέλος πάντων, ερωτήματα στη πόλη, στους πολίτες και γιατί όχι στους τοπικούς αξιωματούχους προς τους οποίους δεν έχεις κρύψει την συμπάθειά σου.
Σε καλώ στον δρόμο της αρετής !.
12/12/21
Toύ Ίκαρου Πετρόπουλου
.Περισσότερα του ιδίου
Πορεία λύτρωσης του ανθρώπου ή συντριβή της γης?
We4all : Παλαιότερα "αγγλικούρες", τώρα Δενδροφύτευση στο ΠΑΛΑΙ!
Ακόμα και το "4" ,είναι πολύ μεγάλος αριθμός κε Δήμαρχε!
Μίκης Θεοδωράκης
Διακρίθηκαν για το ήθος και την σεμνότητά τους
Πόσα χρόνια απέχει η Ιπποκράτειος Πολιτεία από το Άλσος Βεϊκου?
Είναι η ώρα : Καμία έκπτωση σε βάρος της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος!.Πόσο απέχει η ΓΚΡΑΒΑ από το ΆΛΣΟΣ?
Aνοιχτή επιστολή προς Δήμαρχο και Πρόεδρο ΠΕΔΑ
Το Survivor,o Eρντογάν, ο Ilitzali και το Γαλάτσι!!!
Ακατανόητες αποφάσεις στον Δήμο Γαλατσίου
Το χρέος των Δημοτικών Κινήσεων(για το εκκλησάκι στο Άλσος)
Γιατί όχι το Γαλάτσι?
Να πολεμήσουμε τον φόβο
Δήμαρχος στο Σαντιάγο
Aνακρίβειες και αλήθειες-διόρθωση....ημαρτημένων
Τα είπα στον ΔήμαρχοΟ κόσμος στα "υιοθετημένα" της ΔΡΑΣΗΣ.Γιατί έκλεισε το Άλσος?
Ερωτηματικά και αγωνίες
Η πανδημία & χιονόπτωση διδάσκουν ότι: Οι Ιδιωτικοποιήσεις είναι πηγή δεινών για τον άνθρωπο!
Έστω κι έτσι,ακούστηκε το Γαλάτσι
Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;
Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη
Ελεύθερος είναι εκείνος που ζει όπως θέλει, που κανένας δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να κάνει το ο,τιδήποτε, που τίποτα δεν μπορεί να του σταθεί εμπόδιο, που τίποτα δεν μπορεί να του επιβληθεί με το ζόρι – εκείνος που όταν κάτι το επιλέγει δεν συναντά αντίσταση, που όταν κάτι το επιθυμεί το έχει, που ποτέ δεν του συμβαίνει κάτι που να μην θέλει να του συμβεί. Υπάρχει κανείς που να θέλει να ζήσει δίχως να ξέρει πως θα το καταφέρει αυτό;
n - Κανένας
n - Ποιος είναι αυτός που θέλει να ζήσει εξαπατημένος, παρασυρόμενος, που να θέλει να ‘ναι άδικος, αχαλίνωτος, κλαψιάρης, κακομοίρης;
n - Κανένας τέτοιος άνθρωπος δεν υπάρχει.
n - Άρα κανένας από τους ανθρώπους τους φαύλους δεν ζει όπως θέλει. Και άρα κανένας τέτοιος άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος. Και ποιος θέλει να ζήσει με θλίψη, με φόβο, με φθόνο, μές τη λύπηση, που όταν κάτι το επιθυμεί να μην το αποκτά, που όταν κάτι θέλει να το αποφύγει αυτό συμβαίνει;
n - Ούτε ένας.
n - Υπάρχει μήπως κάποιος άνθρωπος φαύλος που να έχει ξεφύγει από τη θλίψη κι απ’ τον φόβο και την αποτυχία και την ματαίωση;
n - Ούτε ένας.
n - Ούτε ένας λοιπόν δεν είναι ελεύθερος.
Τώρα, άμα αυτά τ’ ακούσει κάποιος πού ‘χει διατελέσει πρόεδρος (για παράδειγμα) για δυό ή περισσότερες θητείες, θα σε συγχωρέσει, αρκεί να προσθέσεις τη φράση: «Εσύ όμως είσαι σοφός, εσένα αυτά δεν σε αφορούν». Άμα του πεις την αλήθεια, όμως, αν δηλαδή του πεις: δεν διαφέρεις σε τίποτα απ’ αυτούς που τρείς φορές ή και περισσότερες τους πούλησαν και άλλες τόσες τους αγόρασαν, όσο δούλοι είναι αυτοί τόσο είσαι κι εσύ», τότε θα σε περιμένει ξύλο. «Πως γίνεται να ‘μαι εγώ δούλος;» θα σου πει. «Ο πατέρας μου ήταν ελεύθερος, το ίδιο και η μάνα μου, ποτέ δεν μ’ αγόρασε κανένας. Και είμαι και πρόεδρος, κι είμαι και φίλος του αρχηγού, κι έχω διατελέσει και Ceo, κι έχω δούλους πολλούς».
n - Καλέ μου πρόεδρε…..Πρώτα απ’ όλα, κι ο πατέρας κι η μάνα σου κι ο παππούς κι όλοι σου οι πρόγονοι ήταν εξίσου δούλοι μ’ εσένα. Μα ακόμα κι αν αυτοί ήταν ελεύθεροι, τι σχέση θα ‘χε αυτό με σένα; Τι σημαίνει το ότι ήταν αυτοί συγγενείς, αν εσύ είσαι αχρείος; Τι σημαίνει το ότι αυτοί ήταν άφοβοι, άμα εσύ είσαι φοβιτσιάρης; Αν εκείνοι είχαν εγκράτεια, κι εσύ είσαι αχαλίνωτος;
n - Ναι, αλλά τι σχέση έχουν αυτά με το αν είμαι δούλος;
n - Σου φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση το να κάνεις πράγματα κόντρα στη θέλησή σου, το να εξαναγκάζεσαι, το να πιέζεσαι;
n - Εντάξει, έστω ότι έχει. Αλλά ποιος μπορεί εμένα να με εξαναγκάσει να κάνω κάτι, πλήν του αρχηγού, που είναι ο αφέντης όλων μας;
n - Δέχεσαι λοιπόν κι ο ίδιος ότι κι εσύ έχεις έναν αφέντη. Το ότι είναι ο αφέντης ολονών, όπως λες, δεν μπορεί να σου προσφέρει καμιά παρηγοριά. Να ξέρεις ότι απλά είσαι δούλος σ’ ένα μεγάλο κλουβί. Έτσι κι οι κάτοικοι της Πολιτείας συνηθίζουν να κραυγάζουν: «Τι τύχη που ο αφέντης μάς αφήνει κι είμαστε ελεύθεροι»…..
Αλήθεια, εσείς εκεί στο Κονκλάβιο που βρεθήκατε σήμερα το πρωί και τρωγόσασταν σαν τα σκυλιά ποιος αφέντης θα εκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή αρχηγός, πιστεύετε αλήθεια εσείς πως είστε λεύθεροι άνθρωποι; Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε πως εσείς δεν είστε δούλοι; Ακούστε μεγάλα ανθρωπάκια, σε ένα μεγάλο κλωβό είστε, περιορισμένοι, αλλά αγνοείτε τη νοημοσύνη (απαιτεί ελευθερία) μιςς και είστε βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στον υλισμό. Κι εσείς οι κουκουέδες, διαφωνούσατε για ξένα κόλλυβα και δίπλα σας ο γιός του Δαίδαλου το χαιρόταν. Δεν τον καταλάβατε;
ΤΟΥ "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι
- Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...