e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Σαν  διάβασα τ’ αποτελέσματα από την εκλογή της Κυριακής που μας πέρασε για την ανάδειξη νέου προέδρου στο πασοκοκινάλε, ταράχθηκα. Τόσο για τα τοπικά αποτελέσματα της πόλης μας μα κι άλλο τόσο για τα πανελλαδικά. Στα τοπικά αποτελέσματα, οι θύμησες εμφανίστηκαν σαν όραμα μπροστά μου, στα πανελλαδικά όμως, ένας κόμπος, έκοψε την αναπνοή μου με την πιθανότητα ο καινούργιος αρχηγός της σοσιαλδημοκρατίας να μην είναι ο κύριος Παπανδρέου -κατά κόσμον Γ.Α.Π-, αλλά ο καγκελάριος της εκλιπούσης κύριας Γεννηματά, ο νέος Alexis, κύριος Ανδρουλάκης.

Οι θύμησες της χρυσής εποχής, αποτυπώθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην ταινία «Βιετνάμ» μέρος της τριλογίας του έργου «Όλα είναι δρόμος», σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη. Εκείνη τη χρυσή εποχή, τα σκυλάδικα μετονομάστηκαν σε πολιτιστικά κέντρα όπου έρεαν οι μπόμπες από ουίσκι, έρεε το λελουδικό, έτριζε το πιατικό, υψωνόταν στον ουρανό η καψούρα. Αληθές είναι ότι ο τρίτος δρόμος για τον σοσιαλισμό έφερε μεγάλες ανατροπές στην γλυκιά μας πατρίδα, αλλά το σκυλάδικο έγινε το σήμα κατατεθέν ενός αξιοπρεπή σοσιαλιστή. Αν δεν χόρευες ζεϊμπέκικο αλλά κάρτ, αν δεν ρούφαγες τις μπόμπες σου από το πρώτο τραπέζι πίστα, αν δεν σε συνόδευαν τα σκυλιά της νύχτας, αν δεν έδινες την παραγγελιά σου, αν δεν λειτουργούσες με όλα αυτά, δεν ήσουν σοσιαλιστής, ήσουν ένα τίποτα, ένα απολειφάδι της παρακμής.

Στα σκληρά μαγαζιά της εθνικής οδού πριν εμφανιστεί η παραγγελιά, υπήρχε μία άλλη θαυματουργή λέξη, η «επιθυμία», αυτήν έλεγε σιγούλια ο τραγουδοποιός κι ο χορευτής σηκωνόταν να δείξει τον εγωισμό του. Στα σκληρά κατάλοιπα που άφησε όλη εκείνη η αλλόκοτη εποχή του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, η επιθυμία δεν χάθηκε, έτσι λοιπόν, την Κυριακή που μας πέρασε, το πασοκοκινάλε, το απομεινάρι της καψούρας, πεθύμησε να εκλέξει νέα αρχηγό. Το παλιό Πασόκ, το νεώτερο Πασόκ, το προεδρικό Πασόκ, το σημιτικό Πασόκ, το κιναλοπασόκ, ξύπνησε από το νεκροκρέβατο και πήγε να ψηφίσει τελειωμένες καταστάσεις. Οι νεκροί ψήφισαν τους νεκρούς.

 


Η ζωή πάει μπροστά, αλλά μια χούφτα «ιδεολόγων» και κακών ερμηνευτών επιμένουν ακόμα στην νεκρανάσταση σαν τον σχωρεμένο τον Λάζαρο. Εδώ, στο κρίσιμο αυτό σημείο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, εισέρχεται δυναμικά ο Ηλίας με τη μπουλντόζα του και γκρεμίζει το σκυλάδικο, γκρεμίζει τις παλιές θύμησες, γκρεμίζει ολάκερη τη ζωή μας, όταν εκτελεί της εντολή του μεγαλοκαψούρη (εκπληκτική ερμηνεία του Γιώργου Αρμένη: «Ηλίαααα ρίξτο».

Εδώ στη πόλη μας το παλιό Πασόκ μπήκε μπροστά γιατί ένας άλλος Ηλίας δεν τόλμησε να ρίξει το σκυλάδικο, δεν έμαθε να χειρίζεται βαρέα μηχανήματα. Την επόμενη Κυριακή που θα παιχθεί πάλι το ίδιο θεατρικό έργο, πέρα από τις δημοσκοπήσεις των ειδικών που προβλέπουν νίκη του νέου Alexis, οι Ηλίες που φυλάνε ιερά και όσια του τρίτου δρόμο προς τον σοσιαλισμό, θα βάλουνε τα σώματά τους σαν ασπίδα και η μπουλντόζα δεν θα περάσει παρά πάνω από το πτώμα τους.

Καλές είναι οι δημοσκοπήσεις, βγάζουν φράγκα και οι εταιρίες, πληρώνουν τους εργαζόμενους που απασχολούν, αλλά δεν αρκούν. Απαραίτητη είναι και η θέση του Ηλία πίσω από το τιμόνι του βαρέου οχήματος, αλλά αυτός ο Ηλίας, εμφανίστηκε μία φορά. Κι αυτή στην ταινία, διότι στην πραγματική ζωή οι Ηλίες της παρακμής δεν θέλουν ανατροπές, είναι βολεμένοι με τη σαπίλα του σκυλάδικου, με τις παλιές θύμησες.

Την Κυριακή που μας έρχεται, αν και δεν είμαι ειδικός σαν προβλεπτής, βλέπω το παλιό να συνεχίζει. Και αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι το Καστελόριζο η αφετηρία προς τον όλεθρο, αλλά η Γαύδος, γιατί αρέσουν στον επίγονο της δυναστείας τ’ ακριτικά νησιά μας.

ΤΟΥ "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

- Τους νέους Αντιδημάρχους τους ξέρουμε.Τον επόμενο Δήμαρχο τον ξέρουμε?

Οι στοές στο Γαλάτσι

- Καφέ 48 - κλιμάκιο του Κονκλάβιου και ο αθλητισμός της πόλης

- Ρομποτική ή πολιτική?- Επιστήμη ή ανοησία?

Πολίτες - Ενημέρωση και πράττειν άλογα  

Τα λουκάνικα του συμβούλου και άλλα τινά

- Ο τελευταίος Μαραθωνοδρόμος

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ... 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 

 

 

 

 

Εργολαβίες ή  πως σχεδιάζουν στην πόλη!

Αγαπητέ Αρχίδαμε

Δεν έχεις παρά, τούτη τη φορά,   να κάνεις τον περίπατό σου κατά μήκος της Λ.  Βέϊκου  προς το Άλσος, στην δεξιά τώρα πλευρά της, εσωτερικά, εκεί όπου, σε στέρεο χώμα , πριν την εργολαβία, πεζοπορούσαν  οι Γαλατσιώτες.                        

 Τώρα, μετά την  εργολαβία, θα πατήσεις σε πλάκες  << αρίστης ποιότητας >>.  Συγκέντρωσε την προσοχή σου στο δεξιό μέρος αυτής  της διαδρομής ,στον τσιμεντένιο τοίχο που  << οφείλει >> να συγκρατεί τα λασπόνερα της βροχής  που  κατεβαίνουν και -μαυρίζουν  τα ..λαμπερά πλακάκια της νέας εργολαβίας..

 

 

Στο τηλέφωνο η καλή μου φίλη σαν με πήρε, ήταν κατηγορηματική: δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις και τι δεν κάνεις αύριο, αλλά κανόνισε, αύριο το πρωί πίνουμε καφέ! Και θα έρθεις στη γειτονιά μου.

Η καλή μου φίλη, από το Παρίσι που γνωριστήκαμε τυχαία πριν πολλά χρόνια κολλώντας ένσημα στο γαλλικό ασφαλιστικό σύστημα επί δεκαετία και βάλε, δεν χάθηκε από τη ζωή μου, και η τύχη τα έφερα έτσι τα πράγματα που και στην Ελλάδα, είμαστε κοντογείτονες. Εγώ στα Περβόλια, αυτή ψηλά στην Ακτημόνων, κοντά στο εργοστάσιο του Μήτση. Κατά κάποιο τρόπο πιάσαμε τ’ άκρα της πόλης χωρίς να είμαστε ακραίοι.

Έτσι ένα ηλιόλουστο πρωινό βρεθήκαμε στο καφέ της γειτονιάς της, στο Gallo, με τον θεσπέσιο καφέ του και το ήσυχο περιβάλλον του και παράλληλα ελκυστικό μιάς και έξω που καθίσαμε υπήρχε ζέστα σε ιδανική θερμοκρασία. Όσο πίναμε τους εσπρέσο μας πιάσαμε να λέμε τα δικά μας, τα εδώ αλλά και τα παλιά, από τη ζωή μας στην γαλλική πρωτεύουσα. Εμένα όμως ως γνωστόν, με κυνηγάνε δαίμονες, με κυνηγάνε τα μυστικά της πόλης και μου μαρτυράνε τα εσώψυχά τους δίχως φυσικά να το επιδιώκουν.

Μεταξύ Βρετάνης και Παρισιού, εισέβαλαν βιαίως μπορώ να πω στην ήσυχη κουβέντα μας, δύο θαμώνες διπλανού τραπεζιού που μιλούσαν μεν χαμηλόφωνα αλλά δυνατά για τα δικά μου τα αυτιά, που άλλωστε είναι εκπαιδευμένα στο να συλλέγουν πληροφορίες παντός τύπου:

n  - Διάβασες τους νέους αντιδημάρχους της πόλης μας;  

n  - Ναι, καλοί μου φαίνονται αλλά αυτή την Παναγιωτακοπούλου τι την ήθελε ο Δήμαρχος;

n  - Καλά έκανε και την πήρε, αυτό δείχνει πως κάνει παιχνίδι όποτε θέλει και με όσους θέλει.

n  - Ναι, δεν έχεις άδικο. Και τώρα που το λές, θυμήθηκα, την προχθεσινή εκπομπή του Larry King για τον αθλητισμό, όπου όλοι οι καλεσμένοι δεν είπαν το παραμικρό για το Παλαί.

 - Και τι να πούν πέρα από αερολογίες; Δεν άκουσες τον ταμία της Αθλητικής Ένωσης που διάβαζε παρηκμασμένο ποίημα της πάλαι ποτέ κομμουνιστικής διεθνούς;

 - Τέλος πάντων, ας τ’ αφήσουμε αυτά, πέρασαν μέχρι να εμφανιστούν πάλι αργότερα. Εγώ θέλω να σταθώ στην επιλογή που έκανε ο δήμαρχος με τον Γιάννη τον Κορρέ δίνοντας του το δυσκολότερο πόστο.

n  - Καλά, δεν ξέρεις γιατί;

n  - Όχι, για λέγε….

n - Ο Γιάννης ο Κορρές θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Γαλατσίου αν αποφασίσει ο Δήμαρχος (που θα το κάνει) να πάει για βουλευτής ή περιφερειάρχης Αττικής. Μη σου πω ότι του έχει δώσει ήδη και το δαχτυλίδι! 

n  - Δεν ξέρω, ακούω όμως καλά λόγια για τον Κορρέ, δραστηριοποιείται πολλά χρόνια με τα κοινά, είναι επικοινωνιακός, έχει πολλές ικανότητες, είναι εύστροφος, και στο φινάλε, είναι και νέος.

 

 

Την ώρα εκείνη που αποθήκευα τον διάλογο στο μυαλό μου, ακούω τη φίλη μου να μου λέει: πάλι «έφυγες;», πού τρέχει ο νούς σου; Επανήλθα γελώντας και ζήτησα τον λογαριασμό. Άσε, εγώ κερνάω σήμερα, εσύ θα κεράσεις όταν έρθω για καφέ στα μέρη σου. Δεν είπα τίποτα, να σε κερνά γυναίκα το θεωρώ ύψιστη τιμή, φιληθήκαμε νοερά στα μάγουλα και κίνησα για την επιστροφή.

Όπως πήγαινα την Βενιζέλου για την Πρωτοπαπαδάκη, εκεί στον φούρνο του Έξαρχου, κάνω έτσι και τι βλέπω; Κλιμάκιο του Κονκλάβιου τεσσάρων ή πέντε ατόμων. Και τι έκανε; Μα τι άλλο; Φλυαρούσε!

 

TOY "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ

 

"

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

- Οι στοές στο Γαλάτσι

- Καφέ 48 - κλιμάκιο του Κονκλάβιου και ο αθλητισμός της πόλης

- Ρομποτική ή πολιτική?- Επιστήμη ή ανοησία?

Πολίτες - Ενημέρωση και πράττειν άλογα  

Τα λουκάνικα του συμβούλου και άλλα τινά

- Ο τελευταίος Μαραθωνοδρόμος

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ... 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 

Στο προηγούμενο άρθρο (ας το ονομάσω έτσι) που έμμεσα εφιστούσα την προσοχή σε μηχανικούς και γεωλόγους του Μετρό να προσέξουν την μεγάλη στοά που ενδεχομένως θα συναντήσουν  κάτω από την Λεωφόρο Βέϊκου - και με την βοήθεια τη δική σας σε σχόλια που κάνατε και διάβασα, ήρθαν μνήμες από την παιδική ηλικία, όπου τότε, ήμασταν κατά κάποιο τρόπο μικροί εξερευνητές σε κάθε τι που μας κινούσε το ενδιαφέρον.

Πράγματι η περιοχή μας δεν έχει μία στοά αλλά αρκετές. Έχει σπήλαια (ένα τουλάχιστον ξέρω καλά), πολλά υπόγεια νερά, αρχαία (είχα γράψει παλαιότερα που ακριβώς) – και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η περιοχή μας συμπεριλαμβανομένων των Άνω Πατησίων, της Φιλοθέης και μέρος του Χαλανδρίου, ανήκαν την καλή εποχή της δουλοκρατίας και της αριστοκρατίας στον μέγιστο φιλόσοφο, τον Πλάτωνα. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ο μαθητής του Σωκράτη και δεν είναι οι εκείνες φορές, ειδικότερα όταν αφήνω το μυαλό ελεύθερο να ταξιδέψει και, τον βλέπω έφιππο να ιππεύει τ’ άλογό του μέσα στο μεγάλο τσιφλίκι του και απ’ αυτό να φτάσει στην Αγορά της Αθήνας, στις καθημερινές ζυμώσεις του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Υπάρχει μία θεωρία που δεν την υποστηρίζω αλλά και δεν την απορρίπτω, που λέει επίσης για την μεγάλη στοά με αφετηρία το Βριλήσσιο Όρος (Πεντέλη) και τερματισμό στο κέντρο της Αθήνας. Αν υπάρχει η στοά αυτή, διασχίζει σαφέστατα την πόλη μας.

Όμως εδώ, δοθείσης της ευκαιρίας, θα καταθέσω μία εμπειρία μου από την παιδική ηλικία των 10-12 ετών, όπου, με λίγους ακόμα μικρούς εξερευνητές και συμμαθητές και γείτονες, πήγαμε μερικές φορές στη στοά της Έμμορφης Εκκλησιάς, σε αυτή που εδώ και δεκαετίες πιά είναι σφραγισμένη γι’ άγνωστους σε μένα λόγους.Εμείς που μεγαλώσαμε στις αλάνες και στα χώματα, που παίζαμε γκαζάκια ή φτιάχναμε χειροποίητα πατίνια και κάναμε κόντρες, εμείς που ήμασταν ολημερίς μέσα στο αίμα και στη λάσπη, είχαμε μία διαφορετική αντίληψη σε σχέση με το σήμερα, όχι μόνο για τα παιχνίδια μας που απαιτούσαν σκληραγωγία, μα αντίληψη και του χώρου που ήταν ολότελα ανοιχτός από πολυκατοικίες και υπήρχε φυσική απλωσιά. Τα ρέματα έρρεαν πολύβουα, τα πηγάδια στις αυλές των σπιτιών χόρταιναν τα λουλούδια νερό, και φυσικά δεν δίναμε σημασία στις προτροπές της μάνας ή της γιαγιάς να μην κυκλοφορούμε τη νύχτα έξω γιατί θα μας βάλουν στο βρακί τους οι γύφτισσες ή θα μας πιούν το αίμα μας οι Εβραίοι! Αυτά φυσικά ήταν γελοία κατάλοιπα προερχόμενα από αγράμματους παπάδες που από τη θέση του άμβωνα έπαιζαν με κακό τρόπο το ρόλο του θεού. Με δυό λέξεις, ήμασταν άφοβοι.

Έτσι, στη στοά της Έμμορφης Εκκλησιάς είχαμε μπει τέσσερις-πέντε φορές, είχαμε περπατήσει όσο μας επέτρεπε το φως και πάντοτε ο αέρας ήταν φρέσκος, ολόδροσος. Μας γοήτευε το μυστήριο και αποφασίσαμε, την επόμενη φορά να πάμε οργανωμένοι με φακούς ώστε να εισχωρήσουμε όσο βαθύτερα εντός της, έτσι, επειδή θέλαμε. Πράγματι, την επόμενη φορά, είχαμε έκαστος και από ένα φακό, ξέρετε, αυτούς τους πλακέ με το μπουτόν στο πλάι, και είχαμε και δυό σκυλιά που ανήκαν σε παιδιά της μικρής παρέας μας. Τα σκυλιά μπροστά και εμείς με τους φακούς πίσω, θα είχαμε προχωρήσει όπως σήμερα υπολογίζω μέχρι το ύψος της Καποδιστρίου (Φιλοθέη), οπότε, εκεί κάπου, τα σκυλιά αρχίζουν να γαυγίζουν αλλά φοβισμένα και γυρίζουν και τρέχουν προς τα πίσω. Όταν είδαμε τα φοβισμένα σκυλιά, δεν προλάβαμε να σκεφτούμε τίποτα παρά από ένστικτο αρχίσαμε να τρέχουμε κι εμείς ξοπίσω τους. Παιδιά ήμασταν, αν είχαμε χρονόμετρα, ίσως μετρούσαμε παγκόσμια ρεκόρ, τόσο γρήγορα τρέχαμε και ούτε μιά στιγμή δεν κοιτάξαμε πίσω μας.

Όταν βγήκαμε από τη στοά και νιώσαμε ασφαλείς, πέσαμε ξεροί από τα γέλια και έπειτα από λίγο, σιωπηλοί, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Ήμασταν καλά, νιώθαμε καλά, κι ας ξέραμε ότι πίσω στο σπίτι θα έπιπτε ράβδος!

Στη στοά της Έμμορφης Εκκλησιάς δεν πατήσαμε πάλι. Αργότερα, σαν πέρασαν τα χρόνια, επισκέφτηκα τον χώρο αλλά η στοά δεν υπήρχε!

Άλλη φορά ίσως γράψω για το σπήλαιο που βρίσκεται πάνω από το παλιό λατομείο των Αδελφών Σπυρόπουλων.

 

Του  "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

- Καφέ 48 - κλιμάκιο του Κονκλάβιου και ο αθλητισμός της πόλης

- Ρομποτική ή πολιτική?- Επιστήμη ή ανοησία?

Πολίτες - Ενημέρωση και πράττειν άλογα  

Τα λουκάνικα του συμβούλου και άλλα τινά

- Ο τελευταίος Μαραθωνοδρόμος

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ... 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 
 

 

  

Πεζοπορώντας προ ημερών την Λεωφόρο Βέϊκου, κατευθυνόμουν προς την βίλλα Βιαρόπουλου για να δώ το ακριβές σημείο του δρόμου από το οποίο θα εισχωρήσει ο μετροπόντικας εντός του εδάφους για ν’ αρχίσει να φτιάχνει την στοά του πολυπόθητου Μετρό.

 

Επειδή δεν γνωρίζουν οι μηχανικοί και οι γεωλόγοι τις μυστικές στοές της Αθήνας παρά μόνο ένα μέρος αυτών, θα τους προτείνω να σκάψουν με την δέουσα προσοχή ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην μεγάλη στοά που έρχεται από την Έμμορφη Εκκλησιά. Δεν θα πω εννοείται από που ξεκινά η στοά για να φτάσει στην Έμμορφη Εκκλησιά, δεν είναι του παρόντος αυτή η πληροφορία και δεν χρειάζεται άλλωστε οι αδαείς να γίνουν γνώστες κρυμμένων καλά μυστικών. Ας κάνω εδώ όμως μία μικρή ακίνδυνη αναφορά: Στο χώρο νότια της Έμμορφης Εκκλησιάς, ο οποίος σήμερα, εδώ και δεκαετίες δηλαδή είναι ένας απλός επίπεδος χώρος, κρύβει στα σπλάχνα του μία είσοδο της προαναφερόμενης στοάς η οποία έχει κατεύθυνση από βορά προς νότο. Μεγάλου μήκους, ξεκινά από ………. και φτάνει έως τ…………….. Ποιοι και γιατί σφράγισαν την στοά, δεν το γνωρίζω, ίσως να είναι οι ίδιοι που χρόνια μετά, σφράγισαν το ανάκτορο της αρχαίας Πελλάνας. Για τους ανιστόρητους, στην Πελλάνα βρισκόταν το ανάκτορο του Λακεδαίμονα βασιλιά Μενέλαου και της άπιστης πλην πανέμορφης ωραίας Ελένης, που για χάρη της τάχα μου έγινε ο Τρωικός πόλεμος. Σφραγίστηκε όμως γρήγορα η ανασκαφή εκείνη του εκκεντρικού αρχαιολόγου Θ. Σπυρόπουλου για λόγους που αγνοώ εγώ και μάλλον αγνοεί και ο αρχαιολόγος. Γράφω δε εκκεντρικός, διότι ήταν έξω από το σύστημα, που λένε, τράβηξε τον δικό του δρόμο, αλλά η γλυκιά μας πατρίδα τιμωρεί όσους δεν είναι υπάκουα παιδιά. Τέλος πάντων, μακρηγόρησα και πλάτειασα και καλό είναι να επανέλθω.

 

Καθώς λοιπόν πήγαινα ήσυχος την βόλτα μου, εκεί στο ύψος του καφέ 48, ακούω την λέξη «ο Πεζοπόρος». Ταράχθηκα, ποιος με καλεί, σκέφτηκα ακαριαία από τη στιγμή που ουδείς δεν γνωρίζει ποιος είμαι; Για να μην καρφωθώ, δεν σταμάτησα, πήγα μέχρι το παρακείμενο περίπτερο και γύρισα πάλι πίσω, να ειδώ από που προερχόταν η αναφορά του ονόματός μου. Αμέσως κατάλαβα, σε ένα τραπέζι, καθόντουσαν τρείς νοματαίοι, ένα κλιμάκιο μπορώ να πω του Κονκλάβιου. Συζητούσαν, ο προεδρεύων του Κονκλάβιου κάθε Σάββατο, ένας κουκουές και ένας δεξιός (ο σύμβουλος του Δημάρχου). Ο Σύμβουλος, με τα καταπληκτικά λουκάνικα που μας είχε κεράσει προ εβδομάδας περίπου, αποκαλούσε Πεζοπόρο του κουκουέ! Ο Πεζοπόρος ... ο κουκουές της μικρής παρέας γελούσε και διαβεβαίωνε τον σύμβουλο ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Ο προεδρεύων, πήρε το μέρος του κουκουέ, λέγοντας με έμφαση στον σύμβουλο: μα τι λες σύμβουλε, ο Πεζοπόρος είναι αντικομμουνιστής, μπορεί να είναι εδώ ο ……….;

 

Παράγγειλα καφέ arabica, την ποικιλία του εσπρέσο που μου πρότεινε το κατάστημα και έκανα παρά τη θέλησή μου μικρή στάση, να γίνω μάρτυρας σημαντικών γεγονότων. Πράγματι, σε λίγο άφησαν τον Πεζοπόρο στην ησυχία του αν και δεν πείσθηκε ο σύμβουλος από τον λόγο του κουκουέ και έπιασαν τα αθλητικά. Σήμερα το βράδυ, ο Larry King έχει καλεσμένους στο πάνελ του, ανθρώπους της πόλης να μιλήσουν για τον αθλητισμό της. Μάλιστα ο σύμβουλος, ήταν στεναχωρημένος με τον Larry King, διότι σε παλαιότερη εκπομπή δεν τον είχε καλέσει να μιλήσει. Ευτυχώς όμως, απόψε, θα είναι κι αυτός στο γυαλί να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του μιάς και ασχολείται συστηματικά με τα αθλητικά δρώμενα της Ένωσης Γαλατσίου.

 

Με την ταραχή που ένιωσα στην αρχή, ξέχασα το Μετρό και τον μετροπόντικα, ξέχασα τις υπόγειες στοές της Αθήνας. Κάποια άλλη στιγμή όμως θα την κάνω την επιτόπια έρευνά μου στην βόρεια πλευρά της πόλης.

 

Απόψε Larry King, αν με καλέσεις στην εκπομπή σου, θα αποκαλυφτώ, να ησυχάσει και ο σύμβουλος και να μην κατηγορεί λάθος ανθρώπους.

ΤΟΥ  "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ "

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

- Ρομποτική ή πολιτική?- Επιστήμη ή ανοησία?

Πολίτες - Ενημέρωση και πράττειν άλογα  

Τα λουκάνικα του συμβούλου και άλλα τινά

- Ο τελευταίος Μαραθωνοδρόμος

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ... 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 

 

 

 

Τώρα που, με την ακατάσχετη επικοινωνία - προπαγάνδα και τον φόβο , κατάφεραν να  χωνεύουμε - συνηθίζουμε τα πάντα , όσο απίθανα κι αν φάνταζαν πριν μερικά χρόνια, 

τώρα που  τα μυθιστορήματα φαντασίας  ωχριούν μπροστά  στα << επιτεύγματα>> του ανθρώπου , 
τώρα που οι ιδιοκτήτες της τεχνολογίας ,ανέλεγκτοι γιά  τις τύχες του πλανήτη, πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν αθάνατοι, μετακομίζοντας σε άλλες ζωές ,
Τώρα,  παραθέτω, χωρίς σχολιασμό, δύο χαρακτηριστικές ειδήσεις ( Καθημερινή 25/11/21  - εξώφυλλο ) :


            Ο άνθρωπος παρεμβαίνει στην συμπαντική λειτουργία! 

Α. Αποστολή ΝΑΣΑ για να αλλάξει  πορεία αστεροειδούς :   
<<πύραυλος F
alcon9  εκτοξεύθηκε  χθες  από την αεροπορική βάση Βαντερμπεργκ  στην Καλιφόρνια  μεταφέροντας το διαστημόπλοιο  DART στην αποστολή << αυτοκτονίας  >> του. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή  με σκοπό την μεταβολή της τροχιάς  αστεροειδούς  για την προστασία της  γης...........>>

            Τα UFO  δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας;                   

Β.<<  Το πεντάγωνο  ψάχνει εκ νέου  για UFO.Συστήνει ομάδα έρευνας.                                                   
Νέα ομάδα έρευνας  για αναφορές  << άγνωστης ταυτότητας εναέριων  αντικειμένων >> συστήνει το πεντάγωνο.  Η ανακοίνωση ακολουθεί  τη δημοσιοποίηση έκθεσης το καλοκαίρι η οποία  επισήμανε ότι  143 τέτοιες αναφορές  παράξενων φαινομένων  τα τελευταία  20 χρόνια  από χειριστές  στρατιωτικών  αεροσκαφών  παράμειναν  ανεξήγητες.
Η έκθεση του Ιουνίου  είχε προκαλέσει  τις αντιδράσεις  των υπηρεσιών πληροφοριών και αντικατασκοπείας.>>


 ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Περισσότερα του ιδίου 

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη

 

 

 

Εδώ και δυό-τρείς μήνες, έχω βάλει μπροστά να γράψω ένα βιβλίο μα έχω δυσκολίες. Μία το πιάνω, μία τ’ αφήνω, η έμπνευση πότε έρχεται και πότε εξαφανίζεται. Με τους ρυθμούς που το πιάνω, σε ένα-δυό χρόνια θα λέω με καμάρι κι εγώ πως είμαι συγγραφέας. Να μου πάρει όλη αυτή η προσπάθεια περισσότερο χρόνο δεν το πιστεύω αν και μερικές φορές το φοβάμαι.

Αν και μου αρέσει η ιστορία επειδή δεν διδάσκει τίποτα, δεν θα γράψω ιστορικό βιβλίο, τόσα και τόσα ιστορικά βιβλία κυκλοφορούν από γνώστες ή ακόμα και από παραχαράκτες της, όχι, δεν έχει νόημα για μένα. Να γράψω ένα βιωματικό βιβλίο, μου φαίνεται ευκολότερο, αλλά πάλι, όχι, δεν έχω σπουδαία πράγματα να καταθέσω, οπότε, πάει κι αυτό. Κάπως έτσι ξεκίνησα και κατέληξα η θεματική του βιβλίου μου να περιστρέφεται γύρω από την καθημερινότητα της πόλης που γεννήθηκα και που ζώ. Καθημερινές ιστορίες της πόλης, θα είναι ο τίτλος ή κάποιος άλλος γύρω από την καθημερινότητα. Τώρα όμως που το σκέφτομαι, σχετικό τίτλο έχει σε βιβλίο του ο Μίμης Τσιφόρος. Άκυρο λοιπόν, ψάχνω γι’ άλλο τίτλο αλλά μέχρι τότε, ας συνεχίσω έστω και με διακοπές τη συγγραφή του βιβλίου μου.

 

 

Οι καθημερινές βόλτες μου στην γενέθλια πόλη, μπορούν, με λίγη προσοχή και παρατηρητικότητα να μου δώσουν εύκολα το υλικό που θα επεξεργαστώ και θα εντάξω στον κειμενογράφο. Με ρέγουλα και δίχως βιάση. Οι καθημερινές πεζοπορίες έχουν πολλά οφέλη, υγείας ασφαλώς μα και πολλά ακόμα. Έρχεσαι σε επαφή με τον μικρόκοσμο - μένω σ’ αυτόν διότι ο μακρόκοσμος είναι άπιαστο όνειρο, μόνο αν είσαι θεός μπορείς να μιλήσεις για τον Κόσμο (το σύμπαν για τους επιστήμονες), οπότε, θέματα που δεν γνωρίζω δεν τ’ ακουμπάω. Μα καλά, ίσως ρωτήσει κάποιος, οι παπάδες ή οι ιδεολόγοι που είναι γνώστες των πάντων, τότε, κι αυτοί θεοί είναι; Πράγματι, αυτοί είναι θεοί διότι είναι παντογνώστες. Και με τον κορωναϊό ακόμα που πολλοί παπάδες νουθετούν το ποίμνιο τους να μην εμβολιστεί διότι καιροφυλακτεί ο διάβολος και αυτό τους πιστεύει, αν δεν είναι θεοί τότε τι είναι;

Είναι η εποχή της ειδίκευσης και αυτό καλό είναι για όλους μας σε πολλά επίπεδα. Το κακό ξεκινά από τη στιγμή που ένας ειδικός, ας πούμε για παράδειγμα, ένας φιλόλογος, ενώ έχει περιορισμένη (εξειδικευμένη) γνώση, μπορεί, συνεπαρμένος από τον μεγάλο εγωισμό του, να μιλήσει με τρόπο κατηγορηματικό και για τα μαθηματικά ας πούμε. Εκεί χαλάει η σούπα, από τη στιγμή που δεν βάζει ένα φρένο στην παντογνωσία του με ένα απλό: «δεν ξέρω». Για όλα μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα όλοι μας φυσικά, ανεξαρτήτως γνώσεων. Να μιλάμε και να μαθαίνουμε, να σχηματίζουμε κάποια άποψη μα από τη γνώση τρίτων, αλλά τη γνώση αυτή να μην την κάνουμε δική μας γνώμη. Στο σημείο αυτό, ας αναρωτηθούμε, τι αλήθεια έχουμε πεί που να είναι απόλυτα δικό μας και όχι κάτι που ακούσαμε ή διαβάσαμε και το υιοθετήσαμε, το κάναμε δικό μας.

Στην παγίδα της παντογνωσίας, πέφτουν συχνά-πυκνά οι αναλυτές του Μάρξ. Είναι τόσες πολλές οι ερμηνείες και οι αναλύσεις που, αν ζούσε ο μέγας στοχαστής, αν μη τι άλλο δεν θα αποτύπωνε ποτέ σε χαρτί τις σκέψεις του για ένα καλύτερο κόσμο. Κυριολεκτικά τον έχουν ξεσκίσει στην ανάλυση τον Μάρξ, για έναν και μόνο πολύ απλό λόγο, δεν έχουν πάρει μυρωδιά του τι είπε. Ενώ λοιπόν δεν τον καταλαβαίνουν, δημιουργούνται ρεύματα πολιτικά που υποβιβάζουν την φιλοσοφία του. Γύρω από το πολιτικό ρεύμα συσπειρώνεται μία ομάδα, πέφτει στην παγίδα της πλάνης, γοητεύεται θαυμάζοντας τον εαυτό της, είναι δε τόσο συνεπαρμένη από την αλαζονεία της που αρχίζει και μισεί αντίστοιχες ομάδες πολιτικών ρευμάτων που και αυτά με τη σειρά τους πέφτουν στην ίδια παγίδα. Με τον τρόπο αυτό, αρχίζει και διογκώνεται η χωριστικότητα των ανθρώπων, και αποτέλεσμα όλου αυτού του πολιτικού αδιέξοδου είναι πάντοτε η βία.

Η βία εκδηλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους, ακόμα και η ειρήνη εμπεριέχει μέσα της βία, αλλά δεν είναι εύκολα κατανοητή αυτή η διαδικασία διότι η αντίληψη των γοητευμένων αναλυτών-ιδεολόγων, είναι πάντοτε περιορισμένη, όπως καλή ώρα του φιλόλογου που μιλά με έπαρση για προχωρημένα μαθηματικά.

Έχω λοιπόν πλούσιο υλικό για το βιβλίο που έχω αρχίσει δειλά να γράφω από καθημερινές ιστορίες της πόλης, αφού κάθε φορά που περπατώ στα επικίνδυνα πεζοδρόμια των δρόμων, όλο και κάτι ακούω, κάτι αντιλαμβάνομαι, κάτι βλέπω που μου κινεί την περιέργεια. Εξάλλου, μη νομίσει κανείς ότι μόνο στο Κονκλάβιο συμβαίνουν πράγματα πλανημένων συμπολιτών μας που φλυαρούν διαρκώς βεβηλώνοντας το γαλήνιο καφέ που συνευρίσκονται – ασκώντας τάχα μου την ελευθερία του λέγειν ενώ ταυτόχρονα πλέουν μέσα στη βία, όχι, σε κάθε γωνιά της πόλης μας υπάρχει φλυαρία ανόητων (δίχως νόηση) συνανθρώπων μας.

Κλείνοντας εδώ τις σκέψεις μου, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον σύμβουλο του Δημάρχου μας για τα καταπληκτικά λουκάνικα που έφερε και γευτήκαμε προχθές το Σάββατο στην καθιερωμένη μάζωξη του Κονκλάβιου.  Πάντα τέτοια σύμβουλε! Και μία απορία: γιατί ο Larry King, δεν καθόταν στην παρέα μας αλλά λίγο πιο παραπέρα; 

ΤΟΥ  "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

- Ο τελευταίος Μαραθωνοδρόμος

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ...

 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 

 

Θύμωσε στα τελειώματά του ο Νοέμβρης και μισο-άνοιξαν οι ουρανοί να μας δροσίσουν. Αυτός ο χειμώνας είναι που τρομάζει μετεωρολόγους και λοιπούς τρομολάγνους της ενημέρωσης; Και καθηλώνονται τα πλήθη γύρω από ένα γυαλί και βάζουν τον κάθε ψυχασθενή στο σπίτι τους; Αν σκεφτεί κάποιος με νηφαλιότητα, με απλή λογική, όχι στρογγυλεμένη λογική μα απλή, θα διαπιστώσει ότι, αυτός που εισβάλει στο σαλόνι του κάθε μέρα -όλες τις ώρες- εισβάλει, επειδή αυτός ο κάποιος του το επιτρέπει. Ο «αθώος» πολίτης, αυτό το «αιώνιο» θύμα ανοίγει κάθε στιγμή την πόρτα του και αλωνίζει ο μετεωρολόγος, ο πολιτικός, ο ιερέας.

Το σπίτι, είναι ιερό για να επιτρέπουμε σε κατσαπλιάδες που παίζουνε  κακούς ρόλους να ζητάνε το χειροκρότημά μας, τον θαυμασμό μας, την αναγνώριση που επιδιώκουν σας ελλιπείς άνθρωποι που είναι. Αν θέλουμε να σώσουμε την στραβή κοινωνία μας, αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα στη ζωή μας, υπάρχει μονάχα ένας μονόδρομος, ν’ αλλάξουμε εμείς και όχι οι άλλοι. Αν εμείς αλλάξουμε, τους άλλους πολύ εύκολα τους αποβάλουμε δια παντός, δεν τους ανοίγουμε την πόρτα μας, δεν τους δίνουμε χώρο από το σαλόνι μας. Αν μείνουν χωρίς χειροκρότημα οι φελλοί, θα καταρρεύσουν, θα εξαφανιστούν.

Δεν μπορούν τα πολιτικά συστήματα, τα κόμματα, οι ιδεολογίες, οι παντός είδους θρησκευτικές αιρέσεις να φέρουν αλλαγές προς το καλύτερο, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους παρά μόνο αυτός της κυριαρχίας πάνω σε ανθρώπους φοβισμένους και αδύναμους.

Εσύ που βάζεις ταμπέλα στη ζωή σου και αποκαλείσαι δεξιός, αριστερός, κομμουνιστής, σοσιαλιστής, φασίστας, ακροαριστερός, όποια τέλος πάντων ταμπέλα σου αρέσει να φέρεις και την φοράς σαν το ρούχο σου, σαν ένα καπέλο, εσύ, πιστεύεις στ’ αλήθεια πως μπορείς ν’ αλλάξεις τον κόσμο και να τον πάς μπροστά μέσα από την ομάδα ή το κόμμα που επέλεξες; Αν το πιστεύεις, επιεικώς λέω πως είσαι ανόητος, δεν λέω ηλίθιος διότι θα σου κακοφανεί, ενώ το «ανόητος» το περνάς στο ντούκου. Συμπάθαμε.

Εσύ που σαν πιστό σκυλί ακούς τους πολιτικούς καθοδηγητές σου να παπαγαλίζουν ανοησίες, πιστεύεις πως είναι ικανότεροι αυτοί από εσένα; Σοφότεροι; Αν πιστεύεις κάτι τέτοιο τότε γιατί διαφωνείς μαζί τους, γιατί δίνεις ερμηνείες που δεν συμβαδίζουν με τις δικές τους; Γιατί φλυαρείς συνέχεια όπου σταθείς και όπου βρεθείς; Γιατί είσαι μίζερος;

Είναι απλό, σου λείπει η ενέργεια. Διότι αν την είχες, όλη αυτή τη σαπίλα που λέγεται πολιτική και που εκφράζεται μέσα από διατεταγμένους ανθρώπους, θα την είχες πετάξει στα σκουπίδια, τόσο άχρηστη είναι μα και πόσο βλαβερή μπορεί να γίνει αν της δώσεις χώρο από τη ζωή σου. Αυτό όμως δεν κάνεις; Δίνεις χώρο και αφιερώνεις χρόνο σε ανθρώπους και στις πολιτικές που εκφράζουν σαν όργανα που είναι. Για σκέψου λίγο σύγχρονε άνθρωπε, ο χρόνος και ο χώρος που έχεις, έχουν ημερομηνία λήξης, εσύ γιατί τον σπαταλάς σε ανούσια πράγματα; Μονάχα μη μου πεις πως εσύ είσαι δημοκράτης τη στιγμή που κι αυτόν τον πολύ-παιγμένο όρο τον έχεις στρεβλώσει αγνοώντας τι ακριβώς σημαίνει.

Βουτηγμένος μέσα στην πλάνη είσαι, εσύ τάχα μου μικρέ δημιουργέ της πλανόδιας βουλής, εσύ μικρέ οραματιστή που δεν βλέπεις πέρα από το συμφέρον σου διότι η σκέψη σου φτάνει μέχρι εκεί που τελειώνει το συμφέρον σου. Τον δεκάρικο λόγο που βγάζεις όταν βρίσκεις 5-10 νοματαίους ασταθείς σαν κι εσένα, τον βαπτίζεις σπουδαίο, το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι σαν ακούνε τον αντίλαλο της φωνής τους να κραυγάζει ανοησίες. Οι νεκροί θαυμάζουν τους νεκρούς, οι μέτριοι θαυμάζουν τους μέτριους, και όλοι εσείς που αποτελείται μάλιστα την περίφημη «κοινή γνώμη», κάθεστε αναπαυτικά κάθε βράδυ σπίτι σας και απαιτείται από τον εισβολέα της πολιτικής στο σαλόνι σας, να νοιαστεί για εσάς, να σας νιώσει, να σας καταλάβει, να σας βοηθήσει.

Μικροπολιτικός έγινες πλανεμένε συμπολίτη και νομίζεις πως παράγεις πολιτική όταν ξεδιάντροπα μιλάς τάχα μου γι’ αυτή. Αν πραγματικά θέλεις να μιλήσεις για πολιτική, μίλα για κάτι δικό σου, κάτι εντελώς καινούργιο που δεν έχει ειπωθεί ποτέ άλλοτε από κανένα, αν σου αρέσει η πολιτική, γίνε εσύ ο δημιουργός της και πάψε επιτέλους να παπαγαλίζεις χιλιο-ειπωθέντα θέσφατα.

 

Έχω πάρει φόρα να πω κι άλλα μη αρεστά σε σένα, όμως να, μόλις τώρα είδα μία καλή είδηση, μία εκπληκτική είδηση που δεν θέλω να την προσπεράσω και που εσένα θα σε αφήσει εντελώς αδιάφορο. Ποια είναι αυτή; Εδώ στη συνέχεια:
«Ο Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου και όλη η Ελλάδα είμαστε πολλοί περήφανοι. Η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Συλλόγου μας, με μια εκπληκτική παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου Project με το όνομα “Blossoms Roots” που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως κατά τη διαδικτυακή διοργάνωση, μας εκπροσώπησε επάξια  στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021, κατακτώντας την 9η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία Open Λυκείου. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας, στον άξιο δάσκαλό μας Γιώργο Μαρκόπουλο και στους γονείς των παιδιών που τα στήριξαν με όλη τη δύναμη και την αγάπη τους. Προχωράμε δυνατά για τις επόμενες επιτυχίες».

Σημείωση: και αύριο στο Κονκλάβιο μία από τα ίδια. Κακό πράγμα η συνήθεια, αλλά είπαμε, ουδείς τέλειος. Θα είμαι στο κέντρο της ομήγυρης να χορτάσω ασυναρτησίες!

 

ΤΟΥ "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

Πολίτες - Ενημέρωση και πράττειν άλογα  

Τα λουκάνικα του συμβούλου και άλλα τινά

- Ο τελευταίος Μαραθωνοδρόμος

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ... 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 

Την Κυριακή που μας πέρασε, το βράδυ, ένας φευγάτος τύπος, φορώντας αθλητικά ρούχα -σορτσάκι και φανέλα-, περίμενε καρτερικά στο φανάρι να γίνει πράσινο για τους πεζούς και να περάσει απέναντι, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το βρήκε όμως κλειστό. Ένας εργάτης από μέσα, τον είδε και του άνοιξε την πόρτα. Ο φευγάτος τύπος, άρχισε να τρέχει, έφτασε στον τερματισμό κι έπεσε κάτω.

Κανείς δεν του έδωσε σημασία, όλοι οι εργάτες ήταν απασχολημένοι στις δουλειές τους – άδειαζαν τον χώρο από τα περιττά που απαιτεί μιά αθλητική διοργάνωση, όπως αυτή του Κλασικού Μαραθώνιου. Ναι, ο φευγάτος τύπος, ήταν Μαραθωνοδρόμος, ο τελευταίος που έφτασε στο Στάδιο όταν είχαν πέσει τα φώτα της ράμπας, όταν ένας ακόμα Μαραθώνιος είχε γίνει ήδη παρελθόν.

Μέσα στο Στάδιο, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σακοράφα (νομίζω δεν κάνω λάθος), ήταν εκεί και του έδωσε το αναμνηστικό μετάλλιο. Εννιά ώρες έκανε ο αθλητής αυτός για να τερματίσει και τα κατάφερε, για 5η φορά όπως άκουσα, με τη διαφορά ότι τις προηγούμενες φορές είχε καλύτερους χρόνους. Αλλά δεν τον ένοιαξε η αργοπορία του, αυτό που ήθελε το πέτυχε. Ο Α Θ Λ Η Τ Η Σ αυτός, δεν μπήκε κάν στο δελτία ειδήσεων, δεν ήταν πρώτος, άρα δεν θα πούλαγε ακροαματικότητα.

 

Αθλητές της κλάσης του, δεν αποτελούν πρότυπα για τις σύγχρονες κοινωνίες που ακολουθούν ευλαβικά το φασιστικό: ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα! Δεν κυλάνε εκατομμύρια στα πόδια ή στα χέρια του αθλητή αυτού, δεν είναι ίνδαλμα κανενός, και στη γειτονιά του ακόμα ελάχιστοι θα γνωρίζουν ότι έτρεξε στον Μαραθώνιο.

Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν ενστερνίζονται το παραπάνω φασιστικό σύνθημα και τρέχουν στον Μαραθώνιο ή σε μικρότερους αγώνες, τρέχουν γιατί είναι αθλητές και όχι άρρωστοι στον υλισμό που έχει θεοποιηθεί στον καιρό μας. Σε αυτόν τον αθλητή που δεν ξέρω δυστυχώς το όνομά του να το αναφέρω, κανένα σοβαρό κορίτσι δεν θα ούρλιαζε: down down I love you! Όπως έκανε στη Θεσσαλονίκη εκείνο το κορίτσι μόλις αντίκρυσε από μακριά έστω το ίνδαλμά της, τον ηθοποιό Jason Statham.

Ο Jasono Messio Cristianoo Yanniso Stefanos, επηρεάζουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο αλλά και μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, όχι επειδή είναι αθλητές ή ηθοποιοί αλλά επειδή μέσω του αθλητισμού έγιναν εκατομμυριούχοι και κατ’ επέκταση διάσημοι. Έτσι, πολύ εύκολα μαθαίνουμε που έκλασε ο Jason, τι σοφό είπε η μάνα του Cristiano, τι ρολόγια Rolex έχει στη συλλογή του ο Yannis, τι ωραίο σπίτι έχει στο Παρίσι ο Lionel, πως κοίταξε τον  Stefano ο μπαμπάς του, κτλ.  

Όλα αυτά είναι εντελώς αστεία, όμως αυτά τα εντελώς γελοία πράγματα είναι τα πρότυπα των πολλών.

Ευτυχώς που υπάρχουν αθλητές σαν τον τελευταίο Μαραθωνοδρόμο και δείχνουν ότι η ζωή μας έχει πάρει λάθος δρόμο, όταν η τεστοστερόνη και η γνώση μιάς δερμάτινης μπάλας απαιτούν να στρέφουμε τα ενδιαφέροντά μας στον πλαστό ευδαιμονισμό που υπόσχεται ο υλισμός σε όλα τα πεδία.


Δεν είναι λίγοι οι Α Θ Λ Η Τ Ε Σ  αυτοί, απλά δεν κάνουν κρότο, δεν δημιουργούν φασαρία όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η πολιτική, η θρησκεία και ο άδειος τενεκές.  

 

ΤΟΥ "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ...

 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 

 Δεν το συνηθίζω να παρακολουθώ πολιτικές εκπομπές, ούτε σε τηλεόραση ούτε σε ραδιόφωνο. Ειδικότερα για την τηλεόραση, δεν έχω καλή γνώμη όχι μόνο γι’ αυτή την ίδια αλλά και για τους τηλεθεατές, αυτή τη μεγάλη αγελαία μάζα που στήνεται και παίρνει ύπνο βαθύ. Είναι όμως διαφορετικά τα πράγματα αν στο γυαλί συντονίζει ο Larry King για θέματα της πόλης μας. Μπορεί να είναι υπέρ-συντηρητικός, αλλά οι προθέσεις του είναι -ας τολμήσω να πώ- αγνές. Δημοσιογράφος και αγνός γίνεται; Ίσως αναρωτηθεί κανείς. Ναι, γίνεται, υπάρχουν δημοσιογράφοι άξιοι, δημοσιογράφοι που τιμάνε τη δουλειά τους. Δεν λέω το λειτούργημα τους, δεν υπάρχει αυτό εφόσον ο βιοπορισμός είναι αναγκαίο κακό.

Το θέμα της Παιδείας προσπάθησαν ν’ αναπτύξουν ανεπιτυχώς όπως είδα η κυρία Σαπουνά (δημοτική σύμβουλος κ εκπαιδευτικός), η κυρία Διαμαντάτου λέγοντας στην αρχή της συζήτησης άνευ ουσίας πράγματα, όμως στη συνέχεια με λιγότερο άγχος έμεινε στο θέμα και έδειξε ωριμότητα και σοβαρότητα. Άξιος λόγου ήταν ο κύριος Μουδάκης, πρόεδρος γονέων Γαλατσίου, που με σαφήνεια έδωσε δυό-τρία στοιχεία που βοήθησαν τη συζήτηση να μείνει στο θέμα της. Πολύ σωστά είπε ότι, οι γονείς πληρώνουν φόρους και για τον λόγο αυτό η Παιδεία είναι δωρεάν και δεν είναι λογικό να πληρώνουν αυτοί για υπολογιστές ή ό,τι άλλο που λείπει από το σχολείο. Δεν μπορούν οι γονείς ν’ αντικαταστήσουν το κράτος. Δεν είχε λόγο αντιπολιτευτικό αλλά ουσιώδη, αναφερόμενος επίσης στην υποχρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος και ζήτησε από αυτόν πιεστικότερη διεκδίκηση. Δεν γνωρίζω τις πολιτικές του πεποιθήσεις αλλά να είναι αυτές δαιδαλώδεις το αποκλείω.   Ο κύριος Μαγγανάρης, μίλησε αλλά δεν τον πρόσεξα διότι όσο μιλούσε, η σκέψη μου έτρεχε στο ίντερνετ καφέ, εκεί που έχει σακατέψει στο τάβλι τον ναύαρχο και μερικούς άλλους. Μέγας παίκτης ο κύριος Μαγγανάρης, το 6-5 το φέρνει για πλάκα όποτε θέλει, δε μιλάω για εξάρες και πεντάρες, αυτές τις έχει ψωμοτύρι. Πιθανολογώ όμως -γνωρίζοντας την ποιότητά του-, ότι, ο λόγος του θα ήταν πιο ουσιώδης από πολλών άλλων στο πάνελ του Larry King.

Ήσυχα κυλούσε η εκπομπή, για ακόμα μία φορά ο Δήμαρχος, φερόμενος ως αλαζόνας, δεν καταδέχτηκε να στείλει έναν έστω αρμόδιο επί της Παιδείας δημοτικό σύμβουλο του. Γιατί Δήμαρχε; Δεν σου αρέσει ο δημόσιος διάλογος; Τι φοβάσαι; Μήπως την κυρία Σαπουνά με την αντιπολιτευτική διάθεση; Αστεία πράγματα, και η κυρία Σαπουνά, καλών διαθέσεων είναι άσχετα αν είναι πλανημένη μετέχοντας σε λάθος δημοτική παράταξη.

Ατόπημα μέγα του Δημάρχου, που το ανέφερε στη συνέχεια η κυρία Διαμαντάτου αφού της έδωσε πάσα ο πονηρός Larry King, ήταν αυτό που το καλοκαίρι τοποθέτησε συρματοπλέγματα σε δημοτικό σχολείο επειδή ενοχλούσαν έναν ψηφοφόρο του τα παιχνίδια των παιδιών. Άκουσε ο Δήμαρχος έναν ψυχάκια και έκανε φυλακή ένα σχολείο! Ευτυχώς, δεν πέρασε του ψυχάκια συμπολίτη μας.

Όταν βγήκε στο γυαλί ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, πήγε να με πάρει ο ύπνος με το ποίημα που άκουγα, μα κρατήθηκα με το ζόρι. Καλοί άνθρωποι οι κομμουνιστές αλλά πέραν του δέοντος συντηρητικοί. Θα θυμώσουν μερικοί φίλοι μου με αυτά που γράφω, αλλά εμένα έπιασε υπνηλία, όχι αυτούς.

Έν κατακλείδι, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του παρουσιαστή, του κυρίου Μουδάκη και της κυρίας Διαμαντάτου, η εκπομπή δεν οδήγησε κάπου παρά σε ένα ακόμα κενό.  Η κυρία Σαπουνά προσπάθησε αλλά έχει λόγο περιορισμένο. Όλοι οι συμμετέχοντες της συζήτησης αυτής είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς, αλλά εξάρες και πεντάρες μόνο ο κύριος Μαγγανάρης φέρνει όποτε θέλει και τσακίζει τους αντιπάλους του στο τάβλι!  Και έχει και ένα άλλο καλό, δεν μετέχει των συγκεντρώσεων του Κονκλάβιου. Που να μπλέξει ο άνθρωπος σε δαιδαλώδεις καταστάσεις; 

Στο τέλος της εκπομπής, ο κύριος Μουδάκης μίλησε με γλυκύτητα για τα παιδιά των μεταναστών. Εύγε σου κύριε Μουδάκη. 

Κλείνοντας, Δήμαρχε, πιθανολογώ ότι οι προθέσεις σου είναι καλές, αλλά δεν φτάνουν. Σου λείπει η πολιτική βούληση και είσαι και άτυχος διότι οι συνεργάτες σου αν μη τι άλλο, είναι ο ορισμός της μετριότητας. Για την Παιδεία μιλάμε και όχι για την κόκκινη Παναγιά. Για τα παιδιά και όχι για τα νεκρά είδωλα

Του  "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  

- Τα λουκάνικα του συμβούλου και άλλα τινά

- Ο τελευταίος Μαραθωνοδρόμος

- Το Πολυτεχνείο ,η θυσία του & τα κόμματα 

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ... 

 

-Λεωφόρος Βέϊκου

 


Παραμονές 17 Νοέμβρη είναι και κάθισα αναπαυτικά στον υπολογιστή μου, να γράψω κι εγώ δυό λόγια για την επέτειο -εθνική νομίζω-, μη βγεί κανείς βλάχος και με πεί οπισθοδρομικό. Στο πικάπ, το Another brick in the wall μόλις έχει αρχίσει, ανέβασα λίγο τον ήχο κι έπιασα το πληκτρολόγιο, έτοιμος για την επανάσταση κι εγώ!

Η σκέψη γύρισε πίσω στο παρελθόν, στο 1973. Τότε, δυό-τρείς παιδικοί φίλοι από τις αλάνες της γειτονιάς μας, ξεκινήσαμε, την παραμονή της εξέγερσης για το Πολυτεχνείο αλλά δεν φτάσαμε ποτέ. Στο ύψος της Αλεξάνδρας και της Πατησίων, μας γύρισαν πίσω κακήν κακώς οι δυνάμεις ασφαλείας. Εμείς, σβέλτοι καθώς ήμασταν, σε χρόνο ντέ τέ, φθάσαμε πίσω στην ήσυχη πόλη μας. Τι πόλη δηλαδή, ένα χωριό μεγάλο ήταν το Γαλάτσι τότε. Την επόμενη μέρα, δεν θυμάμαι αν το Γυμνάσιο μας λειτούργησε ή ήταν κλειστό, έχω εδώ ένα κενό μνήμης. Πηγαίναμε στο παλιό Γυμνάσιο επί της οδού Αλαμάνας, εκεί όπου ο μεγάλος Θανάσης Βέγγος γύρισε μιά φοβερή σκηνή για το αριστούργημα «τι έκανες στον πόλεμο Θανάση». Δίπλα από το Γυμνάσιο υπήρχαν κάτι μικρά σπίτια, έπαιρνε φόρα ο Βέγγος από μακριά, από τον χωματόδρομο, διένυε περί τα 100 μ. και μπούκαρε σε ένα σπίτι. Η σκηνή αυτή θα πρέπει να γυρίστηκε τουλάχιστον 25-30 φορές, αλλά ο μέγιστος Βέγγος ήταν ακούραστος.


Τότε, στο Γυμνάσιο, είχαμε καθηγητές διαμάντια, τον κ. Καφαντάρη μαθηματικό, στη χημεία την κ. Τάσκα (κι έλιωνε η μαθητιούσα νεολαία για χάρη της), είχαμε την δύστροπη κ. Λαρίου φιλόλογο, είχαμε στα θρησκευτικά τον κ. Γκιζέλη (τι έχουμε ζήσει ΠΑΝα μου), στα αγγλικά τον κ. Σπυρόπουλο (δώσε μου δύναμη θεέ), μια άλλη χρονιά είχαμε στα μαθηματικά τον κ. Σκιαδά (καλά, άλλη περίπτωση), είχαμε και είχαμε. Α… ναι, και τον κ. Κανδηλιώτη στη μουσική, με κείνο το φοβερό Volvo και μαθαίναμε τις νότες. Στα τόσα χρόνια μουσικής, μιά φορά μόνο μπήκε στην τάξη ένα αρμόνιο και ακούσαμε ήχους αληθινούς.

Δεν θυμάμαι κάτι επαναστατικό από τους καθηγητές μας, μερικοί ήσαν προοδευτικοί γιατί τους έβλεπες πως σε αντιμετώπιζαν, αλλά η εποχή η μαύρη είχε απλώσει παντού τα πλοκάμια της.

Όταν έπεσε η χούντα και μετά στην πρώτη επίσημη επέτειο του Πολυτεχνείου και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ήμουν κι εγώ εκεί με φίλους μου. Τότε, τη βραδιά εκείνη με το ένα εκατομμύριο και βάλε κόσμο στους δρόμους, ένιωσα σα θεός, άτρωτος. Μετά, στις επόμενες επετείους, σαν γέμισαν οι δρόμοι με μαλλιά της γριάς, με σουβλάκια, με λουκάνικα αχνιστά τύπου Σικάγου, με πάσης φύσεως πανηγυριώτικα καλούδια, στρόφαρα αλλιώς, δεν πάτησα πάλι το πόδι μου σε πορεία του Πολυτεχνείου. Γιατί, κοντά με το μαλλί της γριάς, ξεκίνησαν και τα κόμματα το δικό τους χαβά, το δικό τους παραμύθι. Κόμματα και μαλλί της γριάς, ένα κουβάρι πιασάρικο μα ανθυγιεινό.

Άφησα την επανάσταση στη μέση, πρόδωσα τα «αυθόρμητα» λαϊκά κινήματα, τράβηξα μακριά από την πολιτική σαπίλα. Εκείνα τ’ αρχαία χρόνια, κάποιοι φωνασκούσαν λέγοντας: φέρτε μου ένα νεκρό του Πολυτεχνείου, κάποιοι άλλοι εξαργύρωσαν τον υλισμό τους με θέσεις στη πολιτική, ένας τεράστιος κουβάς με περιττώματα συνεργάστηκε για «το καλό όλων μας». Ευτυχώς, έφυγα νωρίς.

Κοιτάζοντας το Πολυτεχνείο σήμερα, οι νεκροί του δεν ησυχάζουν, δεν τους αφήνουν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τη θυσία τους. Ανίκανοι οι ίδιοι να στήσουν το κορμί τους μπροστά από ένα άρμα μάχης, συνεχίζουν να φλυαρούν. Τότε, μετρούσαν οι πράξεις, σήμερα μετράνε οι θεατρινισμοί, γιατί σήμερα το Πολυτεχνείο ένα καλοστημένο πολιτικό θέατρο είναι, οι νεκροί του έχουν αποσυρθεί σε άλλα πεδία, πεδία ηρωικά.

Για να σωθεί ατόφια στη μνήμη μας η θυσία του Πολυτεχνείου, ο δρόμος είναι μονάχα ένας, να καταργηθεί αυτή η επέτειος με τον άθλιο τρόπο που γίνεται εδώ και δεκαετίες. Να αποσυρθούν από το Πολυτεχνείο όλα τα κόμματα (στην κυριολεξία όλα) γιατί αυτά μολύνουν χώρο ιερό. Και το Πολυτεχνείο δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Ανήκει στους νεκρούς του και σε αυτούς που ποτέ τους δεν εξαργύρωσαν την επαναστατικότητά τους. Υπάρχουν κι αυτοί, αλλά είναι λίγοι, δεν κάνουν θόρυβο. Θόρυβο κάνουν μόνο οι ιδεολογίες και οι άδειοι τενεκέδες.


Του "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ...

 

-Λεωφόρος Βέϊκου